Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Nega mladega vina
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Vinogradništvo in Sadjarstvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

Vinogradnik
Kmetovalec
Kmetovalec


Pridružen/-a: 03.10. 2006, 07:36
Prispevkov: 80
Kraj: Primskovo

PrispevekObjavljeno: 10 Okt 2008 18:54    Naslov sporočila: Nega mladega vina

Odgovori s citatom


Danes sem sprešal,in mlado vino spravil v lesene sode, kjer veselo kisa naprej. Vsako leto ima vino preveč jabolčne kisline, katera pa meni ne odgovarja,zanima me kaj lahko storim da bo vino boljše? Hvala za pomoč.
Lp

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

mstrek
Moderator


Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21
Prispevkov: 5111
Kraj: BELA KRAJINA

PrispevekObjavljeno: 14 Jan 2009 12:08    Naslov sporočila: Re: Nega mladega vina

Odgovori s citatom


Vinogradnik je napisal/a:
Danes sem sprešal,in mlado vino spravil v lesene sode, kjer veselo kisa naprej. Vsako leto ima vino preveč jabolčne kisline, katera pa meni ne odgovarja,zanima me kaj lahko storim da bo vino boljše? Hvala za pomoč.
Lp

Kaj ga rasluziš prej?
Kislina je odvisna od časa trgatve. Kasnej kot se trga boljše je. Se pa kislina tudi zbija s tihim vrenjem, ki se prične v zadnji fazi vretja. Takrat ko je vretje že skoraj neslišno in nevidno. Vino mora vreti čim bolj počasi in enakomerno. Je pa kislina dobra za stabilnost vina...

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Vinogradnik
Kmetovalec
Kmetovalec


Pridružen/-a: 03.10. 2006, 07:36
Prispevkov: 80
Kraj: Primskovo

PrispevekObjavljeno: 22 Jan 2009 20:16    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Ne vina ne razsluzujem.
Glede trgatve je tako da ko vsi potrgajo moram tudi jaz saj drugače bi ptiči vse pobrali.
Z tihim vretjem sem poizkusil , pa ni šlo saj je klet prehladna, tko da sem ga biološko razkisal, z rezultatom sem zelo zadovoljen saj sem to prvič nredil in mislim da bo treba tudi v prihodnje.Na to bo treba misliti že pri obrezovanj trte, in do trgatve.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

mstrek
Moderator


Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21
Prispevkov: 5111
Kraj: BELA KRAJINA

PrispevekObjavljeno: 23 Jan 2009 08:28    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Vinogradnik je napisal/a:
Ne vina ne razsluzujem.
Glede trgatve je tako da ko vsi potrgajo moram tudi jaz saj drugače bi ptiči vse pobrali.
Z tihim vretjem sem poizkusil , pa ni šlo saj je klet prehladna, tko da sem ga biološko razkisal, z rezultatom sem zelo zadovoljen saj sem to prvič nredil in mislim da bo treba tudi v prihodnje.Na to bo treba misliti že pri obrezovanj trte, in do trgatve.


Manj kot obremeniš trto, boljša je kvaliteta grozdja in prej dozori.
Kako pa se biološko razkisa?

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Vinogradnik
Kmetovalec
Kmetovalec


Pridružen/-a: 03.10. 2006, 07:36
Prispevkov: 80
Kraj: Primskovo

PrispevekObjavljeno: 23 Jan 2009 11:36    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Njaprej moraš izmeriti ksiedlino, najbolje je da odneseš v trgovino kjer to opravljajo in ti tam da vsa navidila .Izmeri kiskino ,tam kupiš dvojno sol,nato vzameš od skupne kuličine ven a15% in v tej količini raztopiš dvojno sol, ko je popolnoma stopljena jo zliješ nazaj v ostalo vino, dobro premešaš in po treh dneh pretočiš vino. Biološko lahko razkisaš največ za dve stopnje (kisline)

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

mstrek
Moderator


Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21
Prispevkov: 5111
Kraj: BELA KRAJINA

PrispevekObjavljeno: 23 Jan 2009 11:52    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Hvala za informacije...sedaj vem v kateri smeri razmišljati in kaj potrebujem. Kolikor sem prebral obstajata dva načina razkislevanja(kemijsko pred vretjem in biološko na mladem vinu).
http://aas.bf.uni-lj.si/oktober2005/07kosmerl.pdf

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Vinogradnik
Kmetovalec
Kmetovalec


Pridružen/-a: 03.10. 2006, 07:36
Prispevkov: 80
Kraj: Primskovo

PrispevekObjavljeno: 22 Feb 2009 18:39    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Zanima ali kje na netu obstaja kakšen prispevek o prikazu rezi vinske trte in razlaga za boljše razumevanje?
Lp

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

franjoj
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 05.01. 2008, 22:42
Prispevkov: 551
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2009 14:44    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Malo me zanima kako se lotujete prekinitve vretja?
Ali ga pretočite in žveplate, samo žveplate in koliko žveplaste kisline dodate, pri koliko Oe oz. drugih stopinjah (saach, ...) ga ustavljate, kdaj potem pretok?

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Vinogradnik
Kmetovalec
Kmetovalec


Pridružen/-a: 03.10. 2006, 07:36
Prispevkov: 80
Kraj: Primskovo

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2009 19:56    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Za prekinitev vretja mošta je treba žveplati v količini 1 dcl na 100 litrov in dobro premešati, potem pa čez tri dni pretočiti, seveda ob pretoku je treba izmeriti žveplo. kliko ga je treba še dodati.
Glede sladkorja v moštu je pa tako da se moraš odločiti koliko sadkorja želiš da ti ostane v moštu, to pa je že bolj zahtevno delo,saj je treba upoštevati ( meritev),koliko jo ima in koliko jo potrebuje kisline, za svoj obstoj.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

franjoj
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 05.01. 2008, 22:42
Prispevkov: 551
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2009 20:05    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Vinogradnik je napisal/a:
............. bolj zahtevno delo,saj je treba upoštevati ( meritev),koliko jo ima in koliko jo potrebuje kisline, za svoj obstoj.


kakšna priporočila?

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Vinogradništvo in Sadjarstvo Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.