Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
nejc Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 08.02. 2007, 20:24 Prispevkov: 2688 Kraj: štajerska
|
Objavljeno: 07 Nov 2010 20:54 Naslov sporočila: |
|
|
suligoj je napisal/a: | _toni je napisal/a: | ja, ampak od tega še vedno ostane veliko tekočine... to gre pa v odtok? |
Tisti ki imajo prašiče ponavadi to pokrmijo le tem, vsaj v naših koncih |
tako je tudi pri nas. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
aleks Vajenec
Pridružen/-a: 15.02. 2010, 17:31 Prispevkov: 31 Kraj: Ljubljana, ampak že diši po Dolenjski!
|
Objavljeno: 16 Dec 2010 07:26 Naslov sporočila: |
|
|
_toni je napisal/a: | da malo osvežim temo... pri nas smo končno naredili nekaj poskusnih hlebčkov (po 0,7 kg) sira in smo ga dali zorit. zanima me, pri kakšni temperaturi in vlagi zorite sir. Naš je sedaj star 6 dni, pa tako lepo diši, da bi ga kar pojedel zorimo ga v shrambi, kjer je 16 stopinj, vlage pa nisem meril. nimamo posebnih prostorov, če je pa ta ''klima'' popolnoma zgrešena, pa bom poskusil stvar urediti kje drugje. |
Haha! Zdrži, prvi hlebček počakaj vsaj 3 tedne, rajši en mesec. Vem da je težko, jaz sem svoj prvi hlebček sira zaklal že po 14 dneh. Je bil dober, ampak drugi, kjer sem počakal mesec dni je bil veliko boljši.
kar se tiče pogojev za zorenje, odvisno od vrste sira. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
skrjanecjanez V.I.P
Pridružen/-a: 22.05. 2008, 12:50 Prispevkov: 1214 Kraj: Dolenjska
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 16 Dec 2010 22:53 Naslov sporočila: |
|
|
ja, vlaga v shrambi je res prenizka. treba bo uredit spodnjo, kjer imamo ozimnico, ki je v kletnih prostorih in vanjo dati še vlažilec. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 02 Jan 2011 12:41 Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me, po kakšni ceni prodajate sire. Recimo po kakšni svežega, po kakšni pa zorjenega in še koliko časa je zorjen (jasno je starejši tudi dražji). Zanima me konkretno, prosim, če lahko napišete... hvala!
še to: 2 tedna smo zorili sir pri 15 stopinjah, vlaga pa je bila nizka, do 70%. po 2 tednih je začel plesniti. kako bi se temu izognil? na nekaterih filmih na jutubu sir pomakajo v vosek. kako to delate kaj drugi? sir s čim premažete? je mogoče temperatura previsoka?
Hvala za vse informacije! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
skrjanecjanez V.I.P
Pridružen/-a: 22.05. 2008, 12:50 Prispevkov: 1214 Kraj: Dolenjska
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
vrgoles Veteran traktor foruma
Pridružen/-a: 01.08. 2010, 17:23 Prispevkov: 212
|
Objavljeno: 02 Jan 2011 21:28 Naslov sporočila: |
|
|
vlaga...
bom povedal kako jaz dvigam vlago.
mam bano v kaktero namakam laneno platno (stare žekle od moke). Če je vlege preveč le spustim žakelj nižje, če je presuho ga pač dvigam.
kapilarni vzpon teži k dviganju vode po žaklovini in večja kot je površina blaga več vode izhlapi. Pa na ta način imaš dokaj konstano vlago.
S tastom se dolgo nisva mogla dogovoriti, ker je on uporabil krpo 50 x 50 cm, pa ni bilo vlage, potem je močil tla...
potem sem mu pokazal kako to gre, jaz sem uporabil tam kar ponjavo, saj je bila klet velika. Pa je bilo vlage kmalu preveč.
V velikih kleteh, je dobro narediti še kroženje zraka, če klet ni pravilno zgrajena, da bi ta krožil sam.
Je pa tako, da je klet toplejša pozimi in potem ti vlaga gre skozi zračnike ven, kar je dobro, saj ti s tem odnaša tudi dosti negativnih spor. Zato pa moraš nenehno vlažiti.
šment, pa sem mislil napisat le stavek.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 03 Jan 2011 00:40 Naslov sporočila: |
|
|
vrgoles - točno tako sem sam poskusil, pa ni bilo uspeha. v shrambi dimenzije šxdxv= 1,5x4x2,5 sem postavil vedro, polno vode, vanj namočil 1 konec brisače (velike na oko 40x 100 cm), drugega pa obesil čez zaboj s sokom, tako da je bila skoraj vsa površina izpostavljena izhlapevanju, okoli 10 cm pa je bilo namočene. nalašč sem vzel brisačo, ki je hrapava in ima tako še večjo površino. v 1 dnevu ni bilo nobene spremembe. možno, da je bila premajhna površina, ne vem. potem sem priključil vlažilec (parotvorec) in je bilo malo bolje.
torej pač plesni in je to to? pa tudi zelena plesen?
o ceni - za 2 meseca star sir nikoli ne spustim cene pod 10€. to je tako dober sir, da je za uživat, za luksuz tako da je 10€ popolnoma ustrezna cena, nikakor ni previsoka. recimo svežega pa bi dal za 5-6 €, je to ok? vrgoles, kako je pri vas s ceno?
kakšen pa imate izplen? pri nas naredimo iz 10 kg mleka 1,5 kg svežega sira. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|