Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bpeklar Vajenec
Pridružen/-a: 08.10. 2015, 13:15 Prispevkov: 2
|
Objavljeno: 08 Okt 2015 13:48 Naslov sporočila: Rdečka |
|
|
Lep pozdrav!
Imam problem z vretjem. In sicer sem 26.9.2015 sprešal okrog 150l rdečega grozdja. Ker nisem imel prazne posode za vretje ( v njej še je vrela jabolčnica ), sem vse skupaj vlil v rostfrei posodo do torka ko sem šel kupit novo posodo za vretje. Tast ki mi je v napoto pri vsakem koraku mi je žveplal rostfrei posodo z tremi lističi, nisem pa vedel da mi je v tork 29.9.2015 na novo žveplal plastično posodo za vretje z novimi tremi lističi. ker ni prišlo do vretja sem v nedeljo 4.10.2015 odvzel cca. 20l rdečega in ga segrel nekje na 40 stopinj. to sem prilil in premešal, ter lepo zaprl. Ker v ponedeljek 5.10.2015 ni kazalo znakov vretja sem se posvetoval z parimi vinogradniki. Vsi so bili mnenja da je preveč žvepla, kar mi je priznal tudi tast. Zopet sem odvzel 40l rdečega in ga segrel skoraj do vrelišča, ko sem to prilil sem z cevjo šel na poden posode za vretje in parkrat močno pihnil, da bi izpihal čim več žvepla, tako so mi svetovali nekateri vinogradniki. Danes na tretji dan, ko bi naj začelo vreti po njihovem, se še ne dogaja nič. Klet pa konstanto ogrevam na 22 stopinj.
kaj storiti po vašem mnenju, ali dodati kvasovke ali še čakati?
In ali če dodati kvasovke, koliko na 150l?
Hvala za mnenja in predloge! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
wilson Vajenec
Pridružen/-a: 21.09. 2015, 12:48 Prispevkov: 28
|
Objavljeno: 08 Okt 2015 14:25 Naslov sporočila: |
|
|
Priporočam ti, da začneš zaklepati klet, da ti drugi ne bodo delali samo več dela. Mogoče sladkor? Sladkorja je bilo zadosti ob bratvi? Mi načeloma ko se vidimo da zacne vreti dodamo sladkor za vrenje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bpeklar Vajenec
Pridružen/-a: 08.10. 2015, 13:15 Prispevkov: 2
|
Objavljeno: 08 Okt 2015 14:32 Naslov sporočila: |
|
|
sladkorja ma 16 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 24.04. 2012, 16:44 Prispevkov: 949 Kraj: Bizeljsko
|
Objavljeno: 08 Okt 2015 17:59 Naslov sporočila: |
|
|
Dadaj kvasovke in boš videl kako bo potem. Ponavadi vinogradniki zmeraj dodamo kvasovke da poteka pravo vrenje in ne neko divje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mstrek Moderator
Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21 Prispevkov: 5111 Kraj: BELA KRAJINA
|
Objavljeno: 08 Okt 2015 20:43 Naslov sporočila: |
|
|
Pa zakaj je žveplal inox, pa to še z lističi in še pred vretjem? ..
Nisem še slišal za kaj takega.
Obvezno čim prej noter kvasovke in tudi hrano za kvasovke zaželjena.
Navodila so na ovitku kvasovk.
Mogoče bo potrebno tudi mošta malo ogret za štart. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|