Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tdk Vajenec
Pridružen/-a: 07.10. 2008, 18:40 Prispevkov: 2
|
Objavljeno: 07 Okt 2008 18:44 Naslov sporočila: Preprecitev vrenja mosta |
|
|
Pozdravljeni!
Eno kratko vprasanje:
Iz jabolk sem spresal 300l mosta pred tednom dni;most trenutno vre in zelel bi da taksen tudi ostane;da ne postane kisel,ker potem ni vec za pit.
Vprasal sem enega,pa pravi,da preprecim vretje oz obdrzim to stanje(ki mi ustreza).ce na 100l mosta dodam 2dcl zveplove kisline;kar za moj primer pomeni 6dcl.Torej naredit z zveplom,ali je kaksna druga boljsa varianta...
lp tdk |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mstrek Moderator
Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21 Prispevkov: 5111 Kraj: BELA KRAJINA
|
Objavljeno: 07 Okt 2008 18:51 Naslov sporočila: |
|
|
Ha škoda ker si ga pustil vreti...mogel si ga takoj segreti na cca 85°C in ustekleničiti Potem bi imel dober sok.
Z žveplanjem pa ne boš veliko dosegel. Kljub temu ti bo čez čas lahko začel vreti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tdk Vajenec
Pridružen/-a: 07.10. 2008, 18:40 Prispevkov: 2
|
Objavljeno: 07 Okt 2008 19:08 Naslov sporočila: |
|
|
mstrek je napisal/a: | Ha škoda ker si ga pustil vreti...mogel si ga takoj segreti na cca 85°C in ustekleničiti Potem bi imel dober sok.
Z žveplanjem pa ne boš veliko dosegel. Kljub temu ti bo čez čas lahko začel vreti. |
Nisem vsega napisal...naredil sem 300l soka(dodan paket za sok kupljen v Kalii-);in naredil 300l klasicnega mosta iz jabolk(stare jablane...)za katerega zelim da zaradi pitja ostane v tem stanju kot je sedaj(sredi vretja),skratka zelim prekiniti vretje in jabolcnik obdrzati va tem stanju kot je sedaj.
lp tdk |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mstrek Moderator
Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21 Prispevkov: 5111 Kraj: BELA KRAJINA
|
Objavljeno: 07 Okt 2008 19:53 Naslov sporočila: |
|
|
tdk je napisal/a: |
Nisem vsega napisal...naredil sem 300l soka(dodan paket za sok kupljen v Kalii-);in naredil 300l klasicnega mosta iz jabolk(stare jablane...)za katerega zelim da zaradi pitja ostane v tem stanju kot je sedaj(sredi vretja),skratka zelim prekiniti vretje in jabolcnik obdrzati va tem stanju kot je sedaj.
lp tdk |
Sem se še malo z enim posvetoval, pa je rekel, da če nimaš hladilega soda za to namenjeno, verjetno mošt ne bo dolgo obstojen, kljub dodatku žvepla in citronk. Preizkušeno
Vseeno pa sprobati ni greh... mogoče ti pa uspe, samo ga moraš na hladnem skladiščiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
jara Traktorist
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 10:04 Prispevkov: 165 Kraj: juršinci
|
Objavljeno: 07 Okt 2008 20:20 Naslov sporočila: |
|
|
mi smo to probali z grozdnim sokom (moštom) in smo ga vlili v rosfraj sod nepredušno zaprt še pred vretjem.. tako ostane mošt celo leto.. dobra zadevca |
|
Nazaj na vrh |
|
|
janez03 Traktorist
Pridružen/-a: 23.01. 2007, 21:34 Prispevkov: 194 Kraj: TRŽ'Č
|
Objavljeno: 07 Okt 2008 20:28 Naslov sporočila: |
|
|
V bistvu si dobil "vino" iz jabolk. Torej alkoholno pijačo, ki pa ob prisotnosti zraka prevre naprej v jabolčni kis. Ohraniš ga na enak način kot vino - torej v zaprtem polnem sodu - inox cisterna s plavajočim pokrovom in zatesnjena s parafinskim oljem bi po mojem mnenju bila ustrezna rešitev.
O.T.: Mošt je dobra pijača vendar moraš iti delat takoj ko spiješ, če ne te premaga "utrujenost"
L.p.; Janez |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rx170 Kmetovalec
Pridružen/-a: 09.09. 2006, 15:12 Prispevkov: 75
|
Objavljeno: 07 Okt 2008 20:34 Naslov sporočila: |
|
|
Zračni pretok in žveplanje bi morala preprečiti vrenje. Potem pa v hladen prostor v zaprti sod. Ravnati enako kot z vinom. Pijte sproti. Kar bo ostalo in bo morda spet zavrelo, pretočiti v plastične sode, jih pokriti z gazo in pustiti, da se skisajo. Nastane odličen jabolčni kis, klobuk ki nastane so bakterije rodu Acetobakter.
Druga možnost, če spet zavre, je da se takoj po končanem vretju skuha žganje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|