Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
gazda09 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 16.10. 2009, 16:59 Prispevkov: 520 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: 16 Apr 2015 11:40 Naslov sporočila: Domač jogurt, kako ga delate? |
|
|
Ker imamo nekaj več domačega mleka, naredim tudi domač jogurt, zanima me kako ga ostali naredite.
Jaz ga delam takole, dosedaj sem ga le poskusno delal, kaj pravte ?
Mleko skuham in ga pustim do večera, nato ga precedim in zlijem v kozarce, pogrejem ga v mikrovolovni na okol 30-40°C. Dodam kupljen jogurt, dobro premešam in dam v ror. Pustim čez noč. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tokemarnc Traktorist
Pridružen/-a: 31.08. 2014, 07:35 Prispevkov: 187 Kraj: Tržišče
|
Objavljeno: 17 Apr 2015 05:46 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz ga pa skuham, počakam da se ohladi (med ohlajanjem vsake toliko časa premešam, da se ne naredi smetana) na 30°C, nato dodam jogurt, še enkrat vse dobro premešam in nato nalijem v kozarce. Nato ga dam v ror na 50°C po eni uri ugasnem pečico in pustim čez noč. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
jales Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 26.08. 2012, 08:17 Prispevkov: 549 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: 17 Apr 2015 08:18 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj ni 50 stopinj že preveč? Jaz naredim takole:
-mleko zavrem
-prelijem v kozarce za vlaganje
-ohladim na 42-45 stopnij
-dodam jogurt (2% glede na mleko naj bi bilo dovolj)
-postavim v pečico, ki jo nastavim na najmanj(recimo da nekje okoli 30-40 se giblje)
-4h kasneje je končan
sicer pa recept:
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
gazda09 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 16.10. 2009, 16:59 Prispevkov: 520 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: 17 Apr 2015 11:48 Naslov sporočila: |
|
|
Je pa odličen domač jogurt, tist iz trgovine je extremno sladkan. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gazda09 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 16.10. 2009, 16:59 Prispevkov: 520 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: 17 Apr 2015 11:49 Naslov sporočila: |
|
|
Kdaj pa date notri kakšno sadje? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tokemarnc Traktorist
Pridružen/-a: 31.08. 2014, 07:35 Prispevkov: 187 Kraj: Tržišče
|
Objavljeno: 17 Apr 2015 21:16 Naslov sporočila: |
|
|
Ne na 50°C ni preveč, to je na naši pečici tudi temperatura. Načeloma gre tudi še pri 60 - 70 °C.
Surovo/sveže sadje lahko dodaš šele potem, ko je jogurt že narejen, ker če ga dodaš prej se zelo nerad naredi.
Če pa hočeš sadje dodati že prej pa mora biti le to že termično obdelano (skuhano, dušeno...). Sam se poslužujem prakse, da naredim čisto navaden jogurt, vendar kozarcev ne napolnim do vrha (uporabljam 250 ml kozarčke) in si potem vsak po želji doda kar pač hoče.
Zelo dober je z domačo jabolčno marmelado oz. džemom.
Je morda kdo poskusil s čokoladnim jogurtom? Sam sem enkrat eksperimentiral z benkotom pa nisem bil ravno preveč zadovoljen. Ima kdo kakšno idejo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
steyrleon Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 02.05. 2011, 16:27 Prispevkov: 1740
|
Objavljeno: 18 Apr 2015 17:23 Naslov sporočila: |
|
|
Morda kakšna vroča čokolada zraven.Kaj pa jogurt iz kozjega mleka,me mika da bi probal.Dela morda kdo tekoče jogurte? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sbor Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 13.10. 2007, 21:32 Prispevkov: 680
|
Objavljeno: 20 Apr 2015 12:33 Naslov sporočila: |
|
|
Če takšen domač jogurt dobro premešaš, dodaš mogoče še malo mleka dobiš lepo tekoč jogurt.
(ali pa vodo in imaš potem lahki jogurt ) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
jales Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 26.08. 2012, 08:17 Prispevkov: 549 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: 20 Apr 2015 14:52 Naslov sporočila: |
|
|
@shor
Take brozge ti kar prašičem zlivaj
Sicer pa je nek postopek za tekoči jogurt v receptu ki sem ga priložil, ampak jaz delam samo trdega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gazda09 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 16.10. 2009, 16:59 Prispevkov: 520 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: 24 Apr 2015 22:21 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj je boljš glede zorenja v navadni pečici, ki je bila predhodno ogreta ali domač kmečki štedilnik, ROR, ki ima dlje časa višjo temperaturo.
V roru mi rata blj trd, sluzast. Po 6 urah roma v hladilnik.
v pečici pa ni tak trd. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|