Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Kombinirke-rovokopači
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Ostale teme
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

dylan
Traktorist


Pridružen/-a: 26.09. 2007, 13:33
Prispevkov: 109
Kraj: tolmin

PrispevekObjavljeno: 14 Okt 2009 19:00    Naslov sporočila: Kombinirke-rovokopači

Odgovori s citatom


Nekje v prihodnosti želim nabaviti rovokopača za izdelavo lastnih izkopov, planiranje, gozdne vlake... Na različnih koncih foruma sem opazil, da vas kar nekaj ima te stroje doma. Prosim, če lahko pripnete kakšno sliko, napišete kaj počnete z njim, če ni skrivnost tudi nabavna cena. Potem se bom lažje odločal, kaj in kako - ali kupiti nekaj "lih tok da je" ali se poslužiti česa večjega in opraviti tudi kakšno uslugo. Skratka, zanimajo me mnenja tistih, ki imajo s tem izkušnje.

Lp, Gašper
P.S.: Podobne teme nisem našel, če spada kam drugam, prosim mod-a, da jo premakne. Hvala.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov

hanzi11
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 16.07. 2008, 05:20
Prispevkov: 841
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 15 Okt 2009 06:28    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Sam moraš vedet kaj se ti splača.
Ti stroji so sorazmerno dragi,pa še vzdrževanje ni ravno poceni (ko je enkrat staro cevi rade pokajo itd.) zato kupi tak stroj če boš z njim naredil vsaj 100 delovnih ur na leto. Za manj je bolje da najameš strojnika.

KOliko pa boš delal in koliko imaš potencialnega dela v tvoji bližini pa sam najbolje veš.


Sicer pa ga je kupil svak. POleg T75? (buldožerja) jim kar pride pri planiranju travnikov. Sedaj pa gre še v gradnjo delavnice in mu ga bo tudi dobro izkoristil. kdaj pa kdaj pa še kakšno uslugo naredi po vasi.
sicer pa je JCB star 20 let stal 10 jurjev, pa še nekaj dela in denarja je požrl preden je bil kvalitetno popravljen in servisiran.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

matej.picman
Vajenec


Pridružen/-a: 19.03. 2008, 16:22
Prispevkov: 34
Kraj: gorenjska

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2009 18:30    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Pri nas smo kupil pred nekje 7-8 let MF 50B(kolk je star me ne prasat), stal je 4 kEUR, mislec da bomo mel za doma pa se kksno uslugo bomo naredl.

Zdej ga mamo pa za gnoj nakladat pa ksno zemljo nalozit(cca 1 prikolco na mesec), pa pomaga silos tlact. kej vec preprosto ne mors ker je zmahan. povsod je prevec lufta.

Po mojem misljenju mors dat vsaj 15 kEUR, da dobis kolkr tok ohranjen rovokopac, s katerim primerno in v spodobnem roku opravis storitev.
pa skor nujno je met odpirano zlico, pa teleskopsko roko.

predvsem pa premisl kolk bos mel dela.

lp

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

linč
Izjava leta 2012


Pridružen/-a: 16.11. 2008, 18:26
Prispevkov: 1191
Kraj: brkini

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2009 21:10    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Kombinirka je eden zahtevnejših strojev za delo, večina ljudi ga podcenjuje, ker si misli da če zna delat s traktorjem bo pa tudi s tero, pred nakupom se pozanimaj pri kakšnem prijatlu, ki je zaposlen kot strojnik ali pa lastnik stroja in se bavi profesionalno s strojnimi storitvami, ker se ti lahko zgodi da boš kljub temu , da boš imel star stroj v lasti vseeno moral najeti uslugo, ker preprosto ne boš zmogel opraviti določenega dela. Drugače pa se da sedaj za nekje 25000 eur ( cena nove je nekje 60000) dobiti izpraven stroj. Kombinirke za 10000 eur so tako zmahane, da je potrebno večino časa popravljat, ponavadi so problemi s hidravliko in menjalnikom, popravila pa lahko zelo hitro presežejo nabavno vrednost stroja.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

skrjanecjanez
V.I.P
V.I.P


Pridružen/-a: 22.05. 2008, 12:50
Prispevkov: 1214
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: 22 Okt 2009 13:03    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Pozdavljeni!

Pri nas doma imamo rovokopač že 10+ let. Do letos smo imeli MF 50a model, l. 1975. Pri hiši je bil 10+ let in moram rečt, da resnega popravila v vseh teh letih ni bilo. Največji lom je bil nekakšen "polmesec" za krmiljenje koles-vseeno nič posebnega. Pokanje cevi pa moraš vzeti v zakup. Čeprav v teh letih ni popokalo nevem koliko cevi; pa tudi strošek cevi je relativno majhen. Rdini problem je bil vžiganje pozimi. Ko smo ta rovokopač kupili je bil pred tem obnovljen, cena je bila 6000 nemških mark. Kupljen pa je bil pri Martinu Gobcu (Celje z okolico) , ki se bavi z MF stroji (prodaja, servisira, obnavlja,..) Če bi te zanimalo, ti lahko dam cifro. V bistvu je ta Martin precej znan in zna popraviti praktično vse, kar se tiče MF znamke.
Letos pozimi pa smo ta stroj prodali (2500€ Smile) in nabavili MF 50 HX. Pogrešali smo prednji pogon. Letnik 1993, 7000DU, 11500€. Ima 4 pogon, spredaj odpiralno žlico. Zadaj pa teleskopa nismo hoteli, ker ga pač ne rabimo, oz. malo delamo z zadnjo roko.. Stroj je kar se ohranjenosti tiče še lep. Pač ni nobena stvar zlomljena in tako naprej. Sicer pa smo dali obnoviti zaganjač (70€), menjali smo olje, filtra, to je pa tudi vse.
Gledali smo tudi JCB, samo nam je bil ta bolj všeč, ker je cenejši, malo manjši, ožji. Jcb ima tudi stranske stabilizatorje precej bolj ven od gum, kar nas moti-zaradi tlačenja v silosu. Na splošno je ta MF bolj "pripraven" za delo.
Rovokopač uporabljamo za kar precej del; razna planiranja s prednjo kiblo, tudi kakšni mini izkopi z zadnjo roko, kidanje iz hleva, tlačenje in ravnanje trave in koruze v silosu, prenašanje raznih palet, itd...
Spredaj smo montirali hitro menjavo, da se priključki hitro dajo zamenjati. Namen imamo tudi dokupiti mešalno kiblo za beton.

Mini bager je v primerjavi z rovokopačem dobra alternativa v primeru, da imaš delo doma. Ko pa imaš razna planiranja, prenašanja zemlje, itd... pa po mojem mnenju bolj pride v poštev rovokopač. Za moje pojme je rovokopač bolj primeren za kmetije, kot mini bager.

Za delo z rovokopačem pa moraš biti kar dober strojnik. Sicer, če si nasplošno kolikor toliko v redu, se bi tudi na to navadil. V to ne dvomim.
Takih in podobnih strojev je dovolj naprodaj in bi se kaj uporabnega našlo. Priporočam prvi pogon, zdaj je le vprašanje koliko bi odštel. Tako na oko: za 10000€ dobiš recimo Mf 50HX z prednjim poognom. Ko smo mi kupovali smo naleteli na 50HX za 10k€, sicer skopo opremljen (brez teleskopa in odpiralne žlice). Moram pa rečt, da je bil zelo lepo ohranjen-nobena stvar počena ali zlomljena.....za ta denar super.

Toliko bi imel za dodati.....
Še slika:

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

linč
Izjava leta 2012


Pridružen/-a: 16.11. 2008, 18:26
Prispevkov: 1191
Kraj: brkini

PrispevekObjavljeno: 23 Okt 2009 20:32    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


gospod Škerjanec Janez temu, ki vam je prodal stroj z realnimi 7000 urami za ta denar plačajte takoj en teden toplic all inclusive, kajti ne poznam junaka ki je kupil nov stroj in prvih pet let delal manj kot 1500 ur na leto. Cena jcb 3cx contractor z mešalno žlico in razdiralnim kladivom je bila 93000 eur, zdaj pa izračunajte amortizacijo pri ceni 30 eur/uro. pred štirimi leti sem prodal jcb 3cx sitemaster z odpiralko in teleskopom l.1985 za 10000 eur, imel pa je nekaj čez 21000 ur. prednost mf je sigurno njegova manjša dimenzija, vendar je problem pri teh strojih da imajo zelo šohno zadnjo roko in je ta pri vseh polomljena, tudi na vašem kakor vidim ni originalna.
Kombinirke ali tere kakor jim pravimo primorci so zahtevne ravno zaradi tega, ker se z njimi opravlja široko področje del od izkopov, planiranj, nalaganja do prenosov raznega materiala in montaže različnih elementov kakor so opaži in jaški kanalizacije kjer je lahko hitro kaj narobe. seveda je uporaba na kmetiji bolj preprosta in ni toliko zahtevna vendar je potrebno vseeno bit pazljiv. Prednost rovokopača pred minibagrom je sigurno pri pšrenosih materiala in premikih, pri mešanju betona, slabost je dražje vzdrževanje in pri izkopih temeljev kjer se bager vrti za 360 stopinj, prednost bagerja pa je tudi pri pikiranju in delo na večjih nagibig pa še kolesa ne boš nikoli predrl, kar zna bit na gradbiščih kar nadležna stvar.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

dylan
Traktorist


Pridružen/-a: 26.09. 2007, 13:33
Prispevkov: 109
Kraj: tolmin

PrispevekObjavljeno: 23 Okt 2009 21:36    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Najprej vsem hvala za odgovore.
Minibager je sicer res sila pripravna zadeva za npr. gozdne vlake. Ko pa je še kak travnik za splanirat, pa najbrž postane hitro premajhen...
Kakorkoli, časa imam še dovolj, recimo leto, dve... Razz Sodeč po prebranem se stare kripe itak ne splača kupovat (pa še brez 4x4 so večinoma), za boljšega pa tudi če zberem denar, ga ne bom izplačal. Zato se nagibam k traktorski kopalni roki in po potrebi prednjemu nakladaču. Mogoče me zagrabi celo drug traktor Confused
Mam še precej časa za mislit Very Happy pa bom že nekaj zmislil. Najbrž bo zmagala kopalna roka za traktor. Ko je ne rabiš, odklopiš in daš gor kaj drugega. Pa še traktor lahko gre 40 km/h Very Happy

Še enkrat hvala za podane izkušnje.
Lp, Gašper

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov

skrjanecjanez
V.I.P
V.I.P


Pridružen/-a: 22.05. 2008, 12:50
Prispevkov: 1214
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: 23 Okt 2009 22:30    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Pač na števcu je 7700 DU; kako je z realnostjo ne vem in ne bom komentiral. Sicer pa je pri prejšnjemu lastniku stroj praktično stal leto in pol. Se je to tudi videlo-vse nerazlaufano, zavore so kar prijemale, itd...pa vseeno je to res malo DU za 16 let star stroj.
Glede neoriginalne roke bi pa povedal naslednje: MF je tudi izvažal stroje brez zadnje roke, katere so izdelovali v slovenskem SKIP-u. Smo gledali 6-7 rovokopačev istega tipa in samo ta naš je imel SKIP-ovo roko. Po konstrukciji je SKIP delal močnejše roke, kot pa MF original. Najbrž tudi zato naša roka ni nikjer razlomljena. Ker pri originalnih rokah pa so bile nekatere res razlomljene. Glede same moči je tudi ta SKIP bil najmočnejši (z iztegnjeno roko se komot dvigne stroj od tal-pri drugih to ni bilo možno, oz. težko).
Na koncu koncev smo iskali stroj, ki je manjši od JCB (tako velikega praktično ne rabimo), ni razlomljen (odraz kvalitete stroja in dela strojnika), da ima 4pogon in odpiralno žlico spredaj(zaradi hidr. napeljave za mešalno kiblo ali podobno).
Za dobrih 11000 tisočakov se dobi dober čelni nakladač s priključki ali pa kaj takega, kot imamo in je dosti bolj uporaben (govorim za nas). Bi pa lahko razglabljali o tem še doolgo časa.
Si upaš pomisliti, koliko DU je potem imel stari 50a model, ki šteje 35 leti??? Cool

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

zetor 5011
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 24.09. 2006, 09:14
Prispevkov: 1594
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: 24 Okt 2009 09:22    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Skrajnecjanez: Je tisti kamijon v zgornjem levem kotu slike tudi vaš?

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

linč
Izjava leta 2012


Pridružen/-a: 16.11. 2008, 18:26
Prispevkov: 1191
Kraj: brkini

PrispevekObjavljeno: 26 Okt 2009 18:27    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Pravilno škerjanec janez, vsak ve zase kaj potrebuje in kaj se mu bolj izplača imeti in je bolj praktično za delo. Moram pa reči, da kar se tiče ur najdete na gradbiščih tudi kakšno tero ki ima tudi čez 25000 ur, je pa to v veliki meri odvisno od gospodarja in strojnika, saj je pomembno kako ga uporabljaš in kako ga vzdržuješ. Naj vam dobro služi!

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Ostale teme Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.