Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Nanus Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 15.04. 2011, 18:18 Prispevkov: 440
|
Objavljeno: 18 Feb 2012 00:58 Naslov sporočila: Sušenje sadja |
|
|
Nobene teme na to tematiko nisem našel, zato bom kar sam začel.
Sami imamo manjšo sušilnico z el. grelcem, kamor pa gre le nekaj kg sadja. Slive ponavadi razkoščičimo, jabolkom pa najprej izdolbemo pške, ter jih narežemo na kolobarje in na hitro pomočimo v raztopljeno citronko, tako da ne porjavijo tako močno, pa še okus je boljši.
Pojavila se pa je ideja, da bi naredil malo večjo sušilnico, za nekaj 10kg sadja. Osnovna ideja je, da bi naredil lesen zaboj za mreže, na dno pa bi dal ventilator za mešanje zraka ter dal grelec na vodo. Najraje bi segreval z drvmi, ker so dosti cenejše kot elektrika, kar se pa pri večdnevnem sušenju npr: sliv kar pozna. (Prednosti/slabosti/kakšne izkušnje?)
Kako imaste pa ostali urejeno?
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
oreh Vajenec
Pridružen/-a: 12.01. 2012, 21:04 Prispevkov: 12 Kraj: bela krajina
|
Objavljeno: 18 Feb 2012 20:10 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas nimamo sušilnice, se pa imam v prihodnjosti namen malo poigrati in skonstruirati manjšo zidano sušilnico na drva. Seveda za lastno sušenje in ne ravno v komercialne namene, zato bo manjša, tlorisa kakšnega metra, morda dveh na kvadrat recimo.
Sedaj vozim sadje sušit v http://www.gradez.si/slo/Susilnica_sadja_Gradez, sicer ni nekih jasnih slik ampak zadeva funkcionira po sistemu krušne peči. Notri nalagajo kar metrske klaftre (tako dolgo kurišče in ne komplicirajo) v sušilni komori je termostat temperature (javlja alarem) in lopute za curkulacijo zraka s katero tudi uravnavajo temperaturo. To verjetno poznaš do katere temperature je optimalno/maksimalno sušenje za določeno sadje. Drugače pa se mi ne zdi nič kaj posebnega, tako na daleč, ko opazujem.
Drugače pa posušijo kar dosti sadja, začenši s češplami, jabolka, hruške, kaki, morda še kaj, se mi zdi da sušijo skoraj po leta (malo pretiravam)
Ne vem, ali sušite zgolj zase, ali pač tudi kaj tržite?
A ima kdo izkušnje tudi s sušenjem kakšnih marelic, morda češenj?
lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Nanus Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 15.04. 2011, 18:18 Prispevkov: 440
|
Objavljeno: 19 Feb 2012 23:18 Naslov sporočila: |
|
|
Ja tudi sam imam v mislih nekaj manjšega zidanega, tak čist za lastno uporabo, mogoče še za kšnega kolega.
Drgač pa se mi zdi ravno to problem, kako lahko prilagajaš temperaturo, glede na vrsto sadja in stopnjo sušenja?
Drgač pa bi rad videl kakšen načrt/skico sušilnice, če ima kdo narisano.
Aja, pa še to mi ni jasno, v trgovini se dobijo olupljeni krhlji, ki so precej penasti, oz. skoraj enake velikosti, kot pred sušenjem. Kdo ve kako to dosežejo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Nanus Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 15.04. 2011, 18:18 Prispevkov: 440
|
Objavljeno: 02 Mar 2012 11:43 Naslov sporočila: |
|
|
Hm očitno nima nihče sušilnice doma, da bi povedal kako stvar točno deluje.
Drgač pa sem prišel do ideje, da bi naredil z debelimi zidovi, tako da akumulira čimveč toplote. S tem bi se izognil pretiranemu nihanju temperatur, za bolj natančno bi pa reguliral z pretokom zraka skozi sadje, to bi se pa dalo vrjetno naredit tudi avtomatsko:) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cebelar5 Izjava leta 2011
Pridružen/-a: 16.06. 2010, 17:57 Prispevkov: 1091 Kraj: Sp. Savinjska dolina
|
Objavljeno: 02 Mar 2012 12:29 Naslov sporočila: |
|
|
Marsikaj se da narediti. Včasih so sušili sadje v krušnih pečeh. Sicer je imelo malo okusa po dimu, ampak nič za to.
Mi sicer za sušenje uporabljamo sušilnice tega proizvajalca: http://www.lerra.si/
Sicer pa ima peč na sekance za sušenje sadja ga. Jana Praprotnik iz Gomilskega, vendar nimam njene telefonske.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
oreh Vajenec
Pridružen/-a: 12.01. 2012, 21:04 Prispevkov: 12 Kraj: bela krajina
|
Objavljeno: 02 Mar 2012 20:40 Naslov sporočila: |
|
|
Toni eno vprašanje....
ko praviš, da sadje sušite v peči, to verjetno pomeni v že dokaj ohlajeni, da se sadje ne speče, kajneda?
Sicer pa kljub vsemu, recimo vaša jabolka, ali so krhlji po sušenju svetlo rjavi (barva krhlja, saj razumeš), ali pa so temno rjavi (dejansko rjavi).
Menda sušenje na previsoki temp. ni uredu, ker sladkor karamelizira in zato so krhlji temni. To sprašujem zato, ker je kontrola temperature v krušni peči verjetno kar zahtevna ali pa sploh neizvedljiva. To se pravi, da mora imeti človek kar občutek, da sadja ne speče, ker v notranjosti zna kar držati, čeprav pri vratih ne deluje tako. Mislim na vročino.
Drugače pa znajo biti prekajeni krhlji zanimivega okusa, morda novi TRADE MARK pa seveda z poprom in česnom proti holesterolu. (šalalamalala)
lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 03 Mar 2012 02:11 Naslov sporočila: |
|
|
so svetlo rjavi. Seveda mora biti peč precej hladna... nismo še nikoli merili temperature v notranjosti, vendar krhlji imajo na otip nekje fiziološko temperaturo, od 30 do 35 stopinj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|