Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Salame in klobase
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Ostale panoge
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

Rnač
Veteran traktor foruma


Pridružen/-a: 28.07. 2009, 20:56
Prispevkov: 242
Kraj: Krajno Brdo

PrispevekObjavljeno: 29 Nov 2009 15:34    Naslov sporočila: Salame in klobase

Odgovori s citatom


No ker še nisem nikjer zasledil te teme in se mi zdi primerna pa sem jo kar naredil (če se vam ne zdi primerna brišite).

Zanima me kako se kaj ukvarjate s predelavo mesa? Imate kakšne posebne prostore? Komore? aparature?

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov

kirezagar
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 28.05. 2008, 16:06
Prispevkov: 1310
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: 29 Nov 2009 19:08    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Ja, domača "špajza". Very Happy Pa "šije".

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

kristijan
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 04.11. 2006, 20:20
Prispevkov: 1032
Kraj: Brda

PrispevekObjavljeno: 29 Nov 2009 21:44    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


doma izdelujemo klobase, salam, tlačenko, zašinke, pršute. vse sušimo v kleti, nič ne prekajujemo ( ''dobra'' burja nam pomaga)

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

gazda09
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 16.10. 2009, 16:59
Prispevkov: 520
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: 30 Nov 2009 17:55    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Imamo posebne prostore in posebne mašine za delat salame in podobno. Pri samih salamah, klobasah je treba bit previden, kako jih sušiš. Mi jih obesimo v drug prostor, kjer je več vlage in vlago mermo z vlagomerjem. Včasih pa smo jih sušili na bolj suhem zraku (vseskozi, čez celo leto je bil odprt oken) in so se včasih pokvarle (rjava sredina). Ampak to je že dolgo, ko so se nam salame kvarile.
Meso tako goveje, kot svinjski porabimo za marsikaj. Največ ga gre za same župe, golaže, zrezke, salame in podobno. Meso damo tud v kad.
Salame in meso iz kadi obesimo v prekajevalnico, nato pa v poseben vlažen prostor.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Rnač
Veteran traktor foruma


Pridružen/-a: 28.07. 2009, 20:56
Prispevkov: 242
Kraj: Krajno Brdo

PrispevekObjavljeno: 30 Nov 2009 18:11    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


gazda09 je napisal/a:
Imamo posebne prostore in posebne mašine za delat salame in podobno.


A lahko poslikaš kej, če ti ni odveč?

Drgač mi mamo pa sam "rauf kamro" (pomoje da izhaja iz besede rauh(nemščina) ki pomen kaditi pa pol iz tega raunfk(dimnik)) in to je na podstrešju tak prostorček cca. 1.5m x 1.5m čez katerga gre dimnik.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov

smotko
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 06.08. 2009, 15:05
Prispevkov: 304
Kraj: Kozjansko...

PrispevekObjavljeno: 30 Nov 2009 18:43    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


ja mi ko jih nardimo jih pustimo en dan da se zvisijo pol jih damo v dimnco podimo pol jih pa pelamo v gorco kjer je fajna hladna klet in a vlažna!! Pol pa vsak drugi dan hodmo gledat kak je vlaga od začetka jo držimo tam okol 90 čez kakih 14 dni pa pol zmanjšamo na tam 70-80 in jih pol tak sušimo dokler niso suhe!

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

gazda09
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 16.10. 2009, 16:59
Prispevkov: 520
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: 30 Nov 2009 18:55    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Rnač je napisal/a:
gazda09 je napisal/a:
Imamo posebne prostore in posebne mašine za delat salame in podobno.


A lahko poslikaš kej, če ti ni odveč?

Drgač mi mamo pa sam "rauf kamro" (pomoje da izhaja iz besede rauh(nemščina) ki pomen kaditi pa pol iz tega raunfk(dimnik)) in to je na podstrešju tak prostorček cca. 1.5m x 1.5m čez katerga gre dimnik.


Nekaj podobnega
http://www.mesarcek.si/index.php?act=viewProd&productId=78
http://www.mesarcek.si/index.php?act=viewProd&productId=29
Kupl v teh trgovinah
Imamo tako mašino na elektriko, kot žago.
Tud pri nas rečemo rauf kamra....pri nas je to malo večje, kot 1.5 metra.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

pyrc
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 10.01. 2007, 23:42
Prispevkov: 433

PrispevekObjavljeno: 04 Dec 2009 06:56    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Jaz že leta vsako zimo naredim salame iz ovčjega,govejega in svinjskega mesa.Letos bom pa še dodal konjsko meso.Meso seveda zmeljem na mašino,špeh pa režem na roke,na majhne kockice.Naredim jih okoli 100 komadov,premera 60 ali 55.naredim tudi slanino zvito v črevo,zašink,klobase itd.
Vse to sušim v sušilnici,ki je iz dveh delov.Ker se vsaka stvar ne podkadi in suši enako.Torej;najprej v prvem delu kadimo meso,enkrat,dvakrat,trikrat...odvisno od mesa in koliko kdo hoče,ker dosti tega tudi prodam.Potem gre to v drugi del,kjer se suši in kjer je malo več vlage,kot v prvem.Ko mesa sploh ni potrebno več okaditi,odprem okno,ki loči oba prostora,da zrak kroži povsod.Moram pa rečt,da je od vsega dosti odvisna kakovost sušenja mesa,ker imamo burjo,se pravi suh zrak,ki le naredi svoje.Ko bodo koline,če se spomnem,pride kakšna slikca.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

bruno
Vajenec


Pridružen/-a: 01.11. 2009, 13:23
Prispevkov: 5
Kraj: Sl. Bistrica

PrispevekObjavljeno: 17 Dec 2009 14:58    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Jas pa delam klobase is kurjega mesa ,in dodam samo svinjsko slanino.Zdaj pa sem naredo tud salame iz ovčjega mesa in malo kurjega, sam se še sušijo.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

bimbo
Veteran traktor foruma


Pridružen/-a: 07.05. 2009, 12:00
Prispevkov: 247
Kraj: Dol pri čepovanu Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: 02 Jan 2010 19:12    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Mene pa zanima kakšno črevo uporabljate za šalame klobase umetno ali naravno?
Ali delate pljučne klobase tlačenko kožarice?
Lp Blaž

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Ostale panoge Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.