Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




SIRARSTVO
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4 ... 19, 20, 21  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Ostale panoge
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

nejc
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 08.02. 2007, 20:24
Prispevkov: 2688
Kraj: štajerska

PrispevekObjavljeno: 07 Nov 2010 20:54    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


suligoj je napisal/a:
_toni je napisal/a:
ja, ampak od tega še vedno ostane veliko tekočine... to gre pa v odtok?


Tisti ki imajo prašiče ponavadi to pokrmijo le tem, vsaj v naših koncih Very Happy

tako je tudi pri nas.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov

_toni
Forumovec leta 2010


Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55
Prispevkov: 3660
Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2010 10:53    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


da malo osvežim temo... pri nas smo končno naredili nekaj poskusnih hlebčkov (po 0,7 kg) sira in smo ga dali zorit. Very HappyVery HappyVery Happy zanima me, pri kakšni temperaturi in vlagi zorite sir. Naš je sedaj star 6 dni, pa tako lepo diši, da bi ga kar pojedel RazzRazzRazz zorimo ga v shrambi, kjer je 16 stopinj, vlage pa nisem meril. nimamo posebnih prostorov, če je pa ta ''klima'' popolnoma zgrešena, pa bom poskusil stvar urediti kje drugje.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

aleks
Vajenec


Pridružen/-a: 15.02. 2010, 17:31
Prispevkov: 31
Kraj: Ljubljana, ampak že diši po Dolenjski!

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2010 07:26    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


_toni je napisal/a:
da malo osvežim temo... pri nas smo končno naredili nekaj poskusnih hlebčkov (po 0,7 kg) sira in smo ga dali zorit. Very HappyVery HappyVery Happy zanima me, pri kakšni temperaturi in vlagi zorite sir. Naš je sedaj star 6 dni, pa tako lepo diši, da bi ga kar pojedel RazzRazzRazz zorimo ga v shrambi, kjer je 16 stopinj, vlage pa nisem meril. nimamo posebnih prostorov, če je pa ta ''klima'' popolnoma zgrešena, pa bom poskusil stvar urediti kje drugje.


Haha! Zdrži, prvi hlebček počakaj vsaj 3 tedne, rajši en mesec. Vem da je težko, jaz sem svoj prvi hlebček sira zaklal že po 14 dneh. Je bil dober, ampak drugi, kjer sem počakal mesec dni je bil veliko boljši.
kar se tiče pogojev za zorenje, odvisno od vrste sira.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

_toni
Forumovec leta 2010


Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55
Prispevkov: 3660
Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2010 16:44    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


odvisno od sira - pri kakšnih pogojih torej mora zoreti sir, ki naj bi postal poltrdi, zorjen kakšen mesec?

itak, da bom počakal Wink skomine pa so, jezik do tal RazzRazzRazz ampk - za kar je treba potrpet, je itak še bolj slastno Wink

čisto ena mimogrede - zadnje čase se mi vsi industrijski siri zdijo en navaden zmazek. sploh ni nobenega okusnega Confused Confused tako da smo se odločili, da ga bomo kar delali doma. že sveži je dober, da ne govorim o zorjenemu!! Razz

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

skrjanecjanez
V.I.P
V.I.P


Pridružen/-a: 22.05. 2008, 12:50
Prispevkov: 1214
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2010 22:00    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


@Toni:
15, 16 stopinj in 80-85% vlažnost. Predvidevam, da imate v shrambi prenizko vlago-kupi hygrometer Wink Sir potem rata preveč suh, drobljiv.

...ne bi o industrijskih sirih, prav tako o ostalih mlečnih izdelkih Confused

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

_toni
Forumovec leta 2010


Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55
Prispevkov: 3660
Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2010 22:53    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


ja, vlaga v shrambi je res prenizka. treba bo uredit spodnjo, kjer imamo ozimnico, ki je v kletnih prostorih in vanjo dati še vlažilec.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

_toni
Forumovec leta 2010


Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55
Prispevkov: 3660
Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem

PrispevekObjavljeno: 02 Jan 2011 12:41    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Zanima me, po kakšni ceni prodajate sire. Recimo po kakšni svežega, po kakšni pa zorjenega in še koliko časa je zorjen (jasno je starejši tudi dražji). Zanima me konkretno, prosim, če lahko napišete... hvala!

še to: 2 tedna smo zorili sir pri 15 stopinjah, vlaga pa je bila nizka, do 70%. po 2 tednih je začel plesniti. kako bi se temu izognil? na nekaterih filmih na jutubu sir pomakajo v vosek. kako to delate kaj drugi? sir s čim premažete? je mogoče temperatura previsoka?

Hvala za vse informacije!

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

skrjanecjanez
V.I.P
V.I.P


Pridružen/-a: 22.05. 2008, 12:50
Prispevkov: 1214
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: 02 Jan 2011 19:06    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Zame je neka poštena cena za kg poltrdega sira, zorjenega vsaj 60 dni 9-10€. Za svežega ne vem, vsekakor pa manj.

Vsak sir plesni med zorenjem, tako da škoda se ubadati s tem, da bi preprečil plesnenje. Enostavno ga na vsake toliko časa opereš. Vosek, ali pa folija in ostale stvari res preprečujejo plesnenje na siru Arrow manj dela z negovanjem.
Še vedno imaš prenizko vlago...kot jaz tudi Crying or Very sad

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

vrgoles
Veteran traktor foruma


Pridružen/-a: 01.08. 2010, 17:23
Prispevkov: 212

PrispevekObjavljeno: 02 Jan 2011 21:28    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


vlaga...

bom povedal kako jaz dvigam vlago.

mam bano v kaktero namakam laneno platno (stare žekle od moke). Če je vlege preveč le spustim žakelj nižje, če je presuho ga pač dvigam.

kapilarni vzpon teži k dviganju vode po žaklovini in večja kot je površina blaga več vode izhlapi. Pa na ta način imaš dokaj konstano vlago.

S tastom se dolgo nisva mogla dogovoriti, ker je on uporabil krpo 50 x 50 cm, pa ni bilo vlage, potem je močil tla...

potem sem mu pokazal kako to gre, jaz sem uporabil tam kar ponjavo, saj je bila klet velika. Pa je bilo vlage kmalu preveč.

V velikih kleteh, je dobro narediti še kroženje zraka, če klet ni pravilno zgrajena, da bi ta krožil sam.

Je pa tako, da je klet toplejša pozimi in potem ti vlaga gre skozi zračnike ven, kar je dobro, saj ti s tem odnaša tudi dosti negativnih spor. Zato pa moraš nenehno vlažiti.

šment, pa sem mislil napisat le stavek.

LP

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

_toni
Forumovec leta 2010


Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55
Prispevkov: 3660
Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem

PrispevekObjavljeno: 03 Jan 2011 00:40    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


vrgoles - točno tako sem sam poskusil, pa ni bilo uspeha. v shrambi dimenzije šxdxv= 1,5x4x2,5 sem postavil vedro, polno vode, vanj namočil 1 konec brisače (velike na oko 40x 100 cm), drugega pa obesil čez zaboj s sokom, tako da je bila skoraj vsa površina izpostavljena izhlapevanju, okoli 10 cm pa je bilo namočene. nalašč sem vzel brisačo, ki je hrapava in ima tako še večjo površino. v 1 dnevu ni bilo nobene spremembe. možno, da je bila premajhna površina, ne vem. potem sem priključil vlažilec (parotvorec) in je bilo malo bolje.

torej pač plesni in je to to? pa tudi zelena plesen?

o ceni - za 2 meseca star sir nikoli ne spustim cene pod 10€. to je tako dober sir, da je za uživat, za luksuz Wink tako da je 10€ popolnoma ustrezna cena, nikakor ni previsoka. recimo svežega pa bi dal za 5-6 €, je to ok? vrgoles, kako je pri vas s ceno?

kakšen pa imate izplen? pri nas naredimo iz 10 kg mleka 1,5 kg svežega sira.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Ostale panoge Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4 ... 19, 20, 21  Naslednja
Stran 3 od 21

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.