Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
joko13 Traktor Forum - zvestoba do groba

Pridružen/-a: 03.01. 2009, 17:23 Prispevkov: 708 Kraj: podgurje
|
Objavljeno: 31 Dec 2009 09:27 Naslov sporočila: |
|
|
gazda09 je napisal/a: | Nekam mal ste jih naredil, jest sem jih štel lansko sezono in jih je bilo okol 150 še do danes jih imamo, ampak jih ne jem veliko, ker se nezdrave, ne moreš vse pojest, kar se ti ponuja. Govedna je še najboljša. |
Zakaj jih pa pol nardite tolko???? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mlinar Traktor Forum - zvestoba do groba

Pridružen/-a: 29.12. 2007, 12:53 Prispevkov: 616 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: 31 Dec 2009 10:23 Naslov sporočila: |
|
|
gazda09 je napisal/a: | Nekam mal ste jih naredil, jest sem jih štel lansko sezono in jih je bilo okol 150 še do danes jih imamo, ampak jih ne jem veliko, ker se nezdrave, ne moreš vse pojest, kar se ti ponuja. Govedna je še najboljša. |
To si pa mel kaj obračat in prat med sušenjem
Js sem jih lani mel 107(mislim da) pa jih imam še enih 6-7-8 pa sem mogoče 15-20 salam dal znancem za pokušino ostalo vse za doma.
Tele domače salame so veliko bolj zdrave kot tista roba,ko jo dobiš v trgovini,kjer mesna industrija v flajš wolfa vrže vse kar leze in gre.
Ma nimaš bolšega kot salamo za malco,večerjo,....
Pa tut maščobe v suhem mesu imajo 5 krat manj holosterola kot tiste v rastlinskem olju
Danes se bomo pa spet mastili z suhim mesom
Neki me zanima,ko salame sušite kaj tisto belo snov brišete iz salam,pr nas jih 1-2 obrišemo med sušenjem.Enih 10 kosov pa si js pustim neobrisanih in imajo res tako zlo faj aromo potem,njam njam  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gazda09 Traktor Forum - zvestoba do groba

Pridružen/-a: 16.10. 2009, 16:59 Prispevkov: 520 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: 31 Dec 2009 12:43 Naslov sporočila: |
|
|
joko13 je napisal/a: | gazda09 je napisal/a: | Nekam mal ste jih naredil, jest sem jih štel lansko sezono in jih je bilo okol 150 še do danes jih imamo, ampak jih ne jem veliko, ker se nezdrave, ne moreš vse pojest, kar se ti ponuja. Govedna je še najboljša. |
Zakaj jih pa pol nardite tolko???? |
Saj jih drugi jejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kirezagar Traktor Forum - zvestoba do groba

Pridružen/-a: 28.05. 2008, 16:06 Prispevkov: 1310 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 31 Dec 2009 15:51 Naslov sporočila: |
|
|
gazda09 je napisal/a: | joko13 je napisal/a: | gazda09 je napisal/a: | Nekam mal ste jih naredil, jest sem jih štel lansko sezono in jih je bilo okol 150 še do danes jih imamo, ampak jih ne jem veliko, ker se nezdrave, ne moreš vse pojest, kar se ti ponuja. Govedna je še najboljša. |
Zakaj jih pa pol nardite tolko???? |
Saj jih drugi jejo. |
150 salam? Koliko prašičev in koliko težkih je v njih? Mi imamo vsako leto 40-50 salam pa 140 pečenic. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gazda09 Traktor Forum - zvestoba do groba

Pridružen/-a: 16.10. 2009, 16:59 Prispevkov: 520 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: 31 Dec 2009 22:22 Naslov sporočila: |
|
|
Ja pri nas nekako 2 prašiča na leto + govedina. Salam je pa zato letos tolk prišlo, ker smo dal eno kravo v zakol in vzel vse mesu nazaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
skrjanecjanez V.I.P


Pridružen/-a: 22.05. 2008, 12:50 Prispevkov: 1214 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 01 Jan 2010 21:08 Naslov sporočila: |
|
|
@mlinar
Tista bela snov na salamah so plesni, ki tudi sodelujejo pri zorenju in niso škodljive. Tiste plesni, ki so pa zelene barve pa niso priporočljive. Če poznaš, so ponavadi čajne salame povsem bele-zaradi plesni, ki so umetno dodane (plesni kot starteske kulture se kupi, se jih razmeša v vodi in potem kar pošpricajo po zorilnici).
Citiram: |
Pa tut maščobe v suhem mesu imajo 5 krat manj holosterola kot tiste v rastlinskem olju Wink
|
In potem sem pa jaz Papež na koleščkih. Holesterola v rastlinskem olju NI! Holesterol se nahaja v živalskih celicah, oz. bolj natančo v membranah celic. V rastlinskih celicah pa tega ni, zato je zgornja izjava zgrešena popolnoma. Me zanima na podlagi česa ti to trdiš
Holesterol je nujno potreben za življenje, saj je potreben za vzdrževanje in izgradnjo celičnih membran. Problem nastane, ko je v krvi holesterola preveč. To pa vodi v aterogensot žil (nalaganje maščob na stene žil), mašenje žil, kapi...
Telo samo sintetizira holesterol (jetra), višek se pa pridobi s hrano-hrana s preveč kalorijami, mastna hrana, nasičene maščobne kisline (mast). Tudi v svežem mesu je holesterol, količina odvisna od zamaščenosti...in tudi v suhem mesu je holesterol, ne zgine nikamor.
Sicer pa kot zanimivost: če ješ čevape in si naslednji dan izmeriš holesterol...se ti dvigne koncentracija holesterola. Se dobro vidi, kako hrana vpliva na to.
Morda bi bilo dobro, da si holesterol kontroliramo že prej, kot pa doživiš "abrahama." In potem ponavadi pravijo izvidi, da je holesterola preveč, sledi telovadba, dieta....je pa čisto možno, da je holesterola preveč že več let (10, 20, 30 let) in da je ta koncentracija stabilna že skozi. Zato včasih koga glava zapeče tudi po nepotrebnem.
Na tem področju so ljudje relativno slabo izobraženi. In to neizobraženost živilsko-predelovalna industrija, oz. trgovina s pridom izkorišča. Margarina brez holesterola je napisano na embalaži. In vsak naredi wuuuau in seveda to kupi. Pač nobena margarina, nobeno rastlinsko olje nima holesterola.
Ma ne trosit takih neumnosti, prosim  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mlinar Traktor Forum - zvestoba do groba

Pridružen/-a: 29.12. 2007, 12:53 Prispevkov: 616 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: 02 Jan 2010 11:05 Naslov sporočila: |
|
|
skrjanecjanez je napisal/a: | @mlinar
Tista bela snov na salamah so plesni, ki tudi sodelujejo pri zorenju in niso škodljive. Tiste plesni, ki so pa zelene barve pa niso priporočljive. Če poznaš, so ponavadi čajne salame povsem bele-zaradi plesni, ki so umetno dodane (plesni kot starteske kulture se kupi, se jih razmeša v vodi in potem kar pošpricajo po zorilnici).
|
Ja ja plesn ja,ma nisem se mogu spomnit
Vem,da eni je sploh ne sčistijo dol,men se to tut dopade in je zlo fajn salama potem ma bolj močno aromo.Če pustiš,da se v plesni suši.
Nekaj me zanima,pri komu do ma delate pečeno svonjsko kri,svinjske možgane z jajci,bikove jajce.Pr nas na koroškem je to kr pogosto,sploh pečena kri men je dobra,če je prav pripravljena  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marostar Vajenec

Pridružen/-a: 29.12. 2009, 01:43 Prispevkov: 30 Kraj: Marost
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Rnač Veteran traktor foruma
Pridružen/-a: 28.07. 2009, 20:56 Prispevkov: 242 Kraj: Krajno Brdo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marostar Vajenec

Pridružen/-a: 29.12. 2009, 01:43 Prispevkov: 30 Kraj: Marost
|
Objavljeno: 02 Jan 2010 16:37 Naslov sporočila: |
|
|
hehehe te popolnoma razumem... pri nas je vse manj ljudi ki se bavijo s tem poslom, jih je pa kar nekaj takih, ki bi radi doma klali pa ne najdejo človeka... jim tudi priskočim rad na pomoč, samo me vsakič zadrega daje ko je treba "poračunat". torej koliko plačate mesarja če ga najamete? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|