Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Sestavine v domačih salamah?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Ostale panoge
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

smotko
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 06.08. 2009, 15:05
Prispevkov: 304
Kraj: Kozjansko...

PrispevekObjavljeno: 05 Jan 2011 19:08    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Pri nas smo letos dali:
30kg svinine
15kg govedne
15kg špeha
sol
poper
česen
vino
sladkor

Tako delamo že sedaj drugo leto in je vredu. tut barva salam je vredu. Pomembno pa je da ni nič kemije notri.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

bobo1
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 26.08. 2010, 21:52
Prispevkov: 1003
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: 05 Jan 2011 21:17    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Jaz sem pa malce radoveden. Zanima me, zakaj med začimbami uporabljate tudi sladkor?

Ponavadi receptura za domače klobase ali salame vsebuje 50-60% svinjine ali pa do 85%, če se ne uporabi govedine, do 15% slanine (hrbtna trda) pri mešanih pa še 25-35% govedine. Pri tem slanino meljem na "fašir šajbo" (plošča mlinčka za sesekljano meso ali mleto meso), enako naredim z nekaj svinjskega (če ni govedine) ali pa večino govedine, da se naredi vezava mase. Ostalo meso meljem na ploščo z luknjami 10mm. Maso za klobase pa začinim že pred mletjem, takrat, ko grobo zrežem meso in slanino. Začinim pa samo sol, poper, kumina, česen (ki ga zmeljem zraven, ko meljem na "fašir šajbo") in malo muškatnega oreška ali ingverja (ni pa nujno). Ko je masa zmleta, še doteram samo finese v okusu, napolnim in odcedim v hladnem prostoru do naslednjega dne, potem pa naša poskrbi za njih (v skrinjo), če ne gredo v dimljenje in sušenje.

Receptura za 10kg mase pa je:
20dag soli,
2,5-3dag popra,
2dag mleta kumina,
jedilna žlica sesekljanega česena (4-5 srednjih strokov v mlin za mletje)
ali 1/2 jedilne žlice grobo mletega suhega česna (sveže odprtega)
noževa konica muškatnega oreščka ali ingverja.

Lep pozdrav in dober tek!

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

smotko
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 06.08. 2009, 15:05
Prispevkov: 304
Kraj: Kozjansko...

PrispevekObjavljeno: 05 Jan 2011 22:13    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Sladkor je predvsem zaradi barve.. Wink

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

striki
Kmetovalec
Kmetovalec


Pridružen/-a: 02.11. 2007, 20:04
Prispevkov: 63
Kraj: Mežica

PrispevekObjavljeno: 06 Jan 2011 07:17    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


gazda09 je napisal/a:
Sestavine (31 salam):

* 19 kg svinjine
* 8 kg govedine
* 5 kg “ta trdega” špeha
* 1 kg soli (3% na celotno maso)
* 2x zapik za salame (200 g)
* 40 g popra v zrnu
* 10 g česna v prahu
* 20 g mletega popra
* 1 kg česna
* 1 konjak (0,75 l)
* ovitki za salame

Kar pomeni cca 59% svinjine, 25% govedine, 15.6% špeha



A se sam men zdi da bodo salame pijane??????

LP

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

bobo1
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 26.08. 2010, 21:52
Prispevkov: 1003
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: 06 Jan 2011 21:45    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Zanimivo. Meni po napisanem receptu klobase postanejo rdeče, brez, da bi dodajal sladkor.
Za vino ali konjak ali ali kakršno drugo tekočino pa raje konzumiramo zraven klobas ali salam, ne pa dodajamo v maso....

Lep pozdrav!

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

kirezagar
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 28.05. 2008, 16:06
Prispevkov: 1310
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: 07 Jan 2011 15:39    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Pri nas tudi dodamo vino in konjak. Prov popestri salame! Wink

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

kristijan
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 04.11. 2006, 20:20
Prispevkov: 1032
Kraj: Brda

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2011 12:14    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


če delaš samo iz govejega mesa salame, potem je potrebno dodati vsaj 25% svinjskega špeha. z 20% pridejo malo preveč pusti.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

bobo1
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 26.08. 2010, 21:52
Prispevkov: 1003
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2011 21:25    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Kristijan, res je goveje meso bolj "suho" in rabi tudi maščobo. Vendar je treba tako meso kot maščobo zmlet na drobno, da se enakomerno premešata, pa tudi, da struktura na prerezu klobase izgleda enakomerno.

Lep pozdrav!

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

kristijan
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 04.11. 2006, 20:20
Prispevkov: 1032
Kraj: Brda

PrispevekObjavljeno: 13 Feb 2011 11:15    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


bobo1 je napisal/a:
Kristijan, res je goveje meso bolj "suho" in rabi tudi maščobo. Vendar je treba tako meso kot maščobo zmlet na drobno, da se enakomerno premešata, pa tudi, da struktura na prerezu klobase izgleda enakomerno.

Lep pozdrav!


vem....vendar pa iz prakse- ko sem lani delal goveje salame, sem zravn zmlel približno 10 procentov špeha ( skupaj z mesom na 12 premera lukenj) ter v kockah še 10 procentov... na bolj drobno ne bi mlel, ker nimam dobrih izkušenj z tem.....

je pa res,da mi salamov ne prekadimo, ampak se naravno sušijo....

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Ostale panoge Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.