Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
matko92 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 01.05. 2011, 13:36 Prispevkov: 946 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 30 Dec 2012 19:41 Naslov sporočila: |
|
|
Preiskal sem že kar nekaj strani na spletu, pa nikjer ne piše recepta ne za eno in ne za drugo skuto, samo kako je katera uporabna in kje jo prodajajo in kdo jo proizvaja... Lahko kdo tukaj napiše kakšen recept? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lolla Vajenec
Pridružen/-a: 06.02. 2010, 22:14 Prispevkov: 11
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
e-grega Vajenec
Pridružen/-a: 04.09. 2011, 10:28 Prispevkov: 22
|
Objavljeno: 03 Jan 2013 13:19 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz delam skuto tako: mleko pasteriziram, ga ohladim na 26 stC in dodam kulturo. Pustim 4 ure, nato dodam sirilo in pustim še 4 ure ( temperaturo je skozi ves proces 26 stC) Nato sledi rezanje na 2 cm trakove in počakam da se sirotka dvigne (2-3 ure) nato skuto odcedim. Tako dobim malo bolj kislo a zelo kremasto skuto, odlično za namaze in zelo pitno sirotko.
Bi mogoče še kdo drug zaupal kak recept? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 03 Jan 2013 14:53 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz jo delam praktično enako, samo malo nižja temperatura je in daljši čas. Ponavadi jo dam kisat čez noč, da ni treba čakat in imam naslednji dan kotel ''frej'' za drugo zadevo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kmetič d.o.o. Kmetovalec
Pridružen/-a: 31.05. 2008, 23:11 Prispevkov: 75
|
Objavljeno: 06 Jan 2013 23:23 Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa še zanima, katero kulturo vi uporabljate za izdelavo sira in predvsem kje kupite te kulture? Kakšna je cena iz na koliko litrov mleka je pakirana? Kaj če je ne porabiš vse naenkrat? Se da shranjevat odprto? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 07 Jan 2013 07:48 Naslov sporočila: |
|
|
www.megal.si
od sirišč, kultur, modelov, dodatkov, vse imaš tu.
Če ne porabiš kulture, jo moraš shranjevat pri manj kot -18°C. Pakirana je pa za 1000 l mleka. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kmetič d.o.o. Kmetovalec
Pridružen/-a: 31.05. 2008, 23:11 Prispevkov: 75
|
Objavljeno: 07 Jan 2013 17:38 Naslov sporočila: |
|
|
Katero od teh kultur pa uporabljaš, ker imajo na voljo kar nekaj različnih vrst kultur? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 07 Jan 2013 18:03 Naslov sporočila: |
|
|
Pri vsaki kulturi piše, za kaj se uporablja. Točno piše. Kakršen sir delaš, tisto kulturo pač uporabiš. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nikolaj Vajenec
Pridružen/-a: 15.12. 2012, 17:57 Prispevkov: 3
|
Objavljeno: 11 Jan 2013 07:50 Naslov sporočila: |
|
|
imam eno vprašanje. Ne uspe mi naredit hlebčka sira z gladkimi stranicami. Delam v plastičnih modelih. Ima mogoče kdo kakšno rešitev?? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 11 Jan 2013 10:19 Naslov sporočila: |
|
|
Drugi modeli in boljše stiskanje in večkratno obračanje.
Gladka površina nastane samo takrat, ko je sir dobro stisnjen in sirotka lahko odteka. Če ne more (plastični neprodušni pokrovi modelov), potem se tam naredijo žepki in površina ostane jamičasta. Če imaš polne pokrove, potem daj spodaj gazo in bo problem rešen. Če sira ne stiskaš, pa ga je treba večkrat obrniti in malo manj osušenega dati v modele (zrnja ne mešati tako dolgo ali pa znižati temperaturo za kakšno stopinjo). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|