Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kastelic999222 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 01.04. 2008, 12:22 Prispevkov: 2059 Kraj: Spodnja gorenjska
|
Objavljeno: 21 Jul 2015 22:27 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče sem malo falil temo, pa vendar. Me zanima kako je s prodajo mleka na domu? V planu imam postaviti manjšo "trgovinico" za ta namen? registracija dopolnilne dejavnosti bo dovolj? Mleko bi pakiral po l, mora biti zato poseben prostor, ali mlekarna zadostuje zahtevam? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
guana Vajenec
Pridružen/-a: 02.11. 2015, 15:09 Prispevkov: 1
|
Objavljeno: 02 Nov 2015 15:16 Naslov sporočila: |
|
|
Embalažo za jogurte, skuto lahko kupite na spletnem mestu www.trade-trans.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
martinb Vajenec
Pridružen/-a: 02.05. 2015, 08:13 Prispevkov: 38
|
Objavljeno: 15 Feb 2016 16:00 Naslov sporočila: |
|
|
Po 2 letih bomo pri nas doma začeli delati domači mladi sir. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
matko92 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 01.05. 2011, 13:36 Prispevkov: 946 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 10 Dec 2016 15:41 Naslov sporočila: |
|
|
Od takrat, ko sem bil na tečaju za predelavo mleka je že kar nekaj časa, ampak sedaj sem si pa končno lahko vzel čas in naredil sir (kakšne druge izdeleke sem naredil že prej..). Sedaj je minilo že nekaj več kot 1 mesec, kolikor je potrebno, da poltrdi sir dozori (seveda lahko tudi dlje, ampak za prvič je bilo že to predolgo za čakat..). Hlebček sira, ki je nastal je sedaj tehtal 0,4 kg in je zaradi oblike modela bil zelo nizek - slabe 3 cm in premera okoli 10 cm. Ko sem ga načel, pa je bil zelo trd. Ali je možno, da je to zato, ker je tako nizek, ali je še kakšen drug vzrok za to? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zabrnek Kmetovalec
Pridružen/-a: 02.04. 2008, 20:01 Prispevkov: 66 Kraj: Lom
|
Objavljeno: 04 Maj 2017 18:25 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni.
Mene pa zanima, kaj uporabljate za pisanje po hlebčkih sira, in kje se da to kupiti? Pač za označevanje datuma izdelave.
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
|
martinb Vajenec
Pridružen/-a: 02.05. 2015, 08:13 Prispevkov: 38
|
Objavljeno: 10 Sep 2017 06:45 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi pri meni doma 2 na mesec delamo sir. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
jales Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 26.08. 2012, 08:17 Prispevkov: 551 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: 30 Dec 2017 20:29 Naslov sporočila: |
|
|
Ker doma ostaja nekaj neporabljenega mleka(cca 10litrov na dan) sem se spravil delat sir.... Bolj na horuk in porabil tisto kar je pri roki. Mogoče ima kdo še kakšen nasvet kako izboljšati postopek, kateri je sledeč:
-na pladnju v pečici pregrejem pribor
-mleko segrejem v loncu na 72 stopinj
-lonec postavim v hladno vodo in ohladim na 33st
-dodam 2% jogurta in sirišče
-počakam 30 minut, nato narežem na trake(manjka mi še "harfa")
-mešam z metlico za stepanje 20 minut
-precedim skozi trikotno gazo
-obtežim na vsaki strani za 20 minut(v loncu z luknjami- za parno kuhanje)
-odstranim utež in hlebček na par ur obrnem in pustim čez noč, na dokaj hladnem(cca 10-15stopinj)
-zjutraj hlebec zalijem z 8-10% slanico iz sirotke
Sedaj pa vprašanja..:
-Ali bi moral imeti dlje časa obtežen hlebec?
-je lahko v slanici pri taki temperaturi, ali mora biti hladneje?
-je tak sir primeren za zorjenje in po kolikšnem času v slanici? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
skrjanecjanez V.I.P
Pridružen/-a: 22.05. 2008, 12:50 Prispevkov: 1214 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 26 Jan 2018 21:09 Naslov sporočila: |
|
|
-mleko lahko segreješ tudi manj, 65 je ok.
-ko mešaš z metlico za stepanje; lahko mešaš dlje in dodaj 30% vode
-hlebček pusti čez noč na toplem, da lepo poteka mlečno-kislinska fermentacija (sobna temperatura min)
-lahko imaš obteženo celo noč
-slanica je lahko mrzla, tudi sobna temp je ok. Slanica naj bo 20%. Če je manjša konc se sir spira.
Čas soljenja: po želji, sicer pa cca 6-9 ur/kg sira
__________________________________________
Tak sir bo bolj primeren za zorenje.
LP j |
|
Nazaj na vrh |
|
|
matko92 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 01.05. 2011, 13:36 Prispevkov: 946 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 26 Jan 2018 21:34 Naslov sporočila: |
|
|
skrjanecjanez je napisal/a: | -mleko lahko segreješ tudi manj, 65 je ok.
-ko mešaš z metlico za stepanje; lahko mešaš dlje in dodaj 30% vode
-hlebček pusti čez noč na toplem, da lepo poteka mlečno-kislinska fermentacija (sobna temperatura min)
-lahko imaš obteženo celo noč
-slanica je lahko mrzla, tudi sobna temp je ok. Slanica naj bo 20%. Če je manjša konc se sir spira.
Čas soljenja: po želji, sicer pa cca 6-9 ur/kg sira
__________________________________________
Tak sir bo bolj primeren za zorenje.
LP j |
Mleko je obvezno treba segreti na približno 72 stopinj, če so manjši hlebčki sira, se stiskajo pod lastno težo, razen na začetku, pol ure na eni strani, potem obrnemo in še na drugi strani pol ure, če obtežiš za celo noč, ni nobenega učinka, slanica mora obvezno imeti 10 do 12 stopinj nikakor ni dobro, če ima sobno temperaturo.. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|