Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 19 Jan 2011 20:59 Naslov sporočila: |
|
|
izdelava sira, skute, namazov, jogurta... skratka vse, kar se lahko iz mleka dobi. cena 110€. na spletni strani BC naklo imajo objavljene aktualne tečaje po mesecih in lahko pogledaš. ta je že nekej časa zaseden, prijavil sem se 2 tedna nazaj, ampak sem slučajno notr prišel, ker je nekdo odpovedal. je pa tečaj namenjen prav tistim, ki se imamo namen resno ukvarjat s predelavo, ne kar tako. tako da mislim, da bo kar dobra stvar (obstajajo tudi 1-dnevni tečaji, kar pa mislim, da je slabše). je pa še ena dobra stvar tu - glede na to, da se že 1 mesec malo ukvarjam s tem, imam goro vprašanj, konkretnih saj veš, če ne poznaš prej stvari, nimaš kaj vprašat. tako da se precej veselim
pri nas imamo v ''zorilnici'' samo 50% vlago, temperatura pa je 15-17 stopinj. ker starejšega sira kot 8 dni nismo še imeli, ta suša ni problem. do sedaj nam ni še uspelo dlje kot 1 teden zoriti sira. zmenili smo se tudi z restavracijo pri sosedih, da ga bodo odkupovali, ko bomo imeli prostore urejene, tako da upam, da drug teden začnemo z registracijo (pač vsi papirji, ki jih rabimo). ko sta mami in ati videla, da stvar gre, sta spoznala, da je to prava stvar prej je bilo pa milijon pomislekov. tako da... gre stvar naprej. Modele smo tudi mi na NG zavodu kupili. sedaj imamo 6x18 cm in 4x14 cm. vseh še ne rabimo, ampak se ''proizvodnja'' povečuje.
Nazadnje urejal/a _toni 19 Jan 2011 23:02; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
WeekEnd kmet Moderator & Izjava leta 2008
Pridružen/-a: 21.03. 2007, 16:49 Prispevkov: 2100 Kraj: Igland
|
Objavljeno: 19 Jan 2011 21:04 Naslov sporočila: |
|
|
OK, bom takoj ugasnil TF, pa spat..Malce sicer že zamujam.. Again.. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
iNice Kmetovalec
Pridružen/-a: 08.01. 2011, 11:30 Prispevkov: 55 Kraj: okolica LJ
|
Objavljeno: 19 Jan 2011 22:47 Naslov sporočila: |
|
|
_toni je napisal/a: | ...tako da upam, da drug teden začnemo z registracijo (pač vsi papirji, ki jih rabimo). |
Toni, če ti ni teško , a lahko mal poveš o katerih papirjih govoriš ! Torej, kere papirje potrebuješ, kere predpise moraš izpolnjevat itd... Vse kar se tiče papirologije !!
Nazadnje urejal/a iNice 19 Jan 2011 22:55; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 19 Jan 2011 22:51 Naslov sporočila: |
|
|
najprej na UE dobiš dovoljenje za opravljanje dejavnosti. potem se registriraš na AJPES (poslovni register ali kako že se temu reče (je na internetu)). potem s potrdilom od tam odideš na DURS, kjer moraš povedat, kakšno knjigovodstvo boš vodil, kar je precej za premisliti, ker se v vsakem drugem primeru drugo splača, potem ko že vse to imaš, greš na enoto VURS-a, kjer dobiš dovoljenje za prodajo. to ni tako veliko dela, v 2 tednih se da uredit, vsaj tako je svetovalka rekla. ko imaš prostore urejene, pride VURS-ova inšpekcija in če vse štima, lahko začneš delat in prodajat in ti nihče nič ne more
za več informacij pa kar vprašaj lokalnega svetovalca/ko in boš vse zvedel. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
iNice Kmetovalec
Pridružen/-a: 08.01. 2011, 11:30 Prispevkov: 55 Kraj: okolica LJ
|
Objavljeno: 19 Jan 2011 22:57 Naslov sporočila: |
|
|
Aha, hvala. kaj pa kar se tiče prostorov ? Kere so glavne zahteve ? No neki sm že brskal po internetu, pa vseeno, če lahk poveš kako naj bi bilo ?
_toni je napisal/a: | ...do sedaj nam ni še uspelo dlje kot 1 teden zoriti sira, ker preprosto vsega prodamo (delamo ga 3 kg na dan), že kakšne 3 tedne... |
P.S. pa še eno vprašanje toni, praviš, da ponavadi prodaste ves sir lahko zvem kam oz. komu oz. to privat strankam...; če ni skrivnost |
|
Nazaj na vrh |
|
|
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 19 Jan 2011 23:00 Naslov sporočila: |
|
|
ja privat, kaj pa. zdej me pa že skrbi, da nisi ti kakšn inšpektor
za prostore pa velja HACCP sistem. kaj to pomeni, so vsi podatki na internetu. in pravilniki o predelavi se tud vsi tam dobijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
iNice Kmetovalec
Pridružen/-a: 08.01. 2011, 11:30 Prispevkov: 55 Kraj: okolica LJ
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 19 Jan 2011 23:07 Naslov sporočila: |
|
|
hitro se širi, res je. dobro blago se samo hvali. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|