Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Rnač Veteran traktor foruma
Pridružen/-a: 28.07. 2009, 20:56 Prispevkov: 242 Kraj: Krajno Brdo
|
Objavljeno: 29 Nov 2009 15:34 Naslov sporočila: Salame in klobase |
|
|
No ker še nisem nikjer zasledil te teme in se mi zdi primerna pa sem jo kar naredil (če se vam ne zdi primerna brišite).
Zanima me kako se kaj ukvarjate s predelavo mesa? Imate kakšne posebne prostore? Komore? aparature? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kirezagar Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 16:06 Prispevkov: 1310 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 29 Nov 2009 19:08 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, domača "špajza". Pa "šije". |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kristijan Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 04.11. 2006, 20:20 Prispevkov: 1040 Kraj: Brda
|
Objavljeno: 29 Nov 2009 21:44 Naslov sporočila: |
|
|
doma izdelujemo klobase, salam, tlačenko, zašinke, pršute. vse sušimo v kleti, nič ne prekajujemo ( ''dobra'' burja nam pomaga) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gazda09 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 16.10. 2009, 16:59 Prispevkov: 520 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: 30 Nov 2009 17:55 Naslov sporočila: |
|
|
Imamo posebne prostore in posebne mašine za delat salame in podobno. Pri samih salamah, klobasah je treba bit previden, kako jih sušiš. Mi jih obesimo v drug prostor, kjer je več vlage in vlago mermo z vlagomerjem. Včasih pa smo jih sušili na bolj suhem zraku (vseskozi, čez celo leto je bil odprt oken) in so se včasih pokvarle (rjava sredina). Ampak to je že dolgo, ko so se nam salame kvarile.
Meso tako goveje, kot svinjski porabimo za marsikaj. Največ ga gre za same župe, golaže, zrezke, salame in podobno. Meso damo tud v kad.
Salame in meso iz kadi obesimo v prekajevalnico, nato pa v poseben vlažen prostor. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Rnač Veteran traktor foruma
Pridružen/-a: 28.07. 2009, 20:56 Prispevkov: 242 Kraj: Krajno Brdo
|
Objavljeno: 30 Nov 2009 18:11 Naslov sporočila: |
|
|
gazda09 je napisal/a: | Imamo posebne prostore in posebne mašine za delat salame in podobno. |
A lahko poslikaš kej, če ti ni odveč?
Drgač mi mamo pa sam "rauf kamro" (pomoje da izhaja iz besede rauh(nemščina) ki pomen kaditi pa pol iz tega raunfk(dimnik)) in to je na podstrešju tak prostorček cca. 1.5m x 1.5m čez katerga gre dimnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
smotko Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 06.08. 2009, 15:05 Prispevkov: 304 Kraj: Kozjansko...
|
Objavljeno: 30 Nov 2009 18:43 Naslov sporočila: |
|
|
ja mi ko jih nardimo jih pustimo en dan da se zvisijo pol jih damo v dimnco podimo pol jih pa pelamo v gorco kjer je fajna hladna klet in a vlažna!! Pol pa vsak drugi dan hodmo gledat kak je vlaga od začetka jo držimo tam okol 90 čez kakih 14 dni pa pol zmanjšamo na tam 70-80 in jih pol tak sušimo dokler niso suhe! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gazda09 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 16.10. 2009, 16:59 Prispevkov: 520 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: 30 Nov 2009 18:55 Naslov sporočila: |
|
|
Rnač je napisal/a: | gazda09 je napisal/a: | Imamo posebne prostore in posebne mašine za delat salame in podobno. |
A lahko poslikaš kej, če ti ni odveč?
Drgač mi mamo pa sam "rauf kamro" (pomoje da izhaja iz besede rauh(nemščina) ki pomen kaditi pa pol iz tega raunfk(dimnik)) in to je na podstrešju tak prostorček cca. 1.5m x 1.5m čez katerga gre dimnik. |
Nekaj podobnega
http://www.mesarcek.si/index.php?act=viewProd&productId=78
http://www.mesarcek.si/index.php?act=viewProd&productId=29
Kupl v teh trgovinah
Imamo tako mašino na elektriko, kot žago.
Tud pri nas rečemo rauf kamra....pri nas je to malo večje, kot 1.5 metra. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pyrc Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 10.01. 2007, 23:42 Prispevkov: 433
|
Objavljeno: 04 Dec 2009 06:56 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz že leta vsako zimo naredim salame iz ovčjega,govejega in svinjskega mesa.Letos bom pa še dodal konjsko meso.Meso seveda zmeljem na mašino,špeh pa režem na roke,na majhne kockice.Naredim jih okoli 100 komadov,premera 60 ali 55.naredim tudi slanino zvito v črevo,zašink,klobase itd.
Vse to sušim v sušilnici,ki je iz dveh delov.Ker se vsaka stvar ne podkadi in suši enako.Torej;najprej v prvem delu kadimo meso,enkrat,dvakrat,trikrat...odvisno od mesa in koliko kdo hoče,ker dosti tega tudi prodam.Potem gre to v drugi del,kjer se suši in kjer je malo več vlage,kot v prvem.Ko mesa sploh ni potrebno več okaditi,odprem okno,ki loči oba prostora,da zrak kroži povsod.Moram pa rečt,da je od vsega dosti odvisna kakovost sušenja mesa,ker imamo burjo,se pravi suh zrak,ki le naredi svoje.Ko bodo koline,če se spomnem,pride kakšna slikca. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bruno Vajenec
Pridružen/-a: 01.11. 2009, 13:23 Prispevkov: 5 Kraj: Sl. Bistrica
|
Objavljeno: 17 Dec 2009 14:58 Naslov sporočila: |
|
|
Jas pa delam klobase is kurjega mesa ,in dodam samo svinjsko slanino.Zdaj pa sem naredo tud salame iz ovčjega mesa in malo kurjega, sam se še sušijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bimbo Veteran traktor foruma
Pridružen/-a: 07.05. 2009, 12:00 Prispevkov: 247 Kraj: Dol pri čepovanu Nova Gorica
|
Objavljeno: 02 Jan 2010 19:12 Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima kakšno črevo uporabljate za šalame klobase umetno ali naravno?
Ali delate pljučne klobase tlačenko kožarice?
Lp Blaž |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|