Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ekofarmer Vajenec
Pridružen/-a: 17.09. 2007, 16:38 Prispevkov: 16 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 16 Avg 2008 02:00 Naslov sporočila: Pasterizacija soka? |
|
|
Lep pozdrav!
Mene zanima ce slucajno kdo ve kako najlazje ter najuspesneje pasteriziti cisterno soka (600l).Zelo rad bi imel en vredu sok doma za cez celo leto lani sem poskusil z zelatino pa se to ni odneslo res me zanima ce ima kdo kaksne boljse izkusnje hvala in se to ali se pasterizacija soka z grelcem obnese http://www.ehotrade.com/grelniki/pasterizacija-soka.html |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Blaškow Moderator
Pridružen/-a: 17.09. 2007, 10:49 Prispevkov: 734
|
Objavljeno: 16 Avg 2008 06:33 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav!!!
Pri nas doma vsako leto iz jabolk samo stisnemo približno 300 litrov soka. Sok nato pustimo en dan počivat v sodih, da se malo umiri. Naslednji dan pa ga prelijemo v dva soda po 150 litrov in ga preko rgelca skoraj zavremo. Mi sok z grelcem ogrejemo na 98 stopin. Ko je to narejeno dano na vrh soka pokrov in okoli pokrova zalijemo z oljem, ki je za to pripravleno, da ne pride v stik z zrakom. Na vrh soda damo še vrhni pokrov in sok nam tako stoji celo leto, oziroma dokler ga ne popijemo.
Do sedaj (že par let to prakticiramo) se nam ni še nikoli pokvaril.
Lp, Blaškow |
|
Nazaj na vrh |
|
|
samotar Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 07.11. 2007, 09:24 Prispevkov: 844
|
Objavljeno: 16 Avg 2008 07:32 Naslov sporočila: |
|
|
Blaškow je napisal/a: | Pozdrav!!!
Pri nas doma vsako leto iz jabolk samo stisnemo približno 300 litrov soka. Sok nato pustimo en dan počivat v sodih, da se malo umiri. Naslednji dan pa ga prelijemo v dva soda po 150 litrov in ga preko rgelca skoraj zavremo. Mi sok z grelcem ogrejemo na 98 stopin. Ko je to narejeno dano na vrh soka pokrov in okoli pokrova zalijemo z oljem, ki je za to pripravleno, da ne pride v stik z zrakom. Na vrh soda damo še vrhni pokrov in sok nam tako stoji celo leto, oziroma dokler ga ne popijemo.
Do sedaj (že par let to prakticiramo) se nam ni še nikoli pokvaril.
Lp, Blaškow |
Nekaj podobnega, s tem da v večjih loncih cc. 30 l segrejemo sok da zavre in ga nato v ogreto rosfraj posodo zlivamo. Cisterno ogrejemo z vročo vodo, ki jo potem zlijemo ven, preden gre sok not. Za na vrh pa parafinsko olje, pa na hadno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bizgec Kmetovalec
Pridružen/-a: 01.06. 2008, 15:10 Prispevkov: 82 Kraj: vsepovsod me je nmal
|
Objavljeno: 16 Avg 2008 10:29 Naslov sporočila: |
|
|
Ja sam nam se je pa pokvarlo pa smo isto ga skor zavrel.pol ga pa neki cajta ni noben biu,pa priem mim cisterne mater,pa se spomnem da bi mal piu.Pa zančnem točit je zgledal tak ko da bi pir točo.pa odšraufam štoflc pa je kr pihnal vn.Cisterna je pa 30 literska. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Blaškow Moderator
Pridružen/-a: 17.09. 2007, 10:49 Prispevkov: 734
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Blaškow Moderator
Pridružen/-a: 17.09. 2007, 10:49 Prispevkov: 734
|
Objavljeno: 16 Avg 2008 11:00 Naslov sporočila: |
|
|
samotar je napisal/a: | Blaškow je napisal/a: | Pozdrav!!!
Pri nas doma vsako leto iz jabolk samo stisnemo približno 300 litrov soka. Sok nato pustimo en dan počivat v sodih, da se malo umiri. Naslednji dan pa ga prelijemo v dva soda po 150 litrov in ga preko rgelca skoraj zavremo. Mi sok z grelcem ogrejemo na 98 stopin. Ko je to narejeno dano na vrh soka pokrov in okoli pokrova zalijemo z oljem, ki je za to pripravleno, da ne pride v stik z zrakom. Na vrh soda damo še vrhni pokrov in sok nam tako stoji celo leto, oziroma dokler ga ne popijemo.
Do sedaj (že par let to prakticiramo) se nam ni še nikoli pokvaril.
Lp, Blaškow |
Nekaj podobnega, s tem da v večjih loncih cc. 30 l segrejemo sok da zavre in ga nato v ogreto rosfraj posodo zlivamo. Cisterno ogrejemo z vročo vodo, ki jo potem zlijemo ven, preden gre sok not. Za na vrh pa parafinsko olje, pa na hadno. |
Pozdrav!!!
Tudi pri nas smo nekaj časa tako kuhali sok, da smo ga najprej v drugih posodah skuhali in ga nato ko je zavrel pretočili v sode. Vendar je tako kot to počenemo sedaj, da ga kar nalijemo v sode nato van postavimo grelec, da zavre bol enostavno kot prej. Časovno je malenkost dlje vendar se zadeva ravno tako dobro obnese pa še lažje je in manj časa ti vzame. Ko kuhaš v posodah posebaj moreš bit namreč ves čas zraven. Tukaj pa ne.
Lp, Blaškow |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kajžar Vajenec
Pridružen/-a: 17.05. 2008, 20:57 Prispevkov: 17 Kraj: Lavrica
|
Objavljeno: 16 Avg 2008 14:07 Naslov sporočila: |
|
|
Po kosih zlivat sok v posodo je zelo rizično. Če se sok preveč ohladi preden ga zavakumiraš se lahko pokvari.
Še eno opozorilo!!!!!!!! Nikoli ne kuhaj v bakrenem kotlu. Ima čuden okus. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ekofarmer Vajenec
Pridružen/-a: 17.09. 2007, 16:38 Prispevkov: 16 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 19 Avg 2008 22:38 Naslov sporočila: |
|
|
Lep pozdrav!
hvala ker ste se na moje vprasanje tako odzvali blaskow ti si mi s to tehniko najbljizje delal bi po tvojem receptu vendar kje bi dobil grelec ki mi ogreje 600 litrsko cisterno?
hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mstrek Moderator
Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21 Prispevkov: 5111 Kraj: BELA KRAJINA
|
Objavljeno: 20 Avg 2008 07:01 Naslov sporočila: |
|
|
Mi pa vsako leto kakšno tono jabolk damo naredit za sok enemu, ki se s tem ukvarja na veliko. Jabolka samo streseš v en zaboj potem jih stroj za mletje sam opere, zmelje, in avtomatsko iztisne mošt preko avtomatske preše s tekočim trakom in valji. Sok prečrpa v usedalnik, kjer doda neko sredstvo za hitrejše sesedanje. Problem je, če je zelo topla jesen, potem mora mošt prečrpavati v hladilnico, da mu ne zavre predčasno.
Po 12 urah ga pa pasterizira in segreje na cca 78°C in vročega toči v steklenice. Sok pride čisto čist in brez usedlin.
Strošek: 0,30 € na liter soka. Še vedno pride veliko cenejši kot v trgovini, pa še domači je...
Jaz za njega delam tudi gajbice za steklenice. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
carraro V.I.P
Pridružen/-a: 13.02. 2006, 22:00 Prispevkov: 1073 Kraj: blizu Tolmina - Baška grapa
|
Objavljeno: 20 Avg 2008 08:28 Naslov sporočila: |
|
|
najbolj se splača da jabolka sam doma predelaš v sok. Mi smo lani hoteli prodati jabolka fructalu za sok pa so tako malo plačevali da bi komaj dobili za stroške prevoza, kje je pa še vse drugo. Jabolk pa je bilo 15 ton. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|