Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
gazda09 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 16.10. 2009, 16:59 Prispevkov: 520 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: 08 Dec 2009 00:24 Naslov sporočila: Kako narest domač sir? |
|
|
Živjo
Že nekaj let je k nismo naredl doma nobenga sira.
V preteklosti smo ga delal, ampak je ratal plesniv.
Ima kdo kakšen recept kako se ga naredi, kako je potem z vlago, skladiščenjem, itd. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cika Traktorist
Pridružen/-a: 14.09. 2009, 10:35 Prispevkov: 155
|
Objavljeno: 08 Dec 2009 15:29 Naslov sporočila: |
|
|
Najboljše podatke kako napravit sir boš našel v knjigi: Danijel Čotar:Domače sirarstvo za zabavo in zares. Knjiga je napisana zelo jedernato in zanimivo. Tudi če boš šel na kakšen sirarski tečaj, ti priporočam, da jo vzameš v roke! Sirišče lahko kupiš v lekarni, košarice za sir pa na kakšnem zavodu. Jaz imam številko od Nove Gorice: 05 335 12 29. ti pošljejo po pošti in ni drago. Pošljejo ti lahko tudi željeno kulturo bakterij za ekološko sirarjenje, če želiš določen okus sira, pa da je vedno enak..... za začetnike se najbolj obnese kultura št. 046 (Streptococus termophilus).... Najprej pa prelistaj knjigo! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nevednež Izjava leta 2010 & Forumovec leta 2011
Pridružen/-a: 20.08. 2009, 15:12 Prispevkov: 1975
|
Objavljeno: 11 Dec 2009 08:28 Naslov sporočila: |
|
|
Kar se tiče vlage...
Pri nas smo v zorilnico namestili en razvlaževalec zraka (Merkur. made in Čajna, cca 150 €). Deluje čisto v redu. Če je prostor prevlažen s tem strojčkom naravnaš ravno pravo stopnjo vlažnosti. Seveda porabi nekaj elektrike.
So hodili okrog hiše vse sorte mojstri in vse sorte modrovali, vendar se je opisana rešitev pokazala za optimalno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Gošavc™ Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 07.02. 2006, 21:09 Prispevkov: 351
|
Objavljeno: 11 Dec 2009 19:26 Naslov sporočila: |
|
|
Ali se dobijo kakšna sredstva ,da sir ne plesni?
In zanima me še, kje bi dobil umetno plesen? Tista, ki je užitna? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nevednež Izjava leta 2010 & Forumovec leta 2011
Pridružen/-a: 20.08. 2009, 15:12 Prispevkov: 1975
|
Objavljeno: 11 Dec 2009 21:30 Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor vem je vzrok plesnenja sira prevelika vlaga v prostoru, kjer sir zori.
Mi sirišče kupujemo v pojetju MTC, Murska Sobota. Tam so izredno prijazni. Gospa tehnologinja po potrebi tudi svetuje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aleks Vajenec
Pridružen/-a: 15.02. 2010, 17:31 Prispevkov: 31 Kraj: Ljubljana, ampak že diši po Dolenjski!
|
Objavljeno: 24 Feb 2010 11:57 Naslov sporočila: |
|
|
Gošavc™ je napisal/a: | Ali se dobijo kakšna sredstva ,da sir ne plesni?
In zanima me še, kje bi dobil umetno plesen? Tista, ki je užitna? |
domnevam, da govoriva o penicilium candidum in podobnih.
da, dobijo se vse vrste sirila (termofilno, mezofilno), renet - živalski in rastlinski, kulture za razne vrste jogurta in kislih mlečnih izdelkov, vse vrste encimov ter plesni - modra in zelena za roquefort in gorgonzolo ter razne plesni za camembert, brie in podobno. jaz sir delam za hobi in to nabavljam v usa, vse stvari so večinoma liofilizirane in komot prenesejo transport po pošti.
ko kulture enkrat imaš, jih lahko množiš doma, vendar je res fajn da maš vsaj kak teden prakse v mikrobiološkem laboratoriju. dovolj je čist osnovno spoznavanje s steklovino, postopki in gojišči. nisi napisal, če si opravil osnovni tečaj sirarstva, ker potem vse to že obvladaš.
jaz tukaj kupujem: http://www.cheesemaking.com/
tukaj se kupi res od majhne količine in naprej, izbira ogromna, receptov za vrste sira, katerim sploh ne znaš izgovorit ime , oprema itd. vse pošlejo po pošti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
skrjanecjanez V.I.P
Pridružen/-a: 22.05. 2008, 12:50 Prispevkov: 1214 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 24 Feb 2010 14:30 Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima, kje kupujete kalupe/modele za sire?
Namreč tudi sam sem se odločil, da bom spacal sir doma; zaenkrat poltrdi. Sirišče in starter kulturo pa nabavim v Biotehniškem centru Naklo. cca 10€ pride sirišče in kultura za predelavo 100l mleka. Vzamem pa kulturo Streptooccus thermophillus, sev TH4 ki sam zaustavi fermentacijo pri pH 5,2 kar je bistvenega pomena
LP, j |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nevednež Izjava leta 2010 & Forumovec leta 2011
Pridružen/-a: 20.08. 2009, 15:12 Prispevkov: 1975
|
Objavljeno: 24 Feb 2010 17:06 Naslov sporočila: |
|
|
Poglej pri "Plevnik" v Podsmreki. Med izvozom Brezovica in Dobrovo pri Lj.
Če on nima, se oglasi še enkrat. Je še eden v MB. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
skrjanecjanez V.I.P
Pridružen/-a: 22.05. 2008, 12:50 Prispevkov: 1214 Kraj: Dolenjska
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
aleks Vajenec
Pridružen/-a: 15.02. 2010, 17:31 Prispevkov: 31 Kraj: Ljubljana, ampak že diši po Dolenjski!
|
Objavljeno: 24 Feb 2010 18:18 Naslov sporočila: |
|
|
pri ribničanu . rezano in sesirjeno maso vlijem v sito za moko, kupljeno od ribn'čana, ki sem mu odstrnil mrežico. sito prekrijem z gazo, vlijem maso skoz, počakam da odteče sirotka. doma sem iz jelovine izrezal bat, ki paše točno v sito, spodaj pa dno, ki je malo manjše od sita. obtežim, pustim odcediti, čez dve ali tri ure pa hledec obrnem in spet obtežim. potem naslednji dan spet obrnem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|