Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




SIRARSTVO
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 19, 20, 21
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Ostale panoge
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

kastelic999222
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 01.04. 2008, 12:22
Prispevkov: 2059
Kraj: Spodnja gorenjska

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2015 22:27    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Mogoče sem malo falil temo, pa vendar. Me zanima kako je s prodajo mleka na domu? V planu imam postaviti manjšo "trgovinico" za ta namen? registracija dopolnilne dejavnosti bo dovolj? Mleko bi pakiral po l, mora biti zato poseben prostor, ali mlekarna zadostuje zahtevam?

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov

guana
Vajenec


Pridružen/-a: 02.11. 2015, 15:09
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2015 15:16    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Embalažo za jogurte, skuto lahko kupite na spletnem mestu www.trade-trans.si

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

martinb
Vajenec


Pridružen/-a: 02.05. 2015, 08:13
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2016 16:00    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Po 2 letih bomo pri nas doma začeli delati domači mladi sir.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

matko92
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 01.05. 2011, 13:36
Prispevkov: 946
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: 10 Dec 2016 15:41    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Od takrat, ko sem bil na tečaju za predelavo mleka je že kar nekaj časa, ampak sedaj sem si pa končno lahko vzel čas in naredil sir (kakšne druge izdeleke sem naredil že prej..). Sedaj je minilo že nekaj več kot 1 mesec, kolikor je potrebno, da poltrdi sir dozori (seveda lahko tudi dlje, ampak za prvič je bilo že to predolgo za čakat..). Hlebček sira, ki je nastal je sedaj tehtal 0,4 kg in je zaradi oblike modela bil zelo nizek - slabe 3 cm in premera okoli 10 cm. Ko sem ga načel, pa je bil zelo trd. Ali je možno, da je to zato, ker je tako nizek, ali je še kakšen drug vzrok za to?

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

zabrnek
Kmetovalec
Kmetovalec


Pridružen/-a: 02.04. 2008, 20:01
Prispevkov: 66
Kraj: Lom

PrispevekObjavljeno: 04 Maj 2017 18:25    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Pozdravljeni.

Mene pa zanima, kaj uporabljate za pisanje po hlebčkih sira, in kje se da to kupiti? Pač za označevanje datuma izdelave.

Hvala

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

martinb
Vajenec


Pridružen/-a: 02.05. 2015, 08:13
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: 10 Sep 2017 06:45    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Tudi pri meni doma 2 na mesec delamo sir.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

jales
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 26.08. 2012, 08:17
Prispevkov: 531
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: 30 Dec 2017 20:29    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Ker doma ostaja nekaj neporabljenega mleka(cca 10litrov na dan) sem se spravil delat sir.... Bolj na horuk in porabil tisto kar je pri roki. Mogoče ima kdo še kakšen nasvet kako izboljšati postopek, kateri je sledeč:
-na pladnju v pečici pregrejem pribor
-mleko segrejem v loncu na 72 stopinj
-lonec postavim v hladno vodo in ohladim na 33st
-dodam 2% jogurta in sirišče
-počakam 30 minut, nato narežem na trake(manjka mi še "harfa")
-mešam z metlico za stepanje 20 minut
-precedim skozi trikotno gazo
-obtežim na vsaki strani za 20 minut(v loncu z luknjami- za parno kuhanje)
-odstranim utež in hlebček na par ur obrnem in pustim čez noč, na dokaj hladnem(cca 10-15stopinj)
-zjutraj hlebec zalijem z 8-10% slanico iz sirotke

Sedaj pa vprašanja..:
-Ali bi moral imeti dlje časa obtežen hlebec?
-je lahko v slanici pri taki temperaturi, ali mora biti hladneje?
-je tak sir primeren za zorjenje in po kolikšnem času v slanici?

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

skrjanecjanez
V.I.P
V.I.P


Pridružen/-a: 22.05. 2008, 12:50
Prispevkov: 1214
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: 26 Jan 2018 21:09    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


-mleko lahko segreješ tudi manj, 65 je ok.
-ko mešaš z metlico za stepanje; lahko mešaš dlje in dodaj 30% vode
-hlebček pusti čez noč na toplem, da lepo poteka mlečno-kislinska fermentacija (sobna temperatura min)
-lahko imaš obteženo celo noč
-slanica je lahko mrzla, tudi sobna temp je ok. Slanica naj bo 20%. Če je manjša konc se sir spira.
Čas soljenja: po želji, sicer pa cca 6-9 ur/kg sira
__________________________________________
Tak sir bo bolj primeren za zorenje.

LP j

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

matko92
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 01.05. 2011, 13:36
Prispevkov: 946
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: 26 Jan 2018 21:34    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


skrjanecjanez je napisal/a:
-mleko lahko segreješ tudi manj, 65 je ok.
-ko mešaš z metlico za stepanje; lahko mešaš dlje in dodaj 30% vode
-hlebček pusti čez noč na toplem, da lepo poteka mlečno-kislinska fermentacija (sobna temperatura min)
-lahko imaš obteženo celo noč
-slanica je lahko mrzla, tudi sobna temp je ok. Slanica naj bo 20%. Če je manjša konc se sir spira.
Čas soljenja: po želji, sicer pa cca 6-9 ur/kg sira
__________________________________________
Tak sir bo bolj primeren za zorenje.

LP j


Mleko je obvezno treba segreti na približno 72 stopinj, če so manjši hlebčki sira, se stiskajo pod lastno težo, razen na začetku, pol ure na eni strani, potem obrnemo in še na drugi strani pol ure, če obtežiš za celo noč, ni nobenega učinka, slanica mora obvezno imeti 10 do 12 stopinj nikakor ni dobro, če ima sobno temperaturo..

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Ostale panoge Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 19, 20, 21
Stran 21 od 21

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.