Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
rwasc Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 07.11. 2011, 14:55 Prispevkov: 452
|
Objavljeno: 27 Maj 2013 19:53 Naslov sporočila: |
|
|
Se kdo ukvarja s zorenjem sira? Mi zorimo ovčji sir do 8 mesecev in zdej sem se začel ubadat s problemom lesa. Veliko izkušenih sirarjev pravi, da je za staranje pomembna čreslovina v lesu, ki naj bi je bilo čim manj. Mi smo vedno zoreli sir na smrekovih policah, ki poleg smole vsebujejo tudi dosti čreslovine oz. tanina. Je kdo kdaj razmišljal v tej smeri oz kaj eksperimentiral z različnim lesom? Ne vem točno kak vpliv naj bi imela sestava lesa na sir... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 27 Maj 2013 20:02 Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor sem jaz spraševal tujce in domače sirarje, ni nihče niti omenil drugega lesa kot smrekovega. Zakaj, ne vem, sem pa siguren, da bi bimeli poštudirano kaj boljšega, če bi obstajalo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zami Vajenec
Pridružen/-a: 22.05. 2009, 11:33 Prispevkov: 27
|
Objavljeno: 28 Maj 2013 11:30 Naslov sporočila: |
|
|
zdravo! a ve kdo kje se da dobit modele za sir?
hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rwasc Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 07.11. 2011, 14:55 Prispevkov: 452
|
Objavljeno: 28 Maj 2013 12:18 Naslov sporočila: |
|
|
par strani nazaj:
_toni je napisal/a: | www.megal.si
od sirišč, kultur, modelov, dodatkov, vse imaš tu.
Če ne porabiš kulture, jo moraš shranjevat pri manj kot -18°C. Pakirana je pa za 1000 l mleka. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
sbor Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 13.10. 2007, 21:32 Prispevkov: 683
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
flex5678 Vajenec
Pridružen/-a: 28.08. 2013, 20:02 Prispevkov: 1
|
Objavljeno: 28 Avg 2013 20:04 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni,
Ali je možno sir zoreti v kleti oziroma v stanovanju oz. na podstrešju?
Imate mogoče izkušnje s tem? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 29 Avg 2013 05:43 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko ga zoriš na avionu ali pa na podmornici, samo da je prava vlažnost in temperatura. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Fuzchy Vajenec
Pridružen/-a: 15.12. 2013, 21:33 Prispevkov: 1 Kraj: Zg.Savinjska
|
Objavljeno: 15 Dec 2013 21:52 Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima toni če uporabljaš kulture in če pasteriziraš mleko? Bil sem na tečaju za sirarstvo Mleko 1 na BC Naklo pa smo tam namesto kulture dali notri kislo mleko, je to enak učinek? Zanima me pa tudi glede obračanja in brisanja sirov med zorenjem,kako pogosto se briše in obrača poltrdi sir? Pa kako ste sirarji začeli z prodajo izdelkov, kar na domu ali tržnice.... pa pri prodaji moraš meti vse registrirano?
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Demosten Vajenec
Pridružen/-a: 02.01. 2014, 00:22 Prispevkov: 1
|
Objavljeno: 02 Jan 2014 17:06 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas nimamo prave sirarne, mlečne izdelke delamo "za doma" - je vseeno smisleno investirati v bolj "profesionalno" opremo? Ker mlečnih izdelkov pojemo zelo veliko Kot ideja za bolj profesionalne sirarje: siri z dodatki so nadgradnja klasičnega izdelka; tudi kakšni bolj eksotični okusi (sir s suhim sadjem, feferoni, čokolado,...). Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
e-grega Vajenec
Pridružen/-a: 04.09. 2011, 10:28 Prispevkov: 22
|
Objavljeno: 07 Apr 2014 13:39 Naslov sporočila: |
|
|
Prosom za nasvet; kje, razen pri Mici Rupar, se še dobi 0.5 l plastenke za jogurt? Potreboval bi jih vsaj 200 ta teden, pri Mici jih bodo delali šele naslednji teden, meni jih je pa zmanjkalo... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|