Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Sušenje domačih salam!
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Ostale panoge
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

_toni
Forumovec leta 2010


Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55
Prispevkov: 3660
Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem

PrispevekObjavljeno: 09 Dec 2010 12:48    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


jest sm tud našim reku, da bolš, da naredimo več klobas, pa je, pa hočjo še naprej salame delat... eh, bo že Smile

mogoče pa letos bolje tudi salame uspejo.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

kirezagar
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 28.05. 2008, 16:06
Prispevkov: 1310
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: 09 Dec 2010 13:40    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Zakaj več klobas? Ker je salame težje posušit?

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

_toni
Forumovec leta 2010


Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55
Prispevkov: 3660
Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem

PrispevekObjavljeno: 09 Dec 2010 13:41    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


ja, pa bi meso, ki bi ga mel za salame, porabil za klobase in bi blo več klobas, kot jih je ponavad.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

plero
Vajenec


Pridružen/-a: 11.12. 2009, 09:40
Prispevkov: 32

PrispevekObjavljeno: 09 Dec 2010 14:21    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Hehe, sam men pa učasih bl zapaše salama, čeprov je use ''ista figa'' Smile. Mogoče zarad tega k moraš bolj merkat ko se sušijo in ti bolj zlezejo pod kožoSmile.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

kirezagar
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 28.05. 2008, 16:06
Prispevkov: 1310
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: 09 Dec 2010 15:08    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom




Nazadnje urejal/a kirezagar 12 Dec 2013 08:23; skupaj popravljeno 1 krat

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

samotar
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 07.11. 2007, 09:24
Prispevkov: 838

PrispevekObjavljeno: 14 Dec 2010 09:06    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Salame damo za 1 dan na zrak v sušilo, potem pa se počasi kadijo ene 14 dni. Nekaj takega, da so počasi okajene. Gredo še na zrak do meseca aprila, maja, odvisno od vremena.
Na začetku 90% vlage, potem pa postopoma manj. Če je vlage premalo polivamo po tleh garaže, če pa je preveč pa mamo električni sušilec zraka. Ponavadi je pozneje preveč vlage. Ovitek od salam pa nam je odstopil ker so bili ovitki premalo namočeni v vodi pred uporabo. Salame so bile tudi že pod - v sušilu pa so bile v redu.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

skrjanecjanez
V.I.P
V.I.P


Pridružen/-a: 22.05. 2008, 12:50
Prispevkov: 1214
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2010 21:56    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Salame ste preveč časa prekajevali, kar so tudi že drugi povedali. Sušenje: prvi teden 90-95% vlažnost, potem se pa počasi znižuje do 80-85%. Ker pa je skoraj povsod problem s točno vlago in T, bi rekel naslednje: vlaga 80-85% in T 12-14 stopinj. In mora ratat! Wink

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

hanzi11
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 16.07. 2008, 05:20
Prispevkov: 841
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 17 Dec 2010 21:33    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


no pri nas salame uspevajo od vedno, razen na prehodu na ovitke je bilo kaki dve leti težava.
naredimo jih isti dan kot koljemo, čez noč visijo, drug dan v dim, nekaj dni v dimu (odvisno od kurjenja šporgeta), potem pa na hladno podstrešje hiše(ob raufkamri).
REs da so grbaste, ampak to bi se mogoče dalo rešit tako da bi jih nekoliko hitreje dali v skrnijo oziroma vakum.
Pa po mojem občutku jih foter predolgo prekaja. Jaz bi jih manj. Je preveč črna notri.

Se pa sedajle že nekaj let ubadamo s salamami pri svaku ki pa mu ne uspevajo. Letos smo "po naše" naredil pa še to več verzij, pa upam da ugotovimo kje v meglo brca. (strojno mešanje?dimljenje? sušenje?)

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

brozzy
Vajenec


Pridružen/-a: 23.05. 2008, 10:26
Prispevkov: 29

PrispevekObjavljeno: 04 Jan 2011 21:38    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Jaz se že nakaj časa odločam za izdelavo domačih salam. Neumo se mi zdi, da imamo doma polno štalo, salame pa kupujemo. Doma imamo samo govedo, tako da v salame bi dal maksimalno količino govejega mesa kar bi se lahko dalo.
Zdaj me zanima koliko je to. Polovica govejega in polovica svinjine ali kako drugače?
Ker bi se z izdelavo salam srečal prvič, me zanima, če je kdo tako prijazen in mi opiše, kako se to dela. Kaj vse potrebujem in na kaj moram paziti? Prav bi mi prišel tudi kakšen nasvet, kje si lahko te stvari preberem.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

kume
Kmetovalec
Kmetovalec


Pridružen/-a: 25.11. 2009, 14:58
Prispevkov: 54
Kraj: dolenska

PrispevekObjavljeno: 04 Jan 2011 22:20    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


brozzy je napisal/a:
Jaz se že nakaj časa odločam za izdelavo domačih salam. Neumo se mi zdi, da imamo doma polno štalo, salame pa kupujemo. Doma imamo samo govedo, tako da v salame bi dal maksimalno količino govejega mesa kar bi se lahko dalo.
Zdaj me zanima koliko je to. Polovica govejega in polovica svinjine ali kako drugače?
Ker bi se z izdelavo salam srečal prvič, me zanima, če je kdo tako prijazen in mi opiše, kako se to dela. Kaj vse potrebujem in na kaj moram paziti? Prav bi mi prišel tudi kakšen nasvet, kje si lahko te stvari preberem.



Nekaj piše tukaj http://traktor.mojforum.si/traktor-about5446-0-asc-110.html

LPK

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Ostale panoge Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.