Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Vinogradnik Kmetovalec
Pridružen/-a: 03.10. 2006, 07:36 Prispevkov: 80 Kraj: Primskovo
|
Objavljeno: 10 Okt 2008 18:54 Naslov sporočila: Nega mladega vina |
|
|
Danes sem sprešal,in mlado vino spravil v lesene sode, kjer veselo kisa naprej. Vsako leto ima vino preveč jabolčne kisline, katera pa meni ne odgovarja,zanima me kaj lahko storim da bo vino boljše? Hvala za pomoč.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mstrek Moderator
Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21 Prispevkov: 5111 Kraj: BELA KRAJINA
|
Objavljeno: 14 Jan 2009 12:08 Naslov sporočila: Re: Nega mladega vina |
|
|
Vinogradnik je napisal/a: | Danes sem sprešal,in mlado vino spravil v lesene sode, kjer veselo kisa naprej. Vsako leto ima vino preveč jabolčne kisline, katera pa meni ne odgovarja,zanima me kaj lahko storim da bo vino boljše? Hvala za pomoč.
Lp |
Kaj ga rasluziš prej?
Kislina je odvisna od časa trgatve. Kasnej kot se trga boljše je. Se pa kislina tudi zbija s tihim vrenjem, ki se prične v zadnji fazi vretja. Takrat ko je vretje že skoraj neslišno in nevidno. Vino mora vreti čim bolj počasi in enakomerno. Je pa kislina dobra za stabilnost vina... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Vinogradnik Kmetovalec
Pridružen/-a: 03.10. 2006, 07:36 Prispevkov: 80 Kraj: Primskovo
|
Objavljeno: 22 Jan 2009 20:16 Naslov sporočila: |
|
|
Ne vina ne razsluzujem.
Glede trgatve je tako da ko vsi potrgajo moram tudi jaz saj drugače bi ptiči vse pobrali.
Z tihim vretjem sem poizkusil , pa ni šlo saj je klet prehladna, tko da sem ga biološko razkisal, z rezultatom sem zelo zadovoljen saj sem to prvič nredil in mislim da bo treba tudi v prihodnje.Na to bo treba misliti že pri obrezovanj trte, in do trgatve. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mstrek Moderator
Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21 Prispevkov: 5111 Kraj: BELA KRAJINA
|
Objavljeno: 23 Jan 2009 08:28 Naslov sporočila: |
|
|
Vinogradnik je napisal/a: | Ne vina ne razsluzujem.
Glede trgatve je tako da ko vsi potrgajo moram tudi jaz saj drugače bi ptiči vse pobrali.
Z tihim vretjem sem poizkusil , pa ni šlo saj je klet prehladna, tko da sem ga biološko razkisal, z rezultatom sem zelo zadovoljen saj sem to prvič nredil in mislim da bo treba tudi v prihodnje.Na to bo treba misliti že pri obrezovanj trte, in do trgatve. |
Manj kot obremeniš trto, boljša je kvaliteta grozdja in prej dozori.
Kako pa se biološko razkisa? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Vinogradnik Kmetovalec
Pridružen/-a: 03.10. 2006, 07:36 Prispevkov: 80 Kraj: Primskovo
|
Objavljeno: 23 Jan 2009 11:36 Naslov sporočila: |
|
|
Njaprej moraš izmeriti ksiedlino, najbolje je da odneseš v trgovino kjer to opravljajo in ti tam da vsa navidila .Izmeri kiskino ,tam kupiš dvojno sol,nato vzameš od skupne kuličine ven a15% in v tej količini raztopiš dvojno sol, ko je popolnoma stopljena jo zliješ nazaj v ostalo vino, dobro premešaš in po treh dneh pretočiš vino. Biološko lahko razkisaš največ za dve stopnje (kisline) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mstrek Moderator
Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21 Prispevkov: 5111 Kraj: BELA KRAJINA
|
Objavljeno: 23 Jan 2009 11:52 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za informacije...sedaj vem v kateri smeri razmišljati in kaj potrebujem. Kolikor sem prebral obstajata dva načina razkislevanja(kemijsko pred vretjem in biološko na mladem vinu).
http://aas.bf.uni-lj.si/oktober2005/07kosmerl.pdf |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Vinogradnik Kmetovalec
Pridružen/-a: 03.10. 2006, 07:36 Prispevkov: 80 Kraj: Primskovo
|
Objavljeno: 22 Feb 2009 18:39 Naslov sporočila: |
|
|
Zanima ali kje na netu obstaja kakšen prispevek o prikazu rezi vinske trte in razlaga za boljše razumevanje?
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franjoj Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 22:42 Prispevkov: 551 Kraj: slo
|
Objavljeno: 11 Okt 2009 14:44 Naslov sporočila: |
|
|
Malo me zanima kako se lotujete prekinitve vretja?
Ali ga pretočite in žveplate, samo žveplate in koliko žveplaste kisline dodate, pri koliko Oe oz. drugih stopinjah (saach, ...) ga ustavljate, kdaj potem pretok? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Vinogradnik Kmetovalec
Pridružen/-a: 03.10. 2006, 07:36 Prispevkov: 80 Kraj: Primskovo
|
Objavljeno: 11 Okt 2009 19:56 Naslov sporočila: |
|
|
Za prekinitev vretja mošta je treba žveplati v količini 1 dcl na 100 litrov in dobro premešati, potem pa čez tri dni pretočiti, seveda ob pretoku je treba izmeriti žveplo. kliko ga je treba še dodati.
Glede sladkorja v moštu je pa tako da se moraš odločiti koliko sadkorja želiš da ti ostane v moštu, to pa je že bolj zahtevno delo,saj je treba upoštevati ( meritev),koliko jo ima in koliko jo potrebuje kisline, za svoj obstoj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franjoj Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 22:42 Prispevkov: 551 Kraj: slo
|
Objavljeno: 11 Okt 2009 20:05 Naslov sporočila: |
|
|
Vinogradnik je napisal/a: | ............. bolj zahtevno delo,saj je treba upoštevati ( meritev),koliko jo ima in koliko jo potrebuje kisline, za svoj obstoj. |
kakšna priporočila? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|