Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Mali Kmetič Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 29.01. 2007, 16:03 Prispevkov: 493 Kraj: Wrsko
|
Objavljeno: 25 Sep 2010 13:54 Naslov sporočila: |
|
|
Meni je na trtah ostala samo še barbera. Potrgal jo bom enkrat v drugem tednu, odvisno od kupca.
Tudi pri meni je kolčičina nekoliko manjša, a sem zadovoljen saj je lansko vino še v kleti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Vinogradnik Kmetovalec
Pridružen/-a: 03.10. 2006, 07:36 Prispevkov: 80 Kraj: Primskovo
|
Objavljeno: 25 Sep 2010 14:21 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas bo trgatev naslednji vikend. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tomazek9 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 29.08. 2010, 11:45 Prispevkov: 741
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mstrek Moderator
Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21 Prispevkov: 5111 Kraj: BELA KRAJINA
|
Objavljeno: 27 Sep 2010 07:05 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas je pa bila kar precej prisotna gniloba na belih sortah. Drugače je pa količinsko zelo veliko. Sladkorna stopnja pa nekoliko nižja zaradi slabega vremena.
No pa še noviteta...ena slabša slikica dvigala za dvig koša iz preše. Tako je veliko lažje, vse lahko opravim sam.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
_Pepe Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 31.08. 2006, 17:13 Prispevkov: 641 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: 27 Sep 2010 07:41 Naslov sporočila: |
|
|
Danijel007 je napisal/a: | Ja prinas je tudi trgatev mimo iz 550 trsov smo nabrali 450 litrov mošta (da bi se najrajši razjokal) o kvaliteti da sploh ne začnem šipon je imel 12 sladkobe in smo ga spravli na 17 laški rizlink je imel 15 sladkobe in smo ga tudi spravli na 17. | Če sem zloben: po slovenski zakonodaji se tisto, kar ste naredili iz šipona ne sme imenovati vino.
Sicer pa je letina do 15. avgusta kazala super, ampak mokra jesen je uničujoča kot vedno. Zlahka bomo ne presegli dovoljen max 2,5 kg / trto, kar bi sicer bil problem pri šiponu. Me prav zanima, kaj bo ostalo za pozne trgatve, ker ko jagoda poči, je nobena kemija ne pripravi do tega, da ne bi gnila.
Sicer pa bomo mi trgali nekje v oktobru. Smo vezani na klet in mora biti stvar po zakonu (ko kmetijski zavod odobri trgatev). Iz prenizke sladkorne stopnje se more narediti pijača imenovana vino in tudi na to smo vezani. Če bi bilo premalo sladkorja, se nam trgati sploh ne splača, ker bomo lahko peljali domov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kirezagar Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 16:06 Prispevkov: 1310 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 27 Sep 2010 13:55 Naslov sporočila: |
|
|
mstrek je napisal/a: | Pri nas je pa bila kar precej prisotna gniloba na belih sortah. Drugače je pa količinsko zelo veliko. Sladkorna stopnja pa nekoliko nižja zaradi slabega vremena.
No pa še noviteta...ena slabša slikica dvigala za dvig koša iz preše. Tako je veliko lažje, vse lahko opravim sam.
|
Zakaj pa to rabiš? Saj gre tisti obroč z lahkoto dol. Jaz sem pri sosedu prešal in sem ga sam dol snel. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mstrek Moderator
Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21 Prispevkov: 5111 Kraj: BELA KRAJINA
|
Objavljeno: 27 Sep 2010 14:00 Naslov sporočila: |
|
|
Vedno ne gre enostavno dol. Če pustiš malo dlje notri (nekaj ur), da se bolj odteče mošt, potem je prav naporno dvigniti. Včasih se ti še tropine gori držijo na mrežici in košu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kirezagar Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 16:06 Prispevkov: 1310 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 27 Sep 2010 14:21 Naslov sporočila: |
|
|
mstrek je napisal/a: | Vedno ne gre enostavno dol. Če pustiš malo dlje notri (nekaj ur), da se bolj odteče mošt, potem je prav naporno dvigniti. Včasih se ti še tropine gori držijo na mrežici in košu. |
Aja, nekaj ur. Mi smo to pustili največ zam do 45min, pa drugo naredili. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gospod Traktorist
Pridružen/-a: 07.12. 2009, 13:07 Prispevkov: 137
|
Objavljeno: 28 Sep 2010 08:50 Naslov sporočila: |
|
|
Ohoohoo vinogradniki ste se zbudili.
No, pri nas se bomo jutri zapodili v vinograd in še naslednje dni, če bo vreme. Sicer pa gledam sliko tiste inovacije s prešo. Jaz teh novodobnih preš na zrak ali vodo itd... ne maram za noben denar. To so tako nerodne preše da glava peče. En kup enih priključkov in nerodna za razkopat. Tista napihljjiva duša v sredini bljah. Še spucat je ne moreš. Pa ko prešo razkoplješ ti vse tropine po tleh letijo. Meni so takšno prešo na vodo kupili prijatelji za rojstni dan, pa raje prešam na mojo staro leseno, kjer je koš iz dveh delov, špingel pa pride z vrha tako, da potem leseni koš, ki je iz dveh delov, samo razpolovim in tropino enostavno celo in valjasto zakotalim v karjolo. Simpel, poceni, hitro in efektivno. Ni vse sodobno nujno tudi dobro. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mstrek Moderator
Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21 Prispevkov: 5111 Kraj: BELA KRAJINA
|
Objavljeno: 28 Sep 2010 09:04 Naslov sporočila: |
|
|
Veliko lažje je spucati inox kot pa kakšno leseno. In bolj kvaliteno preša, ker stiska navzven. Jaz na svoji velikokrat tropine kar na tla stresem potem pa z lopato preložim v karjolo, kad,... Če bi bila prekucna bi bilo še bolše.
Pa če prešaš na zrak, potrebuješ samo en prikjuček (cev za zrak). Dobro da je malo daljša. Kompresor imam pa v sosednjem prostoru za zaprtimi vrati, da mi ne ropota pod nogami. Z vodo še nisem preizkusil, ker se mi zdi res nerodno in je sama packarijo s tisto vodo ter dodatno pretakanje.
V primerjavi z ročno ima še eno veliko prednost...ni potrebno zraven stati in vsake toliko časa pritegniti vijak....enostavno tisti čas ko preša, si narediš ali pripraviš kaj drugega.
Sicer pa vsak ve, kakšen princip dela mu bolj ustreza. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|