Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Salame in klobase
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Ostale panoge
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

aleks
Vajenec


Pridružen/-a: 15.02. 2010, 17:31
Prispevkov: 31
Kraj: Ljubljana, ampak že diši po Dolenjski!

PrispevekObjavljeno: 01 Mar 2010 09:03    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


aha, hanzi hvala za info!

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

kajžar6
Kmetovalec
Kmetovalec


Pridružen/-a: 15.12. 2010, 02:31
Prispevkov: 51
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2011 12:02    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Tako "dobra" tema pa je kar zamrla!
Ali še kje delate klobase kožarce/kožnice in jetrnice? Sem jih pred mnogimi leti jedel - za moj okus odlične klobase pa so popolnoma izginile.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

kristijan
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 04.11. 2006, 20:20
Prispevkov: 1036
Kraj: Brda

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2011 12:12    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


kožarice delamo pri nas.....jetrnic pa ne.....

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

manuel
Traktorist


Pridružen/-a: 15.12. 2010, 22:36
Prispevkov: 101
Kraj: Elerji

PrispevekObjavljeno: 26 Feb 2011 22:45    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


pri nas pa delamo klobase,kožarce(krodegini), salame, pršut v kosih, vratovine, rolane pancete

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

gazda09
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 16.10. 2009, 16:59
Prispevkov: 520
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2013 09:00    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Ima kdo idejo zakaj se salame po hranjenju v skrinji postanejo znotraj drugačne barve malo na rjavo in tud vonj imajo.
Ima kdo točn postopek, ker pri nas uporabljamo delno zmrznjeno meso, sušimo doma, pa tud 80% vlage v kleti.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

sbor
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 13.10. 2007, 21:32
Prispevkov: 680

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2013 09:48    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Oksidacija. Saj je tudi sveže meso drugačne barve kot tisto ki je bilo zmrznjeno in potem odtajano.
Zato pa je za salame in ostale suhe mesnine bistveno boljše vakumiranje, kjer se oksidacija ustavi, zorenje pa se nadaljuje.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

gazda09
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 16.10. 2009, 16:59
Prispevkov: 520
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2013 12:16    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Te ta dolge so vredu, te ta krogle pa je kakšna res mal neprijetnega okusa.
In kaj predlagaš/predlagate.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

smotko
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 06.08. 2009, 15:05
Prispevkov: 304
Kraj: Kozjansko...

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2013 13:42    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Mislim da imas drug problem in sicer nepravilno susenje. Klobase so se ti na zacetku prehitro posusile in naredile rob okoli zunanje strani, v sredini pa se niso mogle posusit. Zato taksna klobasa potem ni dobrega okusa. Saj postane "žirka".

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

gazda09
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 16.10. 2009, 16:59
Prispevkov: 520
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2013 16:56    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


iz googla: a tko tud ostali delate.
Dimljenje klobas opravimo s hladnim dimom do 25 ° C da ne uničimo naravnih encimov. Uporabimo primeren les (bukov ali gabrov). Pred dimljenjem naj bodo klobase na površini suhe. Nadaljnje sušenje klobas mora potekati počasi pri temperaturi do 14 °C. Visoka temperatura sušenja prek 18 °C povzroča nastanek trdega zasušenega roba in gnecavo, mehko sredino. Pomembna je tudi primerna vlažnost zraka med 60 do 70%, kar preprečuje pojav prehitrega izsuševanja ali pojavljanje plesni na površini. Čas sušenja je odvisen od debeline izdela in samih pogojev. Tanki izdelki do 35 mm so suhi v 3 do 4 tednih in salame s premerom 50 mm in več v času 6 do 10 tednov. Shranjevanje klobas in salam lahko poteka pri temperaturi okrog 15 0 C in vlažnosti okrog 70 %. Zavedati se moramo, da se izdelek tudi pri shranjevanju izsušuje. Nekoč so shranjevali klobase v žitu in pepelu, danes je bolje izdelke zaviti v papir ali vakuumsko zapreti in jih shraniti v domači zamrzovalni skrinji.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Nanus
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 15.04. 2011, 18:18
Prispevkov: 440

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2013 18:14    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Kolikor se spomnim, se je na ogenj dodalo tudi veje brinja.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Ostale panoge Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.