Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Blaškow Moderator
Pridružen/-a: 17.09. 2007, 10:49 Prispevkov: 734
|
Objavljeno: 20 Avg 2008 08:34 Naslov sporočila: |
|
|
carraro je napisal/a: | najbolj se splača da jabolka sam doma predelaš v sok. Mi smo lani hoteli prodati jabolka fructalu za sok pa so tako malo plačevali da bi komaj dobili za stroške prevoza, kje je pa še vse drugo. Jabolk pa je bilo 15 ton. |
Pozdrav!
Škoda ker nisi prej povedal tega. Na Hotavlah, blizu Gorenje vasi na gorenskem na kmetiji Matic odkupujejo jabolka, saj tudi tam izdelujejo domač sok za prodajo. Ima tudi zelo sodoben stroj, ki jabolka sam opere jih zmelje nato gredo po tekočem traku, kjer valji ožemajo zmleta jabolka in na koncu se ločijo "tropine" in sok. Sok se prečrpava v 10000 literski sod kjer počaka da se sok nekoliko poseda za nadalno pasterizacijo. "Tropine" od jabolk pa stroj izloča v veliko 1m3 posodo.
Če jih boš letos tudi prodajal vprašaj še pri njih kako je s ceno za odkup.
Lp, Blaškow |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mstrek Moderator
Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21 Prispevkov: 5111 Kraj: BELA KRAJINA
|
Objavljeno: 20 Avg 2008 09:01 Naslov sporočila: |
|
|
Mi smo kr nekaj let doma delali sok,...pa nikoli več... sej se da narediti, samo ne bo nikoli tako čist in 100% nepokvarljiv kot pri tem, ki se s tem ukvarja profi. Če si doma računaš vse delo in čas, pa še vsa družina mora delat, pride čist isto kot, če daš nekomu drugemu naredit. Jaz temu plačam z jabolkami. Lani sem jih prodal po 15 centov + prevoz (to so stare neškropljene sorte jabolk). Letos bodo pa dražje, ker jih ni veliko,... je slabo leto. Kr nekaj jih pa bomo v kis predelali in kis prodali, če ne bo šlo drugače. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mstrek Moderator
Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21 Prispevkov: 5111 Kraj: BELA KRAJINA
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
rantanplan Vajenec
Pridružen/-a: 28.01. 2009, 21:44 Prispevkov: 7
|
Objavljeno: 07 Feb 2009 00:20 Naslov sporočila: Pasterizacija |
|
|
Še beseda nekoga, ki si s predelavo jabolk in pasterizacijo soka služi dnar že več kot 10 let.
Veliko je načinov, da obvarujete sok pred vrenjem, malo pa načinov da obvarujete svoje zdravje, še manj pa da ohranite glavne vitamine v soku. Recept moderatorja je že en takšen. Za pasterizacijo bistrega soka je dovolj 78˙C. Vse ostalo je odvisno od pripravljenosti in čistoče embalaže v katero polniš. Ali v tem primeru, ko segrevaš v večjem rezervoarju, od doslednosti mešanja in natančnosti pri zapiranju.
Kdor je bil ob segrevanju površen, ali je pasteriziran sok prelival v druge posode, mu bo sedaj kmalu začel vreti.
Z veseljem vam razložim še kaj bolj natančno, samo do jeseni, bo verjetno to pozabljena tema, takrat pa se lahko zopet slišimo.
Lep pozdrav iz Prlekije
Ivo
Aja, še to: vsako leto kupim večje količine domačih neškropljenih jabolk. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Grega S Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 04.05. 2008, 13:13 Prispevkov: 3586
|
Objavljeno: 07 Feb 2009 00:24 Naslov sporočila: Re: Pasterizacija |
|
|
rantanplan je napisal/a: | Aja, še to: vsako leto kupim večje količine domačih neškropljenih jabolk. |
Po kakšni ceni pa? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rantanplan Vajenec
Pridružen/-a: 28.01. 2009, 21:44 Prispevkov: 7
|
Objavljeno: 07 Feb 2009 00:33 Naslov sporočila: |
|
|
mstrek je napisal/a: | No mi smo pret kratkim točili sok iz lastni jabolk.
Pripeljali smo cca 2 t jabolk
Avtomatska linija - pranje jabolk, mletje in prešanje.
Preša...
Naprešali smo cca 1200 l mošta.
Po 7 urah se je pričelo filtriranje, pasterizacija in točenje soka.
Sok je segret na 84°C nato se ga pa nahitro ohlaja v steklenicah v bazenu na 56°C, da ne izgubi preveč najboljših snovi v sebi. |
JOJ, JOJ, JOJ, da to vidi naša zdravstvena inšpektorca!
Fantje, kazni so bistveno večje kot si mislite.
lp ivo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rantanplan Vajenec
Pridružen/-a: 28.01. 2009, 21:44 Prispevkov: 7
|
Objavljeno: 07 Feb 2009 00:35 Naslov sporočila: Re: Pasterizacija |
|
|
Grega S je napisal/a: | rantanplan je napisal/a: | Aja, še to: vsako leto kupim večje količine domačih neškropljenih jabolk. |
Po kakšni ceni pa? |
Po navadi 20-30% dražje od zadrug ali hladilnic.
ivo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
hanzi11 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 16.07. 2008, 05:20 Prispevkov: 841 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Feb 2009 10:01 Naslov sporočila: |
|
|
kajžar je napisal/a: | Po kosih zlivat sok v posodo je zelo rizično. Če se sok preveč ohladi preden ga zavakumiraš se lahko pokvari.
Še eno opozorilo!!!!!!!! Nikoli ne kuhaj v bakrenem kotlu. Ima čuden okus. |
Po čem?
sem ga kuhal v šnopc kotlu, pa nekako ne opazim razlike če ga kuham v loncu.
Sem pa imel nekaj let težave ker si me brez razloga "kisal". Sedaj tega ni več, ne vem pa kje sem delal napako .Kisal se je samo v RF sodu, v steklenicah ne.
Pa tiste ki ga vrete delate škodo soku.
Pasterizacija poteka pri cca 74C in vse kar je več je uničevanje soka....lahko ga za rezervo dvigneš na 80, ampak na 98 kot nekateri pišete pa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rantanplan Vajenec
Pridružen/-a: 28.01. 2009, 21:44 Prispevkov: 7
|
Objavljeno: 07 Feb 2009 23:51 Naslov sporočila: |
|
|
hanzi11 je napisal/a: | kajžar je napisal/a: | Po kosih zlivat sok v posodo je zelo rizično. Če se sok preveč ohladi preden ga zavakumiraš se lahko pokvari.
Še eno opozorilo!!!!!!!! Nikoli ne kuhaj v bakrenem kotlu. Ima čuden okus. |
Po čem?
sem ga kuhal v šnopc kotlu, pa nekako ne opazim razlike če ga kuham v loncu.
Sem pa imel nekaj let težave ker si me brez razloga "kisal". Sedaj tega ni več, ne vem pa kje sem delal napako .Kisal se je samo v RF sodu, v steklenicah ne.
Pa tiste ki ga vrete delate škodo soku.
Pasterizacija poteka pri cca 74C in vse kar je več je uničevanje soka....lahko ga za rezervo dvigneš na 80, ampak na 98 kot nekateri pišete pa |
Ni se ti kisal brez razloga! Razlog je bil v večji količini soka, ki se težje v celoti segreje na potrebno temperaturu v večjem (RF) sodu. Zato je najbolj primerna pretočna pasterizacija, kjer je lažje pasterizirati sok z minimalno potrebno temp. ki pa je odvisna od sladkorne stopnje soka, bistrosti, vsebnosti encimov, termolabilnih beljakovin... Pri pravilni pasterizaciji se nič ne dela (malo za rezervo) ampak po predhodni analizi.
Priporočena temp. za polnjenje BISTREGA jabolčnega soka je 78C. Previsoka temp. ali predolgo ogrevanje (v kotlu) povzroča pretvarjanje fruktoze in glukoze v hidroksimetilfurfural ali karamelizacijo, kar se imenuje tudi "priokus po kuhanju" in velja za napako.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
hanzi11 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 16.07. 2008, 05:20 Prispevkov: 841 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Feb 2009 11:54 Naslov sporočila: |
|
|
Nisi podal pravega razloga za kisanje v sodu. Kot sem ti napisal:
Pred desetletjem se mi je nekajkrat zgodilo da se mi je sok začel kisat po enem mesecu. Sedaj se to ne dogaja več, kljub temu da kakšne bistvene razlike ne delam pri segrevanju.
Hitro segrevanje: lahko da imaš prav, samo na žalost nimamo vsi možnosti za take naprave.
Ti pišeš da bi ga moral hitro segreti,kajžar piše samo da ga ne smeš v bakru, jaz pa se vprašam glede fruktoze in podobnih zadev.
Marmelade "naših babic" se tudi kuhajo celo popoldne na štedilniku pa jim nič ne manjka.
Jaz sok pogrejem v cca 20 minutah v kotlu in ga potem samo prelijem v rf sod. Me prav zanima kako dolgo ga tisti grejejo ko pod sodom postavijo gorilec?
Je pa res da sok ni bister ampak je skoraj gosti sok. Ampak saj ko pride iz pod preše je tudi gosti sok in je daleč od bistrosti. (sploh če jabolka nekaj časa odležijo). Smo septembra pobrali jabolka in jih za novo leto prešali. Tud gosti sok v trgovini ni tako gost kot je bil tisti, je pa res da nastane osedlina v steklenici po kuhanju. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|