Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Rezalec okroglih bal
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4 ... 9, 10, 11  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Traktorski priključki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

kmetovalec113
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 03.04. 2009, 13:31
Prispevkov: 1028

PrispevekObjavljeno: 12 Maj 2009 14:36    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Kolikšna pa je cena tega.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

marolt
Moderator & Forumovec leta 2009


Pridružen/-a: 29.03. 2006, 13:42
Prispevkov: 2778
Kraj: Bloke

PrispevekObjavljeno: 26 Dec 2009 00:19    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


V eni izmed tem se že omenil, da sem medvedu naredil konkurenco in sedaj predstavljam tole zadevo. Pa, da malo predstavil zadevo, da bo še kdo kaj imel od tega.
Veliko časa sem razmišljal kako si olajšati to delo(razdeljevanje silažne bale).Tisti kateri me poznate veste, da sem zelo len človek- lenoba pa je gonilo napretdka.
Saj ravno razdeljevanje bale silaže je silno naporno in nepriljubljeno delo. Pa dokler imaš 10 ali pa 40 bal na leto še nekako gre. Ko gredo številke proti 100, 150 ali 200 kolikor jih sam osebno na letu tudi naredim je zadeva precej drugačna.
Veliko kmetovalcev se poslužuje el. noža kateri ni slaba rešitev a nakupna cena cca 800€ je zmrazila tudi mene. Poleg tega pa moraš balo ravno tako ročno dostaviti živini v hlev kar pa z prikolico ni potremo.
Pa naj na kratko predstavim rezalec silažnih ali suhih bal proizvajalca Bider.
Sam rezalec je nekako precej podoben mešalno krmilni prikolici a še zdaleč ga ni mogoče primerjati z MKP. Vse skupaj je zasnovano kakor prikolica katera ima razdelilni rotor in dovajalni trak. Poleg pa je še sam sistem za natovarjanje bal. Samo balo primemo zadaj z vilicami jo dejansko dvignemo preko osi in prevrnemo v sam rezalni del. Za to imamo na voljo en enosmerni cilinder kateri delo opravi dobro,hitro enostavno … Edina slabost pri tem je, da moramo predhodno balo položiti v ležeči položaj. Najbolje ali naroke ali z nakladalcem. Mogoče je tudi z prikolico vendar delo vzvratno z omenjenim priključkom ni ravno enostavno. Sicer je vidljivost nazaj kar dobra zasluga gre režam na sprednji stranici tako, da vidimo vilice za natovarjanja vse čas dela. Tako balo dokaj lahko poberemo s tal.Za prevračanje bale pa je potrebno imeti malo občutka pa tudi to verjetno z časom dobiš. Cilinder je dovolj močan tako,da balo brez težav naloži na prikolico. Še prej je potrebno iz bale odstraniti vrvico/mrežo in folijo. Le -to lahko zapnemo za vilice tako, da ko balo prekucnemo v rezalni prostor le ta ostane na vilicah. Balo pa je potrebno prerezati zgoraj ravno tako mrežo.
Ko imamo balo enkrat v sami prikolici se samo razdeljevanje lahko začne. Temu služi dozirni trak (strgalno dno) katero je gnano preko hidro motorja in hidravlike traktorja(možno tudi mehansko). Sam rezalni del v obliki rotorja pa je gnan preko kardanske gredi. Pohvaliti gre sam hidravličen pogon strgalnega dna saj je dvostranski in lahko samo balo dovajamo ali nasprotno odvzamemo iz rezalnega velja.
Rezalni valj je dejansko gnan preko verige in kardanske gredi. Na njega so nameščeni noži(podobno kakor od BCS) kateri silažno režejo na dolžino cca 10 cm. Poleg nožev so še dodatna peresa katera izmetavajo silažo. Naj omenim, da je valj še posebej varovan z dodatnimi zaščitami katere preprečujejo dovod prevelike mase na sam rotor.
Sam rez in izmet je dober reguliramo ga lahko ali z hitrostjo vožnje ali pa z dovodom same silaže z pomočjo traku (hid. ventil).

Moja opažanja:
Sama prikolica je dobro zasnovana, namenjen je predvsem kmetovalcem kateri imajo za osnovni obrok travno silažo in seno, let- to pa spravljajo v silažne bale lahko pa tudi v silos samo v osnovi je namenjena rezanju bal. Verjetno za vse tiste kateri nimamo koruzne silaže in seveda za tiste pol »profi« kmete kateri nimamo ravno 150 glav živine da bi si kupili MKP a kljub temu večino krme spravimo v bale. Ravno tako je možno deliti »refuzo« seno ali koruzo a o tem početju kdaj drugič.
Z samo prikolico bi rekel, da se ubije 3 muhe na en mah.
1-dovoz same bale iz deponije na kmetijo
2-samo rezanje oziroma razpuščanje bale
3-razdeljevanje krme v jasli
Delovanje: za pogon potrebujemo traktor z vsaj 40 KS: sam delam z 70 Ks in deluje povsem brez težav.
Proizvajalec zagotavlja delo z 40 ks sam bi preizkusil tudi to, samo moj stari traktor ne premore povratnega ventila za hidravliko. Bom pa kaj kmalu napravil tudi to. Traktor moram imeti en hidravlični izhod in en povratni vod. Sam preklop (vilice/transportni trakt)pa imamo preko zunanjega ventila. Se pravi enkrat imamo lahko natovarjanje bale, ko ventil preklopiš imaš pogon samega traka.
Delo z samo prikolico je enostavno skrbeti je potrebno samo za to, da delamo na dovolj velikih obratih cca 540 na kardanu oziroma na 1500 obratih motorja. Balo precej na drobno zreže (cca 5-8cm) in je v primerjavi z prej veliko bolj sipka. Z tem dosežemo da živali veliko težje premetavajo samo silažo po krmili mizi. Hkrati pa imam občutek, da zaužijejo nekoliko več krme. Z počasno vožnjo skozi hlev lahko enakomerno razdelimo krmo in opravilo krmljenja silažne ali suhe bale postane otročje lahko opravilo.
Sicer sam nimam še možnosti dostopa v hlev z strojem a enkrat bo tudi to.
Naj omenim še slabosti. Pogon zahteva traktor le- ta pa ima določeno porabo,365 dni v letu krat recimo 10 min na dan in se nabere kaj nekaj goriva...
Ravno tako se silaže kar zdrobi sploh seno ali je to dobro ali slabo presodite sami. Samo balo razdeliš v približno 8-10min kar pa je nekako za 50 glav živine. Tudi, če bale ne pokrmiš cele lahko krmljenje na polovici ustaviš in ga nadaljuješ drugi dan (tako, da je prikolica namenjena tudi za manjše kmetije) kjer je ena bala tudi za več dni. Recimo sam jo pokrmim v 2 dneh. Zagon, ko prekineš krmljenje je rahlo težji a vendar ni pretežak.Slabost je tudi ta, da izmetovanje ni mogoče izvesti ravno na daleč, dejan sko silaža pada skoraj pravokotno na tla kar ni ravno dobro saj jo zatem povoziš z prikolico,sploh če krmiš malo več oziroma enkrat dnevno. Druga negativna stvar je, da je izmetovanje možno samo na eno stran se pravi desno glede na smer vožnje kar imamo pri MKP obojestransko. Ni mešanja krme, ter razne slabe dele bale (plesen ...) ni mogoče odstraniti.
Možno je krmiti tudi kombinirano tako, da vrh silažne bale namečeš seno vendar razdelitev ni enakomerna ker nekje bojo dobili samo seno nekje samo silažno.
Naj še omenim dokaj ugodno ceno saj je od povprečne mešalno krilne prikolice saj 80% cenejša.
Vsekakor pa je namenjena tistim kateri pokrmimo saj 100 bal letno in, da imaš omogočen dostop v krmilni del hleva z traktorjem.
Glede na to, da jo pa imam pri hiši komaj nekaj dni bolj težko sodim konja po eni ali dveh dirkah.
Za enkrat sem-smo pozitivno in zelo navdušen.
Še nekaj slik:


Noži:


Natovarjanje bal

Zrezana silaža:


Glede na čase in recesijo lahko pohvalim tudi prodajalca saj mi je dejasnko omogočil, da stroj najprej preizkusim in šelje nato se bomo odločal o nakupu. Glede na vse mislim, da bojo počasi vsi prišli na ta način prodaje saj samo stroj kateri bo služil 100% tako kakor pričakuje kupec -dobil kupca.

Naj omenim še to, da naj bi stroj deloval tako rekoč vsak dan in tako mislim, da je nakup takega stroja dokaj hitro upravičen.

Imam tudi video delovanja...
http://www.youtube.com/user/simonjozin81#p/u/0/fTgfZ2Zds7k
http://www.youtube.com/user/simonjozin81#p/a/u/0/Df5h-KhSUrA
LP Marolt Wink


Nazadnje urejal/a marolt 26 Dec 2009 01:37; skupaj popravljeno 6 krat

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov

Grega S
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 04.05. 2008, 13:13
Prispevkov: 3586

PrispevekObjavljeno: 26 Dec 2009 00:34    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Čestitke za nov stroj. Tole zadevo sem videl na sejmu v Radgoni in mi je g. Bider razložil celoten postopek delovanja. Pri nas zaenkrat še ne pride v poštev, mogoče z povečanjem črede in ureditvijo dostopa traktorja do jasli.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Blaškow
Moderator


Pridružen/-a: 17.09. 2007, 10:49
Prispevkov: 734

PrispevekObjavljeno: 26 Dec 2009 08:51    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Pozdrav!!!

Čestitke za novo pridobitev/nov priključek kater ti bo zelo olajšal delo pri krmljenju živine in prihranil kar nekaj dragocenega časa. Pogospodil si se ni kaj Laughing
Veliko delavnih ur brez težav ti želim z njim

Lp, Blaškow

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov

moid
Moderator


Pridružen/-a: 30.01. 2008, 19:14
Prispevkov: 514
Kraj: gorenjska

PrispevekObjavljeno: 26 Dec 2009 10:30    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Blaškow je napisal/a:
Pozdrav!!!

Čestitke za novo pridobitev/nov priključek kater ti bo zelo olajšal delo pri krmljenju živine in prihranil kar nekaj dragocenega časa. Pogospodil si se ni kaj Laughing ...
Lp, Blaškow



Seveda se je "pogospodil", poglej koliko nazivov ima... Wink

Samo noži pa izgldajo povsem enaki tistim na BCS-ki - kaj so res? Upam da so vijačeni...

Stroj izgleda kompakten (verjetno gredo vanj še tako velike bale), edino višina vilic za nakladanje se mi zdi velika (izgledajo višja od Fiat-a). No sicer jih - če je problem višina verjetno lahko v štali spustiš - samo potem verjetno silaža "frči" čez nakladalno rampo...

Pa priklop se mi vidi precej dolg...

Če delaš na manjših obratih - učinek ni zadovoljiv?

Spomladi pa po kompresor, pa v štalo... Wink

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

fendt312
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 30.06. 2008, 17:45
Prispevkov: 576
Kraj: okolica mb

PrispevekObjavljeno: 26 Dec 2009 11:53    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


A to je teško za poganjat...

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

zetor 5011
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 24.09. 2006, 09:14
Prispevkov: 1594
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: 26 Dec 2009 11:55    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


VSe imaš napisano v tistem kratkem opisu, ki ga je spisal marolt takoj and slikami Wink

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

kmetovalec113
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 03.04. 2009, 13:31
Prispevkov: 1028

PrispevekObjavljeno: 26 Dec 2009 12:31    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Čestitke za novo pridobitev.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

Mlinar
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 29.12. 2007, 12:53
Prispevkov: 616
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: 26 Dec 2009 13:26    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Tole pa je pameten nakup,žal potreben tudi funkcionalno primeren hlev Crying or Very sad

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

marolt
Moderator & Forumovec leta 2009


Pridružen/-a: 29.03. 2006, 13:42
Prispevkov: 2778
Kraj: Bloke

PrispevekObjavljeno: 26 Dec 2009 15:24    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


moid je napisal/a:
Blaškow je napisal/a:
Pozdrav!!!

Čestitke za novo pridobitev/nov priključek kater ti bo zelo olajšal delo pri krmljenju živine in prihranil kar nekaj dragocenega časa. Pogospodil si se ni kaj Laughing ...
Lp, Blaškow



Seveda se je "pogospodil", poglej koliko nazivov ima... Wink

Samo noži pa izgldajo povsem enaki tistim na BCS-ki - kaj so res? Upam da so vijačeni...

Stroj izgleda kompakten (verjetno gredo vanj še tako velike bale), edino višina vilic za nakladanje se mi zdi velika (izgledajo višja od Fiat-a). No sicer jih - če je problem višina verjetno lahko v štali spustiš - samo potem verjetno silaža "frči" čez nakladalno rampo...

Pa priklop se mi vidi precej dolg...

Če delaš na manjših obratih - učinek ni zadovoljiv?

Spomladi pa po kompresor, pa v štalo... Wink


Glede naziva bom raje tiho. Ti bom moral narediti protipožarna vrata z 5-imi tečaji, da bojo zdržala tvoj naziv:).Ali pa naredimo dvokrilna da bo na enem krilu naziv na drugem pa ime? Smile
Pa šalo nastran.

Sam stroj sploh ni neko tehnološko čudo-bolj ko gledaš bolj se ti zdi enostaven. A vsak sklop nekaj stane ko potegneš črto je pa to toliko €.
Sicer delo opravi prav dobro.
Vilice se kar visoko pospravijo amapk ni neke panike. Pomoje slabih 3 m pa tudi to ne...Če imaš odprto zadaj boš res imel silažo vse povsod.
Če delaš na majhnih obratih obstaja nevarnost navitja dolge trave na rotor. Saj tako sem bil podučen.
Noži pa so na žalost kovičeni.Če zdržijo po travi,zemlji in kamenjih bi morali tudi tule.

Negiram pa tvoj zadnji stavek! Moje mišljenje, spomladi pa dinamti in v štalo.
Pa tudi to nebo zaleglo! Verjetno bo enkrat v prihodnosti ali novogradnja ali neka cenena rešitev v stilu moderatorja Edo-ta.
Glede na to, da smo višinska kmetija, ki se ukvarjamo z kmetijstvom bolj ko ne "ljubiteljsko" bo verjetno zadnja verzija bolj aktualna.

Se pa strinam z vami to je stroj kateri je vreden vsakega €, če ga lahko pelješ po krmilni mizi.

LP M

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Traktorski priključki Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4 ... 9, 10, 11  Naslednja
Stran 3 od 11

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.