Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
FFarmer V.I.P
Pridružen/-a: 29.03. 2006, 13:56 Prispevkov: 3562
|
Objavljeno: 28 Sep 2010 10:55 Naslov sporočila: |
|
|
Dobra inovacija @mstrek.
Res je, da če prešaš 1 uro ni problem za enega dol snet koš, ko pa pustiš dlje časa, je pa skoraj nemogoče, da ga snameš sam (razen, če si tolk močen, da dvigneš vse skupaj s tropinami). Poleg tega je pri sistemu na vodo res ogromno pacarije, zato je rešitev na zrak sigurno boljša. Pri nas nimamo nobenih težav, da bi tropine padale po tleh, ko jih jemlješ ven - sam delam tako, da mrežo počasi odvijam in sproti jemljem ven tropine in tako jih pade na tla mogoče za eno lopato.
Sicer se vsak navadi svojega sistema, samo ko si enkrat zverziran, je po moje to eden boljših sisemov - najboljši je seveda hidravlična preša, ki pa ni primerna za hobi vinogradnike (prej smo imeli tak sistem kot ga opisuje @gospod ter prešo na kamen pa sta sedaj obe samo še kot muzejska okrasa). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kirezagar Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 16:06 Prispevkov: 1310 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 29 Sep 2010 16:45 Naslov sporočila: |
|
|
mstrek je napisal/a: | Veliko lažje je spucati inox kot pa kakšno leseno. In bolj kvaliteno preša, ker stiska navzven. Jaz na svoji velikokrat tropine kar na tla stresem potem pa z lopato preložim v karjolo, kad,... Če bi bila prekucna bi bilo še bolše.
Pa če prešaš na zrak, potrebuješ samo en prikjuček (cev za zrak). Dobro da je malo daljša. Kompresor imam pa v sosednjem prostoru za zaprtimi vrati, da mi ne ropota pod nogami. Z vodo še nisem preizkusil, ker se mi zdi res nerodno in je sama packarijo s tisto vodo ter dodatno pretakanje.
V primerjavi z ročno ima še eno veliko prednost...ni potrebno zraven stati in vsake toliko časa pritegniti vijak....enostavno tisti čas ko preša, si narediš ali pripraviš kaj drugega.
Sicer pa vsak ve, kakšen princip dela mu bolj ustreza. |
Naj ti povem, da je tudi meni veliko lažje delati z leseno prešo. Ne na kamen (tako kot opisuje uporabnik FFarmer) ampak nekaj takega, kot je nasliki. Večjega izkoristka v inoks preši ni. Pri inoks preši je že res, da se ne rabiš "matrat" ampak samo na ročko pri komresorju pritisneš in med tem ko teče še kaj drugega posoriš. Saj pri leseni tudi ni treba skos zraven bit. Lahko priviješ in greš po delu.
Pa še nekaj. Če predolgo prešaš (praviš da več ur eno prešo) potem ti začnejo iz pečkov in lupin iztopat nezaželjene stvari. Plus še grozje oksidira in to ni dobro za mošt in kasneje vino. In tako kot je uporabnik gospod povedal; ni vse kar je sodobno nujno dobro.
Nazadnje urejal/a kirezagar 01 Okt 2010 18:52; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gospod Traktorist
Pridružen/-a: 07.12. 2009, 13:07 Prispevkov: 137
|
Objavljeno: 30 Sep 2010 11:34 Naslov sporočila: |
|
|
kirezagar, poplnoma prav imaš. Sploh ni dobro da se tropine dolgo stiskajo, ker s tem se prične oksidacija in kasneje se ti lahko pojavi cik. Jaz v svojo leseno prešo samo natresem drozgo, počakam še par minut, da se še scedi nekaj mošta, potem pa na hitro postavim gor pokrov in dvakrat ali trikrat do konca privijem in prešo potem razkopljem. Nima smisla tropino stiskat predolgo in preveč, ker s tem narediš več škode kot koristi. Res da ostane še kar nekaj mošta v takih tropinah, ampak to potem raje uporabim za šnopc. Saj šnopca mora na kmetih tud nekaj bit za razkužilo, če se kdo ureže ali pa, če ma kdo gliste.
Drgače mam pa jaz tako leseno prešo, ki ima ogrodje okoli koša, "špingel" pa pride z vrha dol, tako da tropino ne ovira tisti kol na sredini. Men se zdi res priročna zadeva. Jo ne dam za pet rosfrejastih. Pa tud s kirharjem je ni problem oprat, še posebno če to naredim takoj po prešanju, ko še ni zasušenih tropin gor |
|
Nazaj na vrh |
|
|
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 11 Okt 2010 09:01 Naslov sporočila: |
|
|
mi smo tudi včeraj potrgali še žametno črnino in laški rizling. črnina - 15 brix, rizling - 19 brix. lahko bi bilo bolje, letos je pač slaba letina.. frankinja 10 dni nazaj je imela 18, beli pinot in chardonaay pa tudi 18. belo je bilo približno 15-20% gnilo, ostalo ni blo. količine pa je veliko (pač spet kot povsod drugje letos....)
gospod, o pranju se pošteno motiš. preša, kot jo ima mstrek, domuje tudi v naši kleti. pa je oprana v 5 minutah. če jo opereš takoj po prešanju, gre vse dol z vodo. balon samo dvigneš (ko je prazen, gre brez problema), pa spereš spodaj jagode itd in je konec. bistveno lažja je za pomivat, kot pa lesena, na vijak.
mi smo jo 2 leti polnili z vodo. v bistvu ni kakšne packarije (v kleti imamo jašek za odtok), je pa velika poraba vode... sedaj jo polnimo z zrakom, kompresor je zunaj, cev pa speljana skozi prezračevalni jašek v zidu. ena preša je ''v procesu'' največ pol ure... kot je kirezagar rekel, je rado pri dolgotrajnem stiskanju še več pešk in pecljev počenih in imaš nezaželjeno grenčico taninov. pa še to je - ko je preša toliko stisnjena, da tlak 5 minut ne pade pod 1 bar, je nesmiselno še čakat, ker od takrat naprej mogoče priteče kakšnega pol litra iz preše v pol ure... torej če imaš na leto okoli 20 preš (pri nas je nekaj takega), to pomeni 10 litrov, kar v primerjavi z 2000 litri ni nič... vsaj pri nas se ne sekiramo, ker iz tropin itak skuhamo še šnopc
mstrek - en predlog: kaj če bi namesto dviga koša napravil 2 zaponki, ki bi koš pritrtili na stojalo preše, vrv bi pritrdil nekje na 1/3 višine preše (kakšnih 10 cm nad težiščem, če jo uležeš), da bi bilo tam vrtišče, pa bi dvignil celo, stresel v karjolo, odstranil mrežico in dal nazaj? po moje bi bil to najboljši sistem, popolnoma brez raztresanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
traktor987 Veteran traktor foruma
Pridružen/-a: 14.08. 2010, 11:34 Prispevkov: 273 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: 26 Okt 2010 13:00 Naslov sporočila: |
|
|
Pa še nekaj besed z moje strani.
Pri nas je blo grozdje kar zdravo. Je blo res veliko dežja, ampak smo grozdje dovolj zgodaj "odprli", tako da je blo zračno. Smo pa potrgali 800 trt sauvignona, 400 trt modre frankinje, 800 trt laškega rizlinga, 400 trt renskega rizlinga, 200 trt šentlovrenke, 250 trt rumenega muškata ter 250 trt kraljevine. Je pa blo približno 2 kg po trti. Sladkori so bli pa tudi kar dobri.
Je bil pa edino problem, ker mamo vinograd v zelo strmem pa smo s traktorjem pobirali in je blo fajn razmočeno, ampak je šlo.
Lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|