Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
gazda09 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 16.10. 2009, 16:59 Prispevkov: 520 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: 11 Jan 2010 19:16 Naslov sporočila: Sestavine v domačih salamah? |
|
|
Sem že pozabil kolk je razmerje oz.kolk je procentov v 1 kg mase za salame svinjskega mesa, špeha, govedine. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nejc Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 08.02. 2007, 20:24 Prispevkov: 2688 Kraj: štajerska
|
Objavljeno: 11 Jan 2010 19:23 Naslov sporočila: |
|
|
1 del govedine, 1 del špeha, 3 deli svinjskega.
Kako delate drugi?
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gazda09 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 16.10. 2009, 16:59 Prispevkov: 520 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: 11 Jan 2010 19:40 Naslov sporočila: |
|
|
In kolk je tole dag v 1 kg mase |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Klančar Fotografija leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 14:54 Prispevkov: 2157 Kraj: Ižanski hribi
|
Objavljeno: 11 Jan 2010 19:45 Naslov sporočila: |
|
|
gazda09 je napisal/a: | In kolk je tole dag v 1 kg mase |
Ja logično bi bilo 20dag govedine,20dag špeha in 60dag svinskega!!!
Se motim??? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gazda09 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 16.10. 2009, 16:59 Prispevkov: 520 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: 11 Jan 2010 19:52 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas je vedno več govedine not, kako sedaj pa recimo vzamo 10 kg mase. Kolk daste govedne not, špeha, svinjine? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gazda09 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 16.10. 2009, 16:59 Prispevkov: 520 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: 11 Jan 2010 20:02 Naslov sporočila: |
|
|
Sestavine (31 salam):
* 19 kg svinjine
* 8 kg govedine
* 5 kg “ta trdega” špeha
* 1 kg soli (3% na celotno maso)
* 2x zapik za salame (200 g)
* 40 g popra v zrnu
* 10 g česna v prahu
* 20 g mletega popra
* 1 kg česna
* 1 konjak (0,75 l)
* ovitki za salame
Kar pomeni cca 59% svinjine, 25% govedine, 15.6% špeha |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bruno Vajenec
Pridružen/-a: 01.11. 2009, 13:23 Prispevkov: 5 Kraj: Sl. Bistrica
|
Objavljeno: 12 Jan 2010 19:56 Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem gazda če ne bodo preslane.Mi doma smo vedno dajali nekje od 2,1 do2,4 dkg na kilogram mase. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
janez03 Traktorist
Pridružen/-a: 23.01. 2007, 21:34 Prispevkov: 194 Kraj: TRŽ'Č
|
Objavljeno: 12 Jan 2010 21:14 Naslov sporočila: |
|
|
bruno je napisal/a: | Ne vem gazda če ne bodo preslane.Mi doma smo vedno dajali nekje od 2,1 do2,4 dkg na kilogram mase. |
Pri nas pa smo, ko je še oče imel "komando" dajali celo 3,2 % soli.
Pa je bilo res veliko, pozneje smo zmanjšali na ca. 2,8.
L.p.; Janez |
|
Nazaj na vrh |
|
|
peter_28 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 13.12. 2006, 23:44 Prispevkov: 999 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: 12 Jan 2010 21:18 Naslov sporočila: |
|
|
3% soli? Boste pa veliko vina zraven spili... Ne šimafam, če vam tako ustreza, prav. Mi damo 2%, se pravi 20g /kg mase.
Letošnje koline:
svinjsko meso: 32kg
goveje meso: 6kg
špeh: 6 kg
sol: 88dag
poper: 130g (0,3% mase, meljemo poper v zrnju)
veliko česna
0,5l vina (pol za salame, pol zame, ki sem mešal)
3 žlice sladkorja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
hanzi11 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 16.07. 2008, 05:20 Prispevkov: 841 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Jan 2010 09:25 Naslov sporočila: |
|
|
Saj kakšno je razmerje med govejim, svinjskim in spehom je čisto stvar posameznika in razpoložljivega mesa.
V trgovini lahko kupiš, svinjsko, govejo salamo ali pa samo slanino.
Nekaterim bolj paše goveja, nekaterim bolj svinjska.
Sicer pa pri nas 5 "začimb damo v salame(in klobase, delamo isto maso praktično).
2,2 dag soli
česen,
poper
rdečo vino
sladkor |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|