Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Sušenje sadja

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Vinogradništvo in Sadjarstvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

Nanus
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 15.04. 2011, 18:18
Prispevkov: 440

PrispevekObjavljeno: 18 Feb 2012 00:58    Naslov sporočila: Sušenje sadja

Odgovori s citatom


Nobene teme na to tematiko nisem našel, zato bom kar sam začel. Smile

Sami imamo manjšo sušilnico z el. grelcem, kamor pa gre le nekaj kg sadja. Slive ponavadi razkoščičimo, jabolkom pa najprej izdolbemo pške, ter jih narežemo na kolobarje in na hitro pomočimo v raztopljeno citronko, tako da ne porjavijo tako močno, pa še okus je boljši.

Pojavila se pa je ideja, da bi naredil malo večjo sušilnico, za nekaj 10kg sadja. Osnovna ideja je, da bi naredil lesen zaboj za mreže, na dno pa bi dal ventilator za mešanje zraka ter dal grelec na vodo. Najraje bi segreval z drvmi, ker so dosti cenejše kot elektrika, kar se pa pri večdnevnem sušenju npr: sliv kar pozna. (Prednosti/slabosti/kakšne izkušnje?)

Kako imaste pa ostali urejeno?
Smile

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

oreh
Vajenec


Pridružen/-a: 12.01. 2012, 21:04
Prispevkov: 12
Kraj: bela krajina

PrispevekObjavljeno: 18 Feb 2012 20:10    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Pri nas nimamo sušilnice, se pa imam v prihodnjosti namen malo poigrati in skonstruirati manjšo zidano sušilnico na drva. Seveda za lastno sušenje in ne ravno v komercialne namene, zato bo manjša, tlorisa kakšnega metra, morda dveh na kvadrat recimo.
Sedaj vozim sadje sušit v http://www.gradez.si/slo/Susilnica_sadja_Gradez, sicer ni nekih jasnih slik ampak zadeva funkcionira po sistemu krušne peči. Notri nalagajo kar metrske klaftre (tako dolgo kurišče in ne komplicirajo) v sušilni komori je termostat temperature (javlja alarem) in lopute za curkulacijo zraka s katero tudi uravnavajo temperaturo. To verjetno poznaš do katere temperature je optimalno/maksimalno sušenje za določeno sadje. Drugače pa se mi ne zdi nič kaj posebnega, tako na daleč, ko opazujem.
Drugače pa posušijo kar dosti sadja, začenši s češplami, jabolka, hruške, kaki, morda še kaj, se mi zdi da sušijo skoraj po leta (malo pretiravam)

Ne vem, ali sušite zgolj zase, ali pač tudi kaj tržite?
A ima kdo izkušnje tudi s sušenjem kakšnih marelic, morda češenj?

lp.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Nanus
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 15.04. 2011, 18:18
Prispevkov: 440

PrispevekObjavljeno: 19 Feb 2012 23:18    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Ja tudi sam imam v mislih nekaj manjšega zidanega, tak čist za lastno uporabo, mogoče še za kšnega kolega. Smile

Drgač pa se mi zdi ravno to problem, kako lahko prilagajaš temperaturo, glede na vrsto sadja in stopnjo sušenja?

Drgač pa bi rad videl kakšen načrt/skico sušilnice, če ima kdo narisano. Smile

Aja, pa še to mi ni jasno, v trgovini se dobijo olupljeni krhlji, ki so precej penasti, oz. skoraj enake velikosti, kot pred sušenjem. Kdo ve kako to dosežejo? Smile

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Nanus
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 15.04. 2011, 18:18
Prispevkov: 440

PrispevekObjavljeno: 02 Mar 2012 11:43    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Hm očitno nima nihče sušilnice doma, da bi povedal kako stvar točno deluje.
Drgač pa sem prišel do ideje, da bi naredil z debelimi zidovi, tako da akumulira čimveč toplote. S tem bi se izognil pretiranemu nihanju temperatur, za bolj natančno bi pa reguliral z pretokom zraka skozi sadje, to bi se pa dalo vrjetno naredit tudi avtomatsko:)

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

cebelar5
Izjava leta 2011


Pridružen/-a: 16.06. 2010, 17:57
Prispevkov: 1090
Kraj: Sp. Savinjska dolina

PrispevekObjavljeno: 02 Mar 2012 12:29    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Marsikaj se da narediti. Včasih so sušili sadje v krušnih pečeh. Sicer je imelo malo okusa po dimu, ampak nič za to.

Mi sicer za sušenje uporabljamo sušilnice tega proizvajalca: http://www.lerra.si/

Sicer pa ima peč na sekance za sušenje sadja ga. Jana Praprotnik iz Gomilskega, vendar nimam njene telefonske.

lp

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

_toni
Forumovec leta 2010


Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55
Prispevkov: 3660
Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem

PrispevekObjavljeno: 02 Mar 2012 12:33    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Mi jabolka, slive in hruške sušimo v krušni peči, pa nisem še porajtal vonja po dimu Smile sadje je pa res slastno Razz Razz

stari ata je naredil neke košarice - pletene, na katere razgrnemo sadje in se super posuši. Dva dni je V peči, dokončno sušenje pa NA peči.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

oreh
Vajenec


Pridružen/-a: 12.01. 2012, 21:04
Prispevkov: 12
Kraj: bela krajina

PrispevekObjavljeno: 02 Mar 2012 20:40    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Toni eno vprašanje....

ko praviš, da sadje sušite v peči, to verjetno pomeni v že dokaj ohlajeni, da se sadje ne speče, kajneda?
Sicer pa kljub vsemu, recimo vaša jabolka, ali so krhlji po sušenju svetlo rjavi (barva krhlja, saj razumeš), ali pa so temno rjavi (dejansko rjavi).
Menda sušenje na previsoki temp. ni uredu, ker sladkor karamelizira in zato so krhlji temni. To sprašujem zato, ker je kontrola temperature v krušni peči verjetno kar zahtevna ali pa sploh neizvedljiva. To se pravi, da mora imeti človek kar občutek, da sadja ne speče, ker v notranjosti zna kar držati, čeprav pri vratih ne deluje tako. Mislim na vročino.

Drugače pa znajo biti prekajeni krhlji zanimivega okusa, morda novi TRADE MARK pa seveda z poprom in česnom proti holesterolu. (šalalamalala)

lp.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

_toni
Forumovec leta 2010


Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55
Prispevkov: 3660
Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem

PrispevekObjavljeno: 03 Mar 2012 02:11    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


so svetlo rjavi. Seveda mora biti peč precej hladna... nismo še nikoli merili temperature v notranjosti, vendar krhlji imajo na otip nekje fiziološko temperaturo, od 30 do 35 stopinj.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Vinogradništvo in Sadjarstvo Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.