Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




SIRARSTVO
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 19, 20, 21  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Ostale panoge
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

_toni
Forumovec leta 2010


Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55
Prispevkov: 3660
Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem

PrispevekObjavljeno: 05 Jan 2011 14:54    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


uuu, saj res...

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

skrjanecjanez
V.I.P
V.I.P


Pridružen/-a: 22.05. 2008, 12:50
Prispevkov: 1214
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: 05 Jan 2011 15:55    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Če se ne motim ima Nejc 7€/kg za sveži sir.
Pyrc za ovčji sir 17€/kg.

Zame so primerne cene naslednje (in mislim, da je tudi po SLO podobno):
-poltrdi sir zorjen 2 meseca 10€/kg
-sveži sir 7,8€/kg
-skuta 4-5€/kg
-sadni jogurt 2 ali malo več €/l

Bi morda znal kdo namigniti cene EKO izdelkov? Smile


LP, j

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

mladi kmet
Vajenec


Pridružen/-a: 04.06. 2009, 12:35
Prispevkov: 23
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: 05 Jan 2011 20:34    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Živjo!

Cene ekoloških mlečnih izdelkov iz ovčjega sira (kmetija Konda - Stari trg - BK):

pol trdi sir = 16 € / kg
pol trdi sir z poprom = 18 € / kg
feta sir-slan = 10 € / kg
jogurt (trdi) = 4 € / 1L
skuta = 10 € / kg


LP Jakob

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov

_toni
Forumovec leta 2010


Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55
Prispevkov: 3660
Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem

PrispevekObjavljeno: 19 Jan 2011 10:25    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Zanima me, če ima kdo izkušnje s tem izdelovalcem opreme.

http://www.plevnik.si/plevnik.asp?FolderId=174

Hvala za vsako informacijo!

Lahko pa še napišete, prosim, čigavo opremo imate sami. Vsi sirarji, ne glede na vrsto živali Smile Hvala!!

Še tole me zanima: ko sir zorimo (do 10 dni) je vseskozi masten na površini. Je to normalno? Ali je kaj narobe? Tudi sirotka odteka vsaj 4 dni, tako da je deska pod sirom popolnoma mokra. Je to v redu? Naslednji teden grem na 3- dnevni tečaj v BC Naklo, tako da upam, da na vse to dobim tudi tam odgovore Smile seveda pa nič narobe, če še od koga kaj slišim. kar koli. škodit ne more Wink


Nazadnje urejal/a _toni 19 Jan 2011 14:06; skupaj popravljeno 1 krat

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

iNice
Kmetovalec
Kmetovalec


Pridružen/-a: 08.01. 2011, 11:30
Prispevkov: 55
Kraj: okolica LJ

PrispevekObjavljeno: 19 Jan 2011 13:51    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


_toni je napisal/a:
kakšen pa imate izplen? pri nas naredimo iz 10 kg mleka 1,5 kg svežega sira.
skrjanecjanez je napisal/a:

.
.
.
Izplen: 1,5kg svežega sira/10l mleka.


Pozdravljeni, ,mene pa zanima a imaste tudi ostali tak izplen Question Namreč včeraj zvečer sem gledal dnevnik na slo1 k so se neki menili o maržah in proizvajalcih/trgovini pa je en km.sindikalist reku neki v smislu, da rabi kmet 11l kravjega mleka za 1kg sira. To je pa sedaj kr velika razlika nekje 30% surovine. Sepravi: po tv so rekli 10L=1kg , vi pa maste izplen 10L=1,5kg Exclamation Kaj je sedaj "bolj res" !?

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

_toni
Forumovec leta 2010


Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55
Prispevkov: 3660
Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem

PrispevekObjavljeno: 19 Jan 2011 14:02    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Odvisno od kakovosti mleka. Če je v mleku 3,2% beljakovin in 4% maščob, bo res treba 11 kg mleka. če pa je 3,5 b in 4,6 m, bo seveda sira precej več. seveda pa je odvisno, o kakšnem siru govorimo. v svežem je še veliko vode, če pa je 2 meseca zorjen, seveda precej vode že zgubi. tako da je zelo relativno, kakšne so predpostavke. ''povpreček'' je pa pri kravjem mleku nekje 1:10. torej iz 1 kg mleka 10 kg sira Laughing

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

iNice
Kmetovalec
Kmetovalec


Pridružen/-a: 08.01. 2011, 11:30
Prispevkov: 55
Kraj: okolica LJ

PrispevekObjavljeno: 19 Jan 2011 17:19    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


a...ha. toni, no sej to kr si napisal mi je logično. A pa lohk še poveš, če ma npr. vaš svež sir 1,5kg (iz 10L mleka), koliko pol vaga zorjen sir npr.: čez 2 meseca Question Question

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

_toni
Forumovec leta 2010


Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55
Prispevkov: 3660
Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem

PrispevekObjavljeno: 19 Jan 2011 17:26    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


pa žal ne morem povedat, ker ga nismo še nikol tok časa zorili, do sedaj največ 12 dni Smile kdo drug, ki ga dela, pa bo že vedel kaj več...

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

skrjanecjanez
V.I.P
V.I.P


Pridružen/-a: 22.05. 2008, 12:50
Prispevkov: 1214
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: 19 Jan 2011 20:16    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Jaz sem govoril 1,5/10kg za sveži sir, nezorjen. Zorjen sir je pa precej lažji, saj izgublja na teži zaradi izgube vlage....1kg/10 ali 1kg/11l mleka...tu si, tam si za poltrdi sir-da ne bo kdo mislil za kakšen drugi tip sira.

@toni
Plevnik je v bistvu edini izdelovalec te opreme pri nas, ki ima tudi malo širšo ponudbo. Sicer imam tudi kontakt od enega privat ključavničarja, ki po naročilu izdela tudi kotel in baje da ni slab.
Plevnik pomojem tudi ni slab, je pa drag. Vem, da sem pri njemu iskal info, pa sem takrat še kupil 2 modelčka za sir...10€/kos. Kmetijsko gozdraski zavod Nova gorica ti jih 4 proda za ta denar :S mislm....pa iste kvalitete to!
Uglavnem pri nakupu opreme vse precej stane...pod 2000€ je ni stvari :/


@toni
Koliko kg uteži naložiš na sir med prešanjem?
Kolikšno vlago imaš kaj? Kako pogosto perše sir? Jaz sem po daljšem času prišel do konstantne klime v zorilnici....80-85% valge, 16 stopinj. Siri mi plesnijo, perem 1x tedensko. Mislim, da je vlažnost ustrezna, saj je sir po prerezu ravno pravi...ni drobljiv, u piko bi jaz rekel Smile
Pri meni je tudi nekaj dni masten, tako da je najbrž normalno...gre za izločanje sirotke bi jaz rekel.

Kaj se boste na tečaju učili, program? Cena?

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

WeekEnd kmet
Moderator & Izjava leta 2008


Pridružen/-a: 21.03. 2007, 16:49
Prispevkov: 2100
Kraj: Igland

PrispevekObjavljeno: 19 Jan 2011 20:56    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


_toni je napisal/a:
...''povpreček'' je pa pri kravjem mleku nekje 1:10. torej iz 1 kg mleka 10 kg sira Laughing

Eden je bil pred 2000 leti, ki je iz vode vino naredil, toni pa iz 1 litra mleka 10 kil sira. Zaupaj recept.. pliz Very Happy Very Happy

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Ostale panoge Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 19, 20, 21  Naslednja
Stran 5 od 21

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.