Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Sušenje domačih salam!
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Ostale panoge
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

plero
Vajenec


Pridružen/-a: 11.12. 2009, 09:40
Prispevkov: 32

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2010 18:21    Naslov sporočila: Sušenje domačih salam!

Odgovori s citatom


Pozdravljeni!
Imam en problem, in sicer s sušenjem salam. Je pa tako, ko smo naredili salame smo en dan počakali in jih dali v takoimenovano ''ravfkambro'' oz. dimnico, notri smo jih imeli 4 dni, dimili smo jih striktno z bukovimi drvami. Sedaj jih pa sušimo na zraku in sicer pri 90% vlagi, danes je en teden odkar jih sušimo na zraku in začelo jih je zelo skupaj vleči, ratale so zelo nagubane, trikrat smo jih že namočili s slano vodo, kaj lahko še storimo da nam poratajo? Ali je res da morajo biti salame v temnem prostoru, namreč imamo jih v kambri ki je nekako sobne svetlobe. Kaj pa temperatura, naj bo letnem času primerna, višja, nižja???

Za sušenje salam moraš biti pa res mojster!

Obračam se na vas ker vem da mi znate pomagati!!!

Hvala lepa in
Lp, Rok

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

jack_majstr
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 07.09. 2009, 17:34
Prispevkov: 960
Kraj: suha krajna

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2010 21:03    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Pri nas delamo tako:
- 2 dni jih nesemo prekadit v prekajevalnico k enemu mojstru ki se ukvarja z tem.
-Jih obesimo in držimo vlago okoli 90-100 %
-držimo temperaturo nad 0 stopinj celzija
Do sedaj so nam vedno lepo uspele, povleklo ni nobene skupaj. Za dvigovanje vlage smo uporabljali navlaževalnik, ali pa smo pod salame postavi z toplo vodo namočeno brisačo, da se vlaga počasi dviguje.
Za še kakšne "hujše" nasvete pa bom povprašal očeta in ti kasneje sporočim kaj še lahko storiš da jih ne bo povleklo skupaj.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

tomaz.sojer
Traktorist


Pridružen/-a: 31.01. 2010, 12:15
Prispevkov: 193

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2010 21:29    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


mi klobase dimimo sam 24 ur oz.probaš tako da daš pol klobase kuhat in pogledaš če je barva klobase lepo rdečkasta od dima skoz celo klobaso .
nato pa par dni ostanejo v dimnici potem pa v lesen zaboj kjer se do konca posušijo ,obšasno jih škrofimo z vodo . do zdej je še zmer ratal.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

smotko
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 06.08. 2009, 15:05
Prispevkov: 304
Kraj: Kozjansko...

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2010 22:01    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


No mi smo pred leti nardili napako. Ker smo imeli koline zelo pozno. Potem pa ni bilo dovolj vlage in so se prehitro posušile. Skoraj vse so imele na sredini luknjo. Ampak na napakah se učimo. Zato smo sedaj že dve leti imeli koline nekje okoli božiča. Salame nardimo jih pustimo čez noč viseti. Nato jih podimimo. Potem pa odpeljemo v staro vinsko klet, kjer držimo vlago okrog 90%. Od začetka se morejo salame čisto počasi sušiti. In za ta postopek moraš imeti potrplenje. Nato pa počasi nižamo vlago. Na koncu pridemo nekje na 60% vlage. Potem ko 2-3 zrežemo, jih zvakumiramo in damo v skrinjo. Dve leti že delamo tako in se obnese. Smile
Je pa res da nardimo okoli 70 salam in vso maso na roke zmešamo. Počasi pa na ziher.. Very Happy

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Blazon
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 22.11. 2009, 10:51
Prispevkov: 944
Kraj: Okolica-LJ

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2010 22:11    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Pri nas naredimo precej salam ker jih tudi delamo za druge. Kupili smo tudi razvlažilec zrake če je preveč vlage v času ko jih sušimo. Najbolj je pomembno da se salame sušijo počasi, saj če se prehitro posušijo so suhe samo po zunanjem delu in notri nastane luknja. Za dimljenje se pa ponavadi uporablja bukev ali tudi hruška.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

plero
Vajenec


Pridružen/-a: 11.12. 2009, 09:40
Prispevkov: 32

PrispevekObjavljeno: 08 Dec 2010 08:35    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Včeraj smo jih namočili z gobico, in jih postavili v lesene gajbice, bomo probali par dni (2-3) pustiti notri, mogoče jih bomo dons še mal navlažili, pa bomo videli kaj bo ratalo! Se pravi da vlage mora biti prek 90% od začetka? Kdaj pa začnemo vlago zniževati? Po občutku (po kolikem času približno?)?
LP, Rok

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

kristijan
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 04.11. 2006, 20:20
Prispevkov: 1032
Kraj: Brda

PrispevekObjavljeno: 08 Dec 2010 13:19    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Pr let nazaj je v kmečkem glasu pisalo: idelano za sušenje salam: 14 stopinj celzija, vlaga 85%. jst doma jih sušim na temperaturi nekje 12 stopinj, vlage, 80 do 85. do je nekje že preizkušeno, salame so pa vedno 1a. sicer mi jih ne kadimo.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

kirezagar
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 28.05. 2008, 16:06
Prispevkov: 1310
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: 08 Dec 2010 16:46    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


V dimu največ 2 dni. Nato, v vinsko klet jih sušit, in po potrebi (če jih skupaj vleče) vlažimo z špricnco.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

_toni
Forumovec leta 2010


Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55
Prispevkov: 3660
Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem

PrispevekObjavljeno: 09 Dec 2010 10:52    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


tomaz.sojer je napisal/a:
mi klobase dimimo sam 24 ur oz.probaš tako da daš pol klobase kuhat in pogledaš če je barva klobase lepo rdečkasta od dima skoz celo klobaso .
nato pa par dni ostanejo v dimnici potem pa v lesen zaboj kjer se do konca posušijo ,obšasno jih škrofimo z vodo . do zdej je še zmer ratal.


klobase NISO salame... to je ogromna razlika in tehnologija zorenja salam veliko bolj zahtevna, kot klobas.

pri nas imamo v večini problem, da nam salame odstopijo od čreve ali pa notri nastanejo luknje, kjer potem masa oksidira in so zanič. ne vse, kakšna ja, kakšna ne. problem je, ker nimamo nekega prostora, kjer bi lahko samo za salame prilagajali neko temperaturo in vlago, vedno imamo še kakšno drugo stvar notri, pa je treba sklepat kompromise... Rolling Eyes

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

tomaz.sojer
Traktorist


Pridružen/-a: 31.01. 2010, 12:15
Prispevkov: 193

PrispevekObjavljeno: 09 Dec 2010 12:44    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


klobase NISO salame... to je ogromna razlika in tehnologija zorenja salam veliko bolj zahtevna, kot klobas.

pri nas imamo v večini problem, da nam salame odstopijo od čreve ali pa notri nastanejo luknje, kjer potem masa oksidira in so zanič. ne vse, kakšna ja, kakšna ne. problem je, ker nimamo nekega prostora, kjer bi lahko samo za salame prilagajali neko temperaturo in vlago, vedno imamo še kakšno drugo stvar notri, pa je treba sklepat kompromise... Rolling Eyes[/quote]

vem da klobasa ni salama in da je bolj zakumpliceran posušit salamo kot klobaso .tut mi imamo doma tak problem kot ti nimamo dobrga prostora da bi dokončno posušu salmo .zato salam splon ne delamo več kšna klobasa več pa je lih tko dobr ,res da je lepš če je salama narezana na narezku kot klobasa amak, je tut klobasa dobra, če je dobra . Very Happy

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Ostale panoge Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.