Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Pasterizacija soka?
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Vinogradništvo in Sadjarstvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

ekofarmer
Vajenec


Pridružen/-a: 17.09. 2007, 16:38
Prispevkov: 16
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2008 02:00    Naslov sporočila: Pasterizacija soka?

Odgovori s citatom


Lep pozdrav!

Mene zanima ce slucajno kdo ve kako najlazje ter najuspesneje pasteriziti cisterno soka (600l).Zelo rad bi imel en vredu sok doma za cez celo leto lani sem poskusil z zelatino pa se to ni odneslo res me zanima ce ima kdo kaksne boljse izkusnje hvala in se to ali se pasterizacija soka z grelcem obnese http://www.ehotrade.com/grelniki/pasterizacija-soka.html

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Blaškow
Moderator


Pridružen/-a: 17.09. 2007, 10:49
Prispevkov: 734

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2008 06:33    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Pozdrav!!!

Pri nas doma vsako leto iz jabolk samo stisnemo približno 300 litrov soka. Sok nato pustimo en dan počivat v sodih, da se malo umiri. Naslednji dan pa ga prelijemo v dva soda po 150 litrov in ga preko rgelca skoraj zavremo. Mi sok z grelcem ogrejemo na 98 stopin. Ko je to narejeno dano na vrh soka pokrov in okoli pokrova zalijemo z oljem, ki je za to pripravleno, da ne pride v stik z zrakom. Na vrh soda damo še vrhni pokrov in sok nam tako stoji celo leto, oziroma dokler ga ne popijemo.
Do sedaj (že par let to prakticiramo) se nam ni še nikoli pokvaril.

Lp, Blaškow

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov

samotar
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 07.11. 2007, 09:24
Prispevkov: 844

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2008 07:32    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Blaškow je napisal/a:
Pozdrav!!!

Pri nas doma vsako leto iz jabolk samo stisnemo približno 300 litrov soka. Sok nato pustimo en dan počivat v sodih, da se malo umiri. Naslednji dan pa ga prelijemo v dva soda po 150 litrov in ga preko rgelca skoraj zavremo. Mi sok z grelcem ogrejemo na 98 stopin. Ko je to narejeno dano na vrh soka pokrov in okoli pokrova zalijemo z oljem, ki je za to pripravleno, da ne pride v stik z zrakom. Na vrh soda damo še vrhni pokrov in sok nam tako stoji celo leto, oziroma dokler ga ne popijemo.
Do sedaj (že par let to prakticiramo) se nam ni še nikoli pokvaril.

Lp, Blaškow

Nekaj podobnega, s tem da v večjih loncih cc. 30 l segrejemo sok da zavre in ga nato v ogreto rosfraj posodo zlivamo. Cisterno ogrejemo z vročo vodo, ki jo potem zlijemo ven, preden gre sok not. Za na vrh pa parafinsko olje, pa na hadno.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

bizgec
Kmetovalec
Kmetovalec


Pridružen/-a: 01.06. 2008, 15:10
Prispevkov: 82
Kraj: vsepovsod me je nmal

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2008 10:29    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Ja sam nam se je pa pokvarlo pa smo isto ga skor zavrel.pol ga pa neki cajta ni noben biu,pa priem mim cisterne mater,pa se spomnem da bi mal piu.Pa zančnem točit je zgledal tak ko da bi pir točo.pa odšraufam štoflc pa je kr pihnal vn.Cisterna je pa 30 literska.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Blaškow
Moderator


Pridružen/-a: 17.09. 2007, 10:49
Prispevkov: 734

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2008 10:55    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


bizgec je napisal/a:
Ja sam nam se je pa pokvarlo pa smo isto ga skor zavrel.pol ga pa neki cajta ni noben biu,pa priem mim cisterne mater,pa se spomnem da bi mal piu.Pa zančnem točit je zgledal tak ko da bi pir točo.pa odšraufam štoflc pa je kr pihnal vn.Cisterna je pa 30 literska.


Pozdrav!!!

Če bi se malenkost bol potrudil in bi svoj prispevk napisal v Slovenščini in ne v narečju, da se ostali, ki to berejo ne bodo mučli pri branju bi bilo tudi uredu Confused Confused Confused

Lp, Blaškow

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov

Blaškow
Moderator


Pridružen/-a: 17.09. 2007, 10:49
Prispevkov: 734

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2008 11:00    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


samotar je napisal/a:
Blaškow je napisal/a:
Pozdrav!!!

Pri nas doma vsako leto iz jabolk samo stisnemo približno 300 litrov soka. Sok nato pustimo en dan počivat v sodih, da se malo umiri. Naslednji dan pa ga prelijemo v dva soda po 150 litrov in ga preko rgelca skoraj zavremo. Mi sok z grelcem ogrejemo na 98 stopin. Ko je to narejeno dano na vrh soka pokrov in okoli pokrova zalijemo z oljem, ki je za to pripravleno, da ne pride v stik z zrakom. Na vrh soda damo še vrhni pokrov in sok nam tako stoji celo leto, oziroma dokler ga ne popijemo.
Do sedaj (že par let to prakticiramo) se nam ni še nikoli pokvaril.

Lp, Blaškow

Nekaj podobnega, s tem da v večjih loncih cc. 30 l segrejemo sok da zavre in ga nato v ogreto rosfraj posodo zlivamo. Cisterno ogrejemo z vročo vodo, ki jo potem zlijemo ven, preden gre sok not. Za na vrh pa parafinsko olje, pa na hadno.


Pozdrav!!!

Tudi pri nas smo nekaj časa tako kuhali sok, da smo ga najprej v drugih posodah skuhali in ga nato ko je zavrel pretočili v sode. Vendar je tako kot to počenemo sedaj, da ga kar nalijemo v sode nato van postavimo grelec, da zavre bol enostavno kot prej. Časovno je malenkost dlje vendar se zadeva ravno tako dobro obnese pa še lažje je in manj časa ti vzame. Ko kuhaš v posodah posebaj moreš bit namreč ves čas zraven. Tukaj pa ne.

Lp, Blaškow

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov

kajžar
Vajenec


Pridružen/-a: 17.05. 2008, 20:57
Prispevkov: 17
Kraj: Lavrica

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2008 14:07    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Po kosih zlivat sok v posodo je zelo rizično. Če se sok preveč ohladi preden ga zavakumiraš se lahko pokvari.
Še eno opozorilo!!!!!!!! Nikoli ne kuhaj v bakrenem kotlu. Ima čuden okus.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

ekofarmer
Vajenec


Pridružen/-a: 17.09. 2007, 16:38
Prispevkov: 16
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 19 Avg 2008 22:38    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Lep pozdrav!
hvala ker ste se na moje vprasanje tako odzvali blaskow ti si mi s to tehniko najbljizje delal bi po tvojem receptu vendar kje bi dobil grelec ki mi ogreje 600 litrsko cisterno?
hvala

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

mstrek
Moderator


Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21
Prispevkov: 5111
Kraj: BELA KRAJINA

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2008 07:01    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Mi pa vsako leto kakšno tono jabolk damo naredit za sok enemu, ki se s tem ukvarja na veliko. Jabolka samo streseš v en zaboj potem jih stroj za mletje sam opere, zmelje, in avtomatsko iztisne mošt preko avtomatske preše s tekočim trakom in valji. Sok prečrpa v usedalnik, kjer doda neko sredstvo za hitrejše sesedanje. Problem je, če je zelo topla jesen, potem mora mošt prečrpavati v hladilnico, da mu ne zavre predčasno.
Po 12 urah ga pa pasterizira in segreje na cca 78°C in vročega toči v steklenice. Sok pride čisto čist in brez usedlin. Wink
Strošek: 0,30 € na liter soka. Še vedno pride veliko cenejši kot v trgovini, pa še domači je...

Jaz za njega delam tudi gajbice za steklenice.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

carraro
V.I.P
V.I.P


Pridružen/-a: 13.02. 2006, 22:00
Prispevkov: 1073
Kraj: blizu Tolmina - Baška grapa

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2008 08:28    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


najbolj se splača da jabolka sam doma predelaš v sok. Mi smo lani hoteli prodati jabolka fructalu za sok pa so tako malo plačevali da bi komaj dobili za stroške prevoza, kje je pa še vse drugo. Jabolk pa je bilo 15 ton.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Vinogradništvo in Sadjarstvo Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.