Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Jakupovc V.I.P
Pridružen/-a: 16.03. 2006, 16:30 Prispevkov: 158 Kraj: ok.Kranja
|
Objavljeno: 28 Sep 2008 19:25 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas ok. Kranja je cena za teleta, ki pokaže rjavo barvo 5eur/kg pa ni pomembno kakšen je rodovnik in iz katerih koncev je prišel (to je cena za samčke ca. 50kg). Smo pa imeli tudi belgijsko plave bikce, ki pa jih nek kupec ni maral zaradi ˝barve˝. Tako da lahko povem kot prodajalec da je trg vsaj tukaj precej nepoučen. Seveda vem da dobim za to kar prodam dobro plačilo, problem je ga da kasnejši rejec ne. Bo pa tudi tega nekoč konec, tako verjetno za mene kot za kupca in tega se zavedam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Betulka Vajenec
Pridružen/-a: 09.02. 2009, 20:05 Prispevkov: 6
|
Objavljeno: 10 Feb 2009 00:11 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav, če bi vas zanimala krma (tropine) in živina iz Češke ali Slovaške: bikci, telice, breje telice ali prašiči vam lahko pomagam, živim na Češkem in vam lahko posredujem tukajšnje ponudbe, zivina.ceska@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
|
janeznovak Vajenec
Pridružen/-a: 18.01. 2009, 12:38 Prispevkov: 20
|
Objavljeno: 10 Feb 2009 14:09 Naslov sporočila: |
|
|
Ja pr nas je cena 300-350evrov za 14 dni starega simentalčka, sem pa iz ljubljane, tko da?!
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darko Vajenec
Pridružen/-a: 15.11. 2008, 20:57 Prispevkov: 4 Kraj: štajerska
|
Objavljeno: 26 Feb 2009 08:49 Naslov sporočila: |
|
|
A kdo ve po koliko €-kg so teličke na štajerskem cena z ddv-jem,hvala.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
marolt Moderator & Forumovec leta 2009
Pridružen/-a: 29.03. 2006, 13:42 Prispevkov: 2778 Kraj: Bloke
|
Objavljeno: 26 Feb 2009 09:53 Naslov sporočila: |
|
|
No en primer iz teh vročih cen.
Recimo za simentalčka odšteješ cca 350-400€(kolikor so trenutno na trgu sesna teleta stara cca 1mesec) pri cca 60-70kg.
Za črnobelega bikca pa je že kar veliko rejcev, ki jih daje enake teže po cca 110€/kos.Saj toliko sem jih plačal predvčerajšnjim.
Prvi, če je res lep in bo rastel v odličnih pogojih bo imel pri 2 letih 350kg mogoče 380kg mesa (ekstremi tudi več-samo teh je malo).
Podajmo ga v klavnico se pravi dobimo za njega 1100€+premija.
Drugi črno beli bo imel ob kolikor toliko normalnem prirastu pri 2 letih cca 300kg mesa(moj zadnji jih je imel pri 24 mesecih 330kg). Se prav, da za njega dobimo cca 900€+premija.
Se pravi, da za simentalca dobimo, če od prodajne cene odštejemo nakupno 1100-400=700€-kos!
Za črnobelega pa 900-110€=790€-kos
Sedaj pa naj mi nekdo razloži ekonomiko pitanja?!!!
Ali potrošnik na krožniku ve ali je bil simentalec ali limuzin ali črno bel?
Oprostite pred mesecem sem doma prodal polovico ČB bika pa stranke niso želele mleti mesa ker je bilo meso lepo (vam to kaj pove)?
Takrat sem prodal 1kos ČB 2 kos limuzin 1kos simentalec vse palčano po 3€. Razlike v teži pa je bila primerljiva mojin predpostavki.
Ko sem preračunal sem dobil največ za črnobelega bika.(pa nisem upošteval to da sem 1/2 prodal doma) ampak samo razmerje prodajna cena in nakupna...
Še tretji vidik. Takoj kupim 10 simentalcev, če bi mi jih trg ponudil po ugodni ceni. Ampak enostavo jih ni. Če že so potem so dragi. Črno bele pa še nekako dobiš. Važno je tudi kakšno je to tele. Eni jih enostavno postavijo v kot saj jim je prireja mleka prva.Tele pa dobesedno izmet. Če kupiš starejšega daš za njega 500€ in ga pitaš 1,5leta za 300€-ne hvala! In če je tele v prevem mesecu ob min mleku za preživetje ga v 2 letih neboš postavil na poštene kg...Pa tudi tu velja teza, da bik raste pri gobcu.Tako kakor krava molze ravno tam.
Še to veliko pasem je križanih RH/RJ ali podobno kar je še slabše za pitanje saj po mojem poznavanju-pa ni ravno slabo.
Ne rečem belgisjko plava ali limuzin pa tudi ti niso več tisto kar je bilo.
Večina rejcev gre na mlečno proizvodnjo, tam je tudi večina povrženih telet, pasma-e pa se prilagajajo mlečnim razmeram in ne pitaju govedi.
Zgolj moje mnenje ali drugače:
"pogled enga Bika ki futra bike"...
LP M |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dr.Živago Traktorist
Pridružen/-a: 26.11. 2008, 11:14 Prispevkov: 101
|
Objavljeno: 26 Feb 2009 11:01 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo je videt, kakšne cene imajo v Nemčiji.
Sem slučajno zasledil na enem od forumov podobno temo;
http://www.landtreff.de/viewtopic.php?t=34518&sid=1e0f2b5ed54ce779227d0d326c014295
Cena bikca, mešanga šarole je med 65€ in 70€!
Se pa čist strinajm z Maroltom, kar se tiče ČB telet in končnega izkupička. Problem pri nas je, da nam odkupovalci zbijajo ceno, če nimao vsaj kakšnega "rjavega zraven"...
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sejalec Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 28.11. 2008, 11:39 Prispevkov: 314
|
Objavljeno: 26 Feb 2009 11:03 Naslov sporočila: |
|
|
Ja za ČB bikca ne dobiš več kot 120€ (če jih sploh lahko prodaš), mi jih sploh ne prodajamo več,..enostavno jih do teže 180kg fotramo z mlečnim nadomestkom potem pa na odkup. V končni fazi je nekaj več dela ter tudi nekaj prostora zavzame taka čredica ampak če potegneš črto ti vsaj nekaj ostane. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
marolt Moderator & Forumovec leta 2009
Pridružen/-a: 29.03. 2006, 13:42 Prispevkov: 2778 Kraj: Bloke
|
Objavljeno: 26 Feb 2009 11:33 Naslov sporočila: |
|
|
dr.Živago je napisal/a: | Zanimivo je videt, kakšne cene imajo v Nemčiji.
Sem slučajno zasledil na enem od forumov podobno temo;
http://www.landtreff.de/viewtopic.php?t=34518&sid=1e0f2b5ed54ce779227d0d326c014295
Cena bikca, mešanga šarole je med 65€ in 70€!
Se pa čist strinajm z Maroltom, kar se tiče ČB telet in končnega izkupička. Problem pri nas je, da nam odkupovalci zbijajo ceno, če nimao vsaj kakšnega "rjavega zraven"...
LP |
Naj mi en razloži kako mesar-stranka ko odstraniš kožo ve ali je bil simentalec ali ČB. Mogoče po stegnih oziroma po kakšnem bolj izrazitem delu trupa? Kako lahko stranka v trgovini ve ali je bil ČB ali simentalec?
NIKAKOR!!
In tretje ČB živina ima drobnejše kosti- posedično je več mesa.
Sam za domačo uporabo že nekaj let krmim samo ČB bikce pa sem zadovljen z kaliteto mesa in tudi sicer z razmerjem kosti in mesa oziroma z zamaščenostjo.Velikokrat je ekstra težak bik veliko bolj zamaščen kakor pa kakšen "atletski" ČB bik- kaj na me zamnjšujejo cene zaradi zamaščenosti trupa?
Kar se tiče odkupovalcev pa se itak delajo norca iz vsega. ČB je špičast simentalec pa zamaščen. Ne me j... poroda pa se vse po konkurenčnih cenah. Če nebi bil v klavnici bi mi lahko še kdo pamet solil, samo sem že kakšno videle od blizu tudi delo v njej. Pa naj me sedaj kakšen mesar poduči ali kakšen poznavalec glede mojega razmišljanja.
Vse skupaj je za moje pojme enostaven nateg. ČB = Simentalec ali kakšna duga pasma pač koliko kg pa posamezen ima je vprašanje samega genskega potencijal. Tako imaš lahko 350kg ČB bika kakor 450kg Simentalca ali pa 250kg ČB in simentalca pri enaki starosti se pravi 24 mesecev.
LP M |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dr.Živago Traktorist
Pridružen/-a: 26.11. 2008, 11:14 Prispevkov: 101
|
Objavljeno: 26 Feb 2009 12:10 Naslov sporočila: |
|
|
Hudič je, ker je vsa stvar kategorizirana po E,U,R,O in P razredu, končna ocena je pa povprečje in se ponavadi ustavi nekje med O in R1.
Več o sami kategorizaciji lahko preberete tukaj:
PRAVILNIK O OCENJEVANJU IN RAZVRŠČANJU ŽIVALI:
številka, črka, številka
1. številka: Razvrščanje živali na podlagi starosti:
1. teletina (3 ted. – 6 mes.; 25-150kg)
2. mlada govedina (biki do 24 mes.)
3. mlada govedina (telice, prvesnice do 30 mes.)
4. mlada govedina (voli, do 30 mes.)
5. govedina (krave 30 mes. – 5 let)
6. govedina (krave > 5 let)
7. govedina (biki > 24 mes.; telice, voli > 30 mes.)
Sledi razvrščanje na podlagi mesnatosti – črka. To je subjektivno ocenjevanje in se ne da meriti:
1. E – zelo močna omišičenost – odličen
2. U – močna omišičenost – zelo dober
3. R – dobra omišičenost - dober
4. O – zadovoljiva omišičenost - zadovoljiv
5. P – slaba omišičenost – slab
Če rejec ni zadovoljen s kategorizacijo, komisija oceni še enkrat in ta ocena je dokončna.
Tretje je razvrščanje na podlagi zamaščenosti:
1. slaba (skoraj brez loja)
2. zadovoljiva (tu in tam je še vidno meso)
3. srednja (primerna pokritost z lojem ~3-5mm)
4. močna (prekomerna pokritost ~6-10mm)
5. zelo močna (>10mm loja)
Kombinacija teh treh ocen – v tabeli se odčita kategorija – za plačevanje mesa rejcu.
Najboljše je nekje pri E2 ali celo E3 (E1 preveč kalira, ker ga ne ščiti maščoba).
To opravljajo predstavniki inspekta. V manjših klavnicah inspekt pooblasti vet. inšpektorja, da opravi kategorizacijo.
DRUGA KATEGORIZACIJA JE NAMENJENA KUPCEM, PORABNIKOM MESA
Kategorizacija telečjega mesa
• meso I.: stegno, ledja
• meso II.: hrbet, pleče
• meso III.: vrat, podplečje, prsi, rebra, golen, potrebušnina, podlaket
Kategorizacija junečjega in govejega mesa
• meso izven kategorije: biftek (file) – m. psoas maior in minor
• meso I.: stegno, ledja, hrbet
• meso II.: pleče
• meso III.: vrat, podplečje, prsi, rebra, golen, potrebušnina, podlaket
PRAŠIČJE MESO
1. prašički ♀,♂, topla masa očiščenega trupa 5-19kg (odojki)
2. pitani prašiči ♀,♂, kastrirani vsaj 30 dni pred zakolom
tople polovice trup: GARANI: 50-120kg
ODRTI: 37-100kg
3. lahki in težki pitani prašiči in izločeni plemenski prašiči
lahki:♀,♂ + kastrati: garani 20-49kg
odrti <37kg
težki:♀ + kastrati: garani 121-180kg
odrti 101-153kg
4. mladi pitani merjasci:
garani 50-80kg
odrti 37-64kg
Pravilnik o kakovosti zaklanih prašičev in kategorizaciji svinjskega mesa. Tu se meri debelina slanine na dveh mestih. Deb. slan. 2x + teža = kategorija
% mesa razred
60 in več S
55-60 E
50-55 U
45-50 R
40-45 O
<40 P
Kategorizacija svinjskega mesa za kupce – potrošnike
Vrat je tu II. kat.
Ledja I. ali II.
Največkrat gre za napake v mejnem delu.
Anatomijo je treba znati.
KLAVNI IZPLEN
Klavni izplen – teža ("koliko je delal, naredil")
Klavni kalo – izguba na teži
Klavni izplen mesa v % proti živi teži = 40-65%.
To je teža klavnih polovic, potem ko so odstr. koža, glava, parklji, notr. org., ledvice in ledvični loj.
Pri prašičih ostanejo nogice in glava.
Klavni izpleni:
• govedo: 40-65% posebne mesne pasme do 70%
• teleta: do 72%
• ovce: 38-45%
• prašiči: če se garajo, do 85%, če se izkožijo pa manj
Kaliranje
3 vrste kaliranja:
1. toplinski kalo ~2% (od trenutka, ko je žival zaklana, in do takrat, ko je ohlajena na +4C)
2. kalo hlajenja ~0,5% na dan (vsak dan manj)
3. kalo izsekovanja ~0,5% (klavnice prodajalcem priznajo 0-0,5%)
Ta sistem je vse prej v prid trgovcem, kot pa rejcem. Kot rečeno, trgovec, ki naredi najmanj(izelek postavi na polico, vitrino, hladilnik,...) dobi največ, kmet, ki ima pa največ dela, stroškov,... pa najman! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
groznik.roman Traktorist
Pridružen/-a: 31.08. 2006, 11:38 Prispevkov: 134 Kraj: KK
|
Objavljeno: 26 Feb 2009 12:33 Naslov sporočila: |
|
|
Mi smo prodali dva bika eden simentalec drugi čisti frizik-čb.Oba sta bila stara po 23 mesecev,za simentalca starega 4 mesece teža nekje 180 kg smo dali 550e,za čb starega 4 mesece pa 400e.Ob zakolu je imel simentalec 430kg mesa čb pa 498kg mesa,oba sta imela isto hrano seno, silaža,šrot.Čb je bil manj omišičen kot simentalec bil pa je zelo velikega okvirja ,meso je bilo plačano pri obeh enako,tako da tudi čb pasma bikov ni tako slaba kot imajo nekateri mnenje.Sem pa opazil še nekaj ,ko je čb tam nekje 500 kg teže postane precej "napadalen"nam je dobesedno razbijal po štali dočim pri drugih ni teh problemov.Sem že od veliko rejcev slišal da so čb radi bolj agresivni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|