Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Rdečka

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Vinogradništvo in Sadjarstvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

bpeklar
Vajenec


Pridružen/-a: 08.10. 2015, 13:15
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2015 13:48    Naslov sporočila: Rdečka

Odgovori s citatom


Lep pozdrav!
Imam problem z vretjem. In sicer sem 26.9.2015 sprešal okrog 150l rdečega grozdja. Ker nisem imel prazne posode za vretje ( v njej še je vrela jabolčnica ), sem vse skupaj vlil v rostfrei posodo do torka ko sem šel kupit novo posodo za vretje. Tast ki mi je v napoto pri vsakem koraku mi je žveplal rostfrei posodo z tremi lističi, nisem pa vedel da mi je v tork 29.9.2015 na novo žveplal plastično posodo za vretje z novimi tremi lističi. ker ni prišlo do vretja sem v nedeljo 4.10.2015 odvzel cca. 20l rdečega in ga segrel nekje na 40 stopinj. to sem prilil in premešal, ter lepo zaprl. Ker v ponedeljek 5.10.2015 ni kazalo znakov vretja sem se posvetoval z parimi vinogradniki. Vsi so bili mnenja da je preveč žvepla, kar mi je priznal tudi tast. Zopet sem odvzel 40l rdečega in ga segrel skoraj do vrelišča, ko sem to prilil sem z cevjo šel na poden posode za vretje in parkrat močno pihnil, da bi izpihal čim več žvepla, tako so mi svetovali nekateri vinogradniki. Danes na tretji dan, ko bi naj začelo vreti po njihovem, se še ne dogaja nič. Klet pa konstanto ogrevam na 22 stopinj.
kaj storiti po vašem mnenju, ali dodati kvasovke ali še čakati?
In ali če dodati kvasovke, koliko na 150l?
Hvala za mnenja in predloge!

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

wilson
Vajenec


Pridružen/-a: 21.09. 2015, 12:48
Prispevkov: 28

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2015 14:25    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Priporočam ti, da začneš zaklepati klet, da ti drugi ne bodo delali samo več dela. Mogoče sladkor? Sladkorja je bilo zadosti ob bratvi? Mi načeloma ko se vidimo da zacne vreti dodamo sladkor za vrenje.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

bpeklar
Vajenec


Pridružen/-a: 08.10. 2015, 13:15
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2015 14:32    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


sladkorja ma 16

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

seba993
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 24.04. 2012, 16:44
Prispevkov: 949
Kraj: Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2015 17:59    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Dadaj kvasovke in boš videl kako bo potem. Ponavadi vinogradniki zmeraj dodamo kvasovke da poteka pravo vrenje in ne neko divje.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

mstrek
Moderator


Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21
Prispevkov: 5111
Kraj: BELA KRAJINA

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2015 20:43    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Pa zakaj je žveplal inox, pa to še z lističi in še pred vretjem? .. Razz
Nisem še slišal za kaj takega.
Obvezno čim prej noter kvasovke in tudi hrano za kvasovke zaželjena.
Navodila so na ovitku kvasovk.
Mogoče bo potrebno tudi mošta malo ogret za štart.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Vinogradništvo in Sadjarstvo Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.