Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Preprecitev vrenja mosta

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Vinogradništvo in Sadjarstvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

tdk
Vajenec


Pridružen/-a: 07.10. 2008, 18:40
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2008 18:44    Naslov sporočila: Preprecitev vrenja mosta

Odgovori s citatom


Pozdravljeni!

Eno kratko vprasanje:
Iz jabolk sem spresal 300l mosta pred tednom dni;most trenutno vre in zelel bi da taksen tudi ostane;da ne postane kisel,ker potem ni vec za pit.
Vprasal sem enega,pa pravi,da preprecim vretje oz obdrzim to stanje(ki mi ustreza).ce na 100l mosta dodam 2dcl zveplove kisline;kar za moj primer pomeni 6dcl.Torej naredit z zveplom,ali je kaksna druga boljsa varianta...

lp tdk

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

mstrek
Moderator


Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21
Prispevkov: 5111
Kraj: BELA KRAJINA

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2008 18:51    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Ha škoda ker si ga pustil vreti...mogel si ga takoj segreti na cca 85°C in ustekleničiti Wink Potem bi imel dober sok.
Z žveplanjem pa ne boš veliko dosegel. Kljub temu ti bo čez čas lahko začel vreti.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

tdk
Vajenec


Pridružen/-a: 07.10. 2008, 18:40
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2008 19:08    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


mstrek je napisal/a:
Ha škoda ker si ga pustil vreti...mogel si ga takoj segreti na cca 85°C in ustekleničiti Wink Potem bi imel dober sok.
Z žveplanjem pa ne boš veliko dosegel. Kljub temu ti bo čez čas lahko začel vreti.


Nisem vsega napisal...naredil sem 300l soka(dodan paket za sok kupljen v Kalii-);in naredil 300l klasicnega mosta iz jabolk(stare jablane...)za katerega zelim da zaradi pitja ostane v tem stanju kot je sedaj(sredi vretja),skratka zelim prekiniti vretje in jabolcnik obdrzati va tem stanju kot je sedaj.

lp tdk

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

mstrek
Moderator


Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21
Prispevkov: 5111
Kraj: BELA KRAJINA

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2008 19:53    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


tdk je napisal/a:

Nisem vsega napisal...naredil sem 300l soka(dodan paket za sok kupljen v Kalii-);in naredil 300l klasicnega mosta iz jabolk(stare jablane...)za katerega zelim da zaradi pitja ostane v tem stanju kot je sedaj(sredi vretja),skratka zelim prekiniti vretje in jabolcnik obdrzati va tem stanju kot je sedaj.

lp tdk


Sem se še malo z enim posvetoval, pa je rekel, da če nimaš hladilega soda za to namenjeno, verjetno mošt ne bo dolgo obstojen, kljub dodatku žvepla in citronk. Preizkušeno Wink
Vseeno pa sprobati ni greh... mogoče ti pa uspe, samo ga moraš na hladnem skladiščiti.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

jara
Traktorist


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 10:04
Prispevkov: 165
Kraj: juršinci

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2008 20:20    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


mi smo to probali z grozdnim sokom (moštom) in smo ga vlili v rosfraj sod nepredušno zaprt še pred vretjem.. tako ostane mošt celo leto.. dobra zadevca Very Happy

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

janez03
Traktorist


Pridružen/-a: 23.01. 2007, 21:34
Prispevkov: 194
Kraj: TRŽ'Č

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2008 20:28    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


V bistvu si dobil "vino" iz jabolk. Torej alkoholno pijačo, ki pa ob prisotnosti zraka prevre naprej v jabolčni kis. Ohraniš ga na enak način kot vino - torej v zaprtem polnem sodu - inox cisterna s plavajočim pokrovom in zatesnjena s parafinskim oljem bi po mojem mnenju bila ustrezna rešitev.
O.T.: Mošt je dobra pijača vendar moraš iti delat takoj ko spiješ, če ne te premaga "utrujenost" Very Happy

L.p.; Janez

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

rx170
Kmetovalec
Kmetovalec


Pridružen/-a: 09.09. 2006, 15:12
Prispevkov: 75

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2008 20:34    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Zračni pretok in žveplanje bi morala preprečiti vrenje. Potem pa v hladen prostor v zaprti sod. Ravnati enako kot z vinom. Pijte sproti. Kar bo ostalo in bo morda spet zavrelo, pretočiti v plastične sode, jih pokriti z gazo in pustiti, da se skisajo. Nastane odličen jabolčni kis, klobuk ki nastane so bakterije rodu Acetobakter.

Druga možnost, če spet zavre, je da se takoj po končanem vretju skuha žganje.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Vinogradništvo in Sadjarstvo Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.