Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Tehnologija mlečne proizvodnje - ekološka/intenzivna reja
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Živinoreja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

FFarmer
V.I.P
V.I.P


Pridružen/-a: 29.03. 2006, 13:56
Prispevkov: 3562

PrispevekObjavljeno: 28 Mar 2013 20:41    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Vsi ki ste zagovorniki 'kemije': ali ste že kaj pili mleko iz kmetije z eko rejo ter mleko iz intenzivnega ukvarjanja z molznicami? Poleti občasno kupujemo domače mleko za kisanje - eno leto smo ga kupoval iz intenzivne proizvodnje in se je dostikrat zgodilo da se sploh ni skisalo, potem smo začeli raje kupovat mleko iz eko kmetije, ki pa se je vedno skisalo... Tako da mene ne bo noben prepričal, da je mleko od krave s 60 litri/dan ravno tako zdravo kot tisto od eko krave s 4x manj mleka...

Evo zdaj lahk pa še mene malo 'tepete', da ne boste samo uporabnika @same_delfino35 Very Happy

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

matko92
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 01.05. 2011, 13:36
Prispevkov: 946
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: 28 Mar 2013 21:04    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


FFarmer je napisal/a:
Vsi ki ste zagovorniki 'kemije': ali ste že kaj pili mleko iz kmetije z eko rejo ter mleko iz intenzivnega ukvarjanja z molznicami? Poleti občasno kupujemo domače mleko za kisanje - eno leto smo ga kupoval iz intenzivne proizvodnje in se je dostikrat zgodilo da se sploh ni skisalo, potem smo začeli raje kupovat mleko iz eko kmetije, ki pa se je vedno skisalo... Tako da mene ne bo noben prepričal, da je mleko od krave s 60 litri/dan ravno tako zdravo kot tisto od eko krave s 4x manj mleka...

Evo zdaj lahk pa še mene malo 'tepete', da ne boste samo uporabnika @same_delfino35 Very Happy


+1 se popolnoma strinjam in poznam veliko ljudi, ki so to potrdili..

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

franjoj
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 05.01. 2008, 22:42
Prispevkov: 551
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: 28 Mar 2013 21:29    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


FFarmer je napisal/a:
Vsi ki ste zagovorniki 'kemije': ali ste že kaj pili mleko iz kmetije z eko rejo ter mleko iz intenzivnega ukvarjanja z molznicami? Poleti občasno kupujemo domače mleko za kisanje - eno leto smo ga kupoval iz intenzivne proizvodnje in se je dostikrat zgodilo da se sploh ni skisalo, potem smo začeli raje kupovat mleko iz eko kmetije, ki pa se je vedno skisalo... Tako da mene ne bo noben prepričal, da je mleko od krave s 60 litri/dan ravno tako zdravo kot tisto od eko krave s 4x manj mleka...

Evo zdaj lahk pa še mene malo 'tepete', da ne boste samo uporabnika @same_delfino35 Very Happy


Tepete? Izražamo in zagovarjamo svoja stališča in ne tepemo drugih!
Glej, imam intenzivno proizvodnjo in poleti jem domače kislo mleko. Prehrana molznic je zelo pomembna. Problem nastopi takrat ko misliš, da imaš visoko proizvodnjo, pri tem porabiš veliko krmil in imaš skozi neke probleme. Ko pa se primerjaš z drugimi pa vidiš, da sploh nimaš visoke proizvodnje, da imaš "čudne" vsebnosti tolšče in beljakovin, vse kar pa imaš pa so visoki stroški. Fantje in dekleta, tudi pri naterani proizvodnji oz. še posebej takrat je pomembna strukturnost obroka, da uravnaš razmerja vsebnosti beljakovine/tolšča in razmerja vloženo/pridelano. Takrat pa krava, vsaj po mojem prepričanju dela normalno, pa četudi 15l ali pa 60l.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Kempo
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 17.05. 2010, 18:10
Prispevkov: 362
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: 28 Mar 2013 23:07    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


FFarmer je napisal/a:
Vsi ki ste zagovorniki 'kemije': ali ste že kaj pili mleko iz kmetije z eko rejo ter mleko iz intenzivnega ukvarjanja z molznicami? Poleti občasno kupujemo domače mleko za kisanje - eno leto smo ga kupoval iz intenzivne proizvodnje in se je dostikrat zgodilo da se sploh ni skisalo, potem smo začeli raje kupovat mleko iz eko kmetije, ki pa se je vedno skisalo... Tako da mene ne bo noben prepričal, da je mleko od krave s 60 litri/dan ravno tako zdravo kot tisto od eko krave s 4x manj mleka...

Evo zdaj lahk pa še mene malo 'tepete', da ne boste samo uporabnika @same_delfino35 Very Happy


Imam tudi sam take izkušnje, no kupci mleka so nam to zaupali.. Doma oddajamo mleko in veliko kupcev ga uporablja prav za kislo mleko, so pa omenili da so prej kupovali mleko pri drugi kmetiji kjer pa se mleko sploh ni skisalo ampak je postalo "sluzasto". Sam sem bil večkrat na tisti kmetiji in sem videl da tam futrajo silažo na silažo in polno krmil... Nekaj more bit na tem.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

SimonKR
Moderator


Pridružen/-a: 22.02. 2006, 18:53
Prispevkov: 1943

PrispevekObjavljeno: 29 Mar 2013 07:01    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Sicer se zavedam, da premalo vem, ker znanost je tudi praktično polje skorajda neskončnih dimenzij, a to kar vem pa lahko napišem, da bo objavljeno tudi to, da se lahko skisa mleko krav katere jedo tudi silažo.

Se strinjam z @franjoj. Vedeti je potrebno kako krmiti, da bodo imele živali urejeno prebavo. Ko žival dobro prebavlja krmo rejec že veliko naredi. Da pa žival dobro prebavlja krmo je pa seveda potrebno dodajati tudi prave beljakovine, če jih v osnovni krmi ni dovolj, kar jih ponavadi ni.
Kravam skozi vso leto krmimo KS, TS, mrvo, beljakovine, šrot, pa se mleko popolnoma brez težav skisa! Kar sem pa opazil je pa to, da je za kisanje potrebno vzeti toplo mleko in poleg dodati žlico kulture iz prejšnjega skisanega mleka, ne pa iz hladilnika vzeti že ohlajenega mleka in poskušati brez stare kulture žačeti proces kisanja. Pa razmislite o tem ali stranke kupijo nekje ohlajeno in drugod še toplo mleko?

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov

peter_28
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 13.12. 2006, 23:44
Prispevkov: 999
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: 29 Mar 2013 08:07    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Tudi mi krmimo silos, pa se mleko skisa. Mi je pa kar nekaj ljudi reklo, kako dobro mleko so imeli tam pa tam, potem so pa postavili mlekovod in se ne kisa več. Razlog je jasen, mleko je skoraj sterilno (če imaš npr pod 10.000 mikroorganizmov). Tako mleko se ne bo skisalo samo od sebe, sploh ohlajeno. Potem so pa tu še 'slabi' oz. napačni mikroorganizmi, ki izvirajo iz silaže, in ki jim v celoti pač ne moreš preprečiti pot v mleko in imajo prosto pot za razvoj.

Kako se stvar rešuje je pa že @simonKR napisal: vzemi toplo mleko in dodaj žlico kislega mleka od prej.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

kmetovalec
Revija
Revija


Pridružen/-a: 31.01. 2006, 11:48
Prispevkov: 728

PrispevekObjavljeno: 29 Mar 2013 08:54    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


peter_28 je napisal/a:
Tudi mi krmimo silos, pa se mleko skisa. Mi je pa kar nekaj ljudi reklo, kako dobro mleko so imeli tam pa tam, potem so pa postavili mlekovod in se ne kisa več. Razlog je jasen, mleko je skoraj sterilno (če imaš npr pod 10.000 mikroorganizmov). Tako mleko se ne bo skisalo samo od sebe, sploh ohlajeno. Potem so pa tu še 'slabi' oz. napačni mikroorganizmi, ki izvirajo iz silaže, in ki jim v celoti pač ne moreš preprečiti pot v mleko in imajo prosto pot za razvoj.

Kako se stvar rešuje je pa že @simonKR napisal: vzemi toplo mleko in dodaj žlico kislega mleka od prej.


Točno tako. Če se mleko hitro skisa je to dejansko znak slabega hlajenja in tudi slabe higiene - večje prisotnosti mikroorganizmov v mleku. V intenzivnih kmetijah, kjer imajo čistočo urejeno in pa mleko teče takoj v hladilnik, kjer se v par minutah ohladi pod 10 stopinj C se seveda mlečnokislinske bakterije, ki imajo optimum okoli 30 stopinj, ne morejo razmnožiti. Se pa lahko nekatere druge bakterije, ki imajo temperaturni optimum nižje (pod 20 stopinj) in te lahko kasneje povzročajo sluzavost mleka. Silaža (in krmilo) nimata nobenega vpliva ne na vonj niti na okus mleka. Vsaj ne v sodobnih hlevih kjer se molze v molzišču in mleko takoj odteče po zaprtem cevovodu v bazen, ki je zunaj hleva. Drugače je pri molži v vrč, kjer se mleko v odprtem vrču nosi, ali celo preliva v hlevu in se lahko navzame vonja.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

cebelar5
Izjava leta 2011


Pridružen/-a: 16.06. 2010, 17:57
Prispevkov: 1080
Kraj: Sp. Savinjska dolina

PrispevekObjavljeno: 29 Mar 2013 09:28    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


kmetovalec je napisal/a:

Točno tako. Če se mleko hitro skisa je to dejansko znak slabega hlajenja in tudi slabe higiene - večje prisotnosti mikroorganizmov v mleku. V intenzivnih kmetijah, kjer imajo čistočo urejeno in pa mleko teče takoj v hladilnik, kjer se v par minutah ohladi pod 10 stopinj C se seveda mlečnokislinske bakterije, ki imajo optimum okoli 30 stopinj, ne morejo razmnožiti. Se pa lahko nekatere druge bakterije, ki imajo temperaturni optimum nižje (pod 20 stopinj) in te lahko kasneje povzročajo sluzavost mleka. Silaža (in krmilo) nimata nobenega vpliva ne na vonj niti na okus mleka. Vsaj ne v sodobnih hlevih kjer se molze v molzišču in mleko takoj odteče po zaprtem cevovodu v bazen, ki je zunaj hleva. Drugače je pri molži v vrč, kjer se mleko v odprtem vrču nosi, ali celo preliva v hlevu in se lahko navzame vonja.


Sem mislil, da se ne bom oglasil v tej debati, vendar mi žilca ne da miru.

Teorije ne poznam, tudi v biologiji sem kratek, ampak del izjave, ki je označen, mi pa ne gre v račun in me bo težko kdo prepričal v nasprotno.

Če bi gornje držalo, bi moralo biti mleko pomolženo in takoj ohlajeno, ne glede na krmljenje krav s silažo (koruzna) in krmili, sladkega okusa. Mleko, ki je ročno pomolženo in so krave krmljene s travo in šrotom, pa bi moralo imeti kiselkast okus, ker so po teoriji in verjetno tudi dejansko pristone bakterije, ki takoj pričnejo delovati in se mleko prične kisati. Če se motim, me popravite in bom sprejel, ne bom pa spremenil mnenja dokler mi ni dokazano.

lp

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

kmetovalec
Revija
Revija


Pridružen/-a: 31.01. 2006, 11:48
Prispevkov: 728

PrispevekObjavljeno: 29 Mar 2013 09:54    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


cebelar5 je napisal/a:
kmetovalec je napisal/a:

Točno tako. Če se mleko hitro skisa je to dejansko znak slabega hlajenja in tudi slabe higiene - večje prisotnosti mikroorganizmov v mleku. V intenzivnih kmetijah, kjer imajo čistočo urejeno in pa mleko teče takoj v hladilnik, kjer se v par minutah ohladi pod 10 stopinj C se seveda mlečnokislinske bakterije, ki imajo optimum okoli 30 stopinj, ne morejo razmnožiti. Se pa lahko nekatere druge bakterije, ki imajo temperaturni optimum nižje (pod 20 stopinj) in te lahko kasneje povzročajo sluzavost mleka. Silaža (in krmilo) nimata nobenega vpliva ne na vonj niti na okus mleka. Vsaj ne v sodobnih hlevih kjer se molze v molzišču in mleko takoj odteče po zaprtem cevovodu v bazen, ki je zunaj hleva. Drugače je pri molži v vrč, kjer se mleko v odprtem vrču nosi, ali celo preliva v hlevu in se lahko navzame vonja.


Sem mislil, da se ne bom oglasil v tej debati, vendar mi žilca ne da miru.

Teorije ne poznam, tudi v biologiji sem kratek, ampak del izjave, ki je označen, mi pa ne gre v račun in me bo težko kdo prepričal v nasprotno.

Če bi gornje držalo, bi moralo biti mleko pomolženo in takoj ohlajeno, ne glede na krmljenje krav s silažo (koruzna) in krmili, sladkega okusa. Mleko, ki je ročno pomolženo in so krave krmljene s travo in šrotom, pa bi moralo imeti kiselkast okus, ker so po teoriji in verjetno tudi dejansko pristone bakterije, ki takoj pričnejo delovati in se mleko prične kisati. Če se motim, me popravite in bom sprejel, ne bom pa spremenil mnenja dokler mi ni dokazano.

lp


Sicer ne razumem kaj si pravzaprav hotel povedati. vendar pa nekaj teorije za tiste, ki niste doma v prehrani. Pri govedu se hranilne snovi iz krme (ne glede katere vrste je, razen nekaj specialnih izjem) v vampu razstavijo na "prafaktorje" (zelo enostavne molekule). Te uporabijo bakterije (in še nekateri drugi mikroorganizmi) v vampu za "hrano" in šele maso teh bakterije, ki kasneje pridejo v pravi želodec in tanko črevo potem prebavi govedo. Seveda gre tudi pri tej prebavi naprej do razgradnje na zelo enostavne molekule, ki se lahko vsrkajo v črevesno sluznico in od tam v kri. S krvjo pripotujejo v vime, kjer se spet zelo enostavnih molekul začne nastajati mleko. Običajno okus in vonj določajo sorazmerno velike molekule in zato ne obstaja nikakršna možnost, da bi preko opisanega krogotoka prišle v mleko. Govorjenje o tem, da ima mleko npr. vonj po silaži zaradi krmljenja je bedarija. Mleko se lahko vonja navzame (za to je zelo dovzetno) iz okolja, ne pa preko krave.
Zato so tudi govorice, ki smo jih v tej temi tudi slišali o neposrednem vplivu silaže ali krmil na vonj in okus mleka v glavnem pravljice za naivne. Seveda se sestava mleka res lahko spremeni pod vplivom krmljenja, vendar je govorjenje, da je mleko intenzivno krmljenih krav slabše od ekstenzivno ena velika neumnost. Gre bolj za to ali so krave pravilno ali nepravilno krmljene. In običajno (čeprav ne nujno v vseh primerih) so krave v intenzivni reji bolje krmljene in je sestava njihovega mleka bližje temu kar pojmujemo kot normalno sestavo mleka. Samo en primer: krave v skrajno ekstenzivni reji kjer so do sedaj bile krmljenje samo s senom, bodo v nekaj dneh prešle na mlado pomladansko pašo. Seveda je sestava mlade paše popolnoma drugačen od starega sena in če takšnim kravam ne uravnotežimo obroka (kar pa se v ekstenzivni reji ne dela) se presnova kravam povsem poruši. Posledica je tudi povsem spremenjena sestava mleka (manj beljakovin, predvsem pa manj maščobe). Ker predvsem maščobe dajejo okus mleku, se seveda tudi okus mleka spremeni.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Luksi
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 17.10. 2008, 12:18
Prispevkov: 2529
Kraj: Savinjski Beverly Hills - Sp. Grušovlje

PrispevekObjavljeno: 29 Mar 2013 10:01    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


bravo, s strokovnim znanjem ste tukaj dokazali, da intenzivna reja ne pomeni (ponavadi) slabše kvalitete mleka. takšne komentarje bi bilo pametno "kopirati" na razne 24ur.com, čeprav, spet se človek vpraša, kako prepričati prepričane.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Živinoreja Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 3 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.