Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mstrek Moderator
Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21 Prispevkov: 5111 Kraj: BELA KRAJINA
|
Objavljeno: 02 Nov 2010 09:05 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem opravil NPK in sicer za živinorejca. Je pa to podoben postopek in seveda nujen, če se želiš ukvarjati s tem.
Nekaj informacij na http://www.nrpslo.org/ris/preview.aspx/54100200
Tukaj se lahko tudi pozanimaš kdaj in kje bo kakšen tečaj. Je pa to tudi kar strošek. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nevednež Izjava leta 2010 & Forumovec leta 2011
Pridružen/-a: 20.08. 2009, 15:12 Prispevkov: 1975
|
Objavljeno: 02 Nov 2010 09:21 Naslov sporočila: |
|
|
@_toni, hvala za prijazno pripombo. ( na žalost je tudi na našem forumu prijaznost bolj redko viden pojav, več je arogance)
Zanima me, če je dodajanje raznoraznih dodatkov dovoljeno tudi v eko proizvodnji mlečnih izdelkov. Ko mi prodajamo naš sir, kupcem redno izjavljamo, da gre za naraven izdelek. Zdaj ne vem, če bi dodajali še karkoli ali bo tisto še naraven izdelek. Na račun "naravnosti" je moč doseči nekaj višjo ceno na trgu. To, višja iztržena cena na enoto proizvoda, je naš glavni razlog za obstoj kmetije. Z masovno, poceni proizvodnjo naj se ukvarjajo tisti, ki radi sponzorirajo industrijo kmetijskih strojev, gradbeno industrijo, ljubljanske mlekarne, Mercator itd.
Glede certifikata je stvar taka: če želiš eko certifikat moraš imeti kmetijo in predelavo vključeno v eko kontrolo. Po dveh letih, seveda, če je vse v redu dobiš certifikat, da si dve leti v preusmeritvi. Po treh letih si eko kmet.
Za konvencionalno produkcijo moraš pridobiti doboljenje iz VURSa. Kontrolira pa te VIRS . Tudi če si eko kmet velja za VURS in VIRS isto.
Glede prostorov: Poseben prostor za sirarno je nujen Zaradi tebe samega, zaradi lažjega čiščenja. VIRS postavlja kar visoke zahteve. Najlažje jih izpolniš, če imaš v sirarni izljučno keramiko in nerjavečo pločevino. Posebno važno je, da se poti polproizvodov ne križajo, zlasti še s potjo končnega izdelka. Preden kaj sezidaš je nujno dobro proučiti katero orodje bo kje stalo.
Stvari so še kar komplicirane, ampak v celoti gledano se še zmeraj splača spustiti v lastno predelavo, prodajo. Ko človek enkat uspe postane samozavesten. Potem ni več nujno hvaliti cesarjevih novih oblačil. Mu lahko mirno poveš, da je nag. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 02 Nov 2010 09:38 Naslov sporočila: |
|
|
hvala za pojasnila.
sigurno, da je za sirjenje treba imet svoje prostore. vendar je, vsaj po mojem mnenju, treba za začetek zadevo preizkusit, pridobit vsaj nekaj strank... ne pa uredit vsega in potem tvegat, da izdelkov sploh ne boš prodal... kaj mi bo sir, če ga prodat ne morem...
torej - da jasno obrazložim enkrat v bližnji prihodnosti bi rad imel certifikat, da bom lahko sir prodajal - v primeru hudobnih ljudi, ki bi nam znali nakopat inšpekcijo - namreč naredil bi ga v manjših količinah in ga ponudil ljudem. obenem pa ne bi rad takoj postavljal vse opreme, ker je to drago, predelat bo treba kletne prostore hiše in jasno da ne bom šel v investicijo, če ne bom vsaj skoraj prepričan, da bo zadeva uspela. dobro - promocija je osnova za prodajo in na tem področju mislim, da ne bi smel imeti problemov, pa vseeno... ni to igra...
kako ste pa pri vas začeli, nevednež? tudi počasi ali ste se odločili za investicijo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tine Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 09.05. 2006, 11:27 Prispevkov: 349 Kraj: zali log
|
Objavljeno: 02 Nov 2010 10:40 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da je potrebno za začetek (pametno pa čimdalj ) delat na 'šverc'.
Danes so že čisto navadne svinjske 'alfe ' iz inox materiala in povsem odgovarjajo zdravi pameti za tako delo.
Ko pa vidiš, da ti gre in znaš to tudi prodati, pa je čas za širitev in legalizacijo.
Seveda pa je na zunanjem trgu ogromno tudi rabljene opreme, ki pa je povsem ustrezna, ampak za ceno deljeno z x.
Najmanj kar je, je silno nekorektno, da svetovalna služba interesentom projecira velike uspehe, jim riše strašne načrte, jih pošilja k najbližjemu komercialnemu ponudniku po najdražjo robo, nekajkrat predimenzionirane kapacitete... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 02 Nov 2010 10:47 Naslov sporočila: |
|
|
hja, šverc je res najcenejš, ampak - ko je nekaj narobe, je pa lahko velik problem in je hitro vsega konec...
tud to sem že slišal, ja, da ljudje kupujejo polovico opreme, ki je sploh ne rabijo... jasno da jim komercialisti priporočijo čim več, da imajo čim več zaslužka!! saj mogoče je potem delat res malo udobneje, ampak take cene pa 99% stvari, ki jih nujno ne potrebuješ, ne odtehta...
slišal sem, da nekateri za predelavo 200l mleka na dan dajo za sirarno preko 100.000€!!! meni je profesor Perko rekel, da bi dal od 20-30.000 za tako količino... in točno te probleme mi je povedal, kot si rekel, Tine... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nevednež Izjava leta 2010 & Forumovec leta 2011
Pridružen/-a: 20.08. 2009, 15:12 Prispevkov: 1975
|
Objavljeno: 02 Nov 2010 13:00 Naslov sporočila: |
|
|
Drži, kar je napisal @tine.
Delaj po svoje, da pridobiš prakso.
Koliko je svetovalna usposobljena za tovrstno svetovanje? Je. Združenje kmečkih sirarjev, Rafael Novak, predsednik, Maruška Dekleva Lenart strokovna tajnica, KGZ Ptuj.
Konec tega meseca bodo organizirali tečaj Dobre higienske prakse, v Ljubljani. Stvar je nujno potrebna. Vsi, ki smo iz osrednje Slovenije bi bilo prav, da se prijavimo zdaj. Tak tečaj je le enkrat na leto. Zadošča za HCCP.
Ko sirarna doseže neki obseg predelave je reč treba nujno legalizirati.
Takrat se srečaš z inšpekcijo.
Inšpektorji so tudi ljudje. Če z njimi sodeluleš, upoštevaš predpise, se trudiš, se korektno obnašaš, pomagajo. Če si preveč pameten, škodijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
skrjanecjanez V.I.P
Pridružen/-a: 22.05. 2008, 12:50 Prispevkov: 1214 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 02 Nov 2010 16:52 Naslov sporočila: |
|
|
@tine
Kje pa lahko najdemo rabljeno sirarsko opremo? Namreč sem že marsikje iskal (internet), pa nisem nič našel |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nevednež Izjava leta 2010 & Forumovec leta 2011
Pridružen/-a: 20.08. 2009, 15:12 Prispevkov: 1975
|
Objavljeno: 02 Nov 2010 20:09 Naslov sporočila: |
|
|
No, saj je vprašanje, če je Tine res mislil rabljeno sirarsko opremo. Gre za robo, morda namenjena čemu drugemu, pa se prilagodi našim potrebam. Ravno danes je bil pri nas mojster, ki se ukvarja z izdelavo artiklov iz rosfraja. Nam bo izdelal nekaj kosov. Imam občutek, da ne bo prav vrančevo drag. Morda se motim. Doma je nekako iz območja Škrjanc - _toni. Le kakšno avijonsko postajo proč. Bomo videli čez kak teden kako bo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 02 Nov 2010 20:11 Naslov sporočila: |
|
|
Škrjanče so res blizu, pri Mirni. 3 km stran... kaj pa vam bo naredil? kakšne modele? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kmetovalec Revija
Pridružen/-a: 31.01. 2006, 11:48 Prispevkov: 728
|
Objavljeno: 02 Nov 2010 20:20 Naslov sporočila: |
|
|
_toni je napisal/a: | jasno da certifikata ne bi želel, če ga ne bi rabil... |
Za vsak poklic moraš končati šolo in ko jo narediš to še ne pomeni, da takoj lahko odpreš obrt ali podjetje ampak moraš poskrbeti še za ustrezne prostore (in za opremo..)
To sta dve povsem različni stvari, vendar pa moraš imeti obe. Za registracijo dopolilne dejavnosti je bila zakonodaja na kratko opisana pred kakšnim letom v PiP-u. Za sirarstvo moraš poleg prostora ( ta mora ustrezati vsem sanitarno higienskim predpisom) opraviti še živilski zdravstveni pregled (mislim da vsakega pol leta), glede izobrazbe niti ne toliko komplicirajo in zaenkrat zadostuje tečaj (sploh če že imaš kakšno kolikor toliko resno izobrazbo). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|