Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
misek29 Vajenec
Pridružen/-a: 13.02. 2014, 19:42 Prispevkov: 38
|
Objavljeno: 28 Okt 2014 18:44 Naslov sporočila: |
|
|
Živijo imam en problem pri sirotki za žganjekuhe. Letos se mi je naredilo na vrhu soda bela slus in sem probal da je to vse kislo tako kod da bi bil kis. Samo to se mi ni naredilo pri vseh sodih ampak samo pri nekaterih. Zdaj pa me zanima vzrok ali so bila prekisla jabolka,premrzlo oziroma kak drugi vzrok, in če se da zdaj tiste sode kej popravit s kako rečno oziroma se mi sploh splača kuhati LP pa hvala za nasvet |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zan539 Traktorist
Pridružen/-a: 12.01. 2011, 17:07 Prispevkov: 122
|
Objavljeno: 28 Okt 2014 19:52 Naslov sporočila: |
|
|
Najverjetneje je prišlo do ocetno kislinskega vrenja,kar je posledica tega da, posoda ni bila nepredušno zaprta.Da se popraviti tako da, v drozgo dodaš apno, ki nevtralizira kislino(sam sem to delal 1x),če pa te drozge nimaš dosti, pa jo raje zlij stran. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pkogoj Vajenec
Pridružen/-a: 15.01. 2009, 21:31 Prispevkov: 39
|
Objavljeno: 16 Nov 2014 19:52 Naslov sporočila: |
|
|
ima kdo izkušnje z kuhanjem žganja iz kakija |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rx170 Kmetovalec
Pridružen/-a: 09.09. 2006, 15:12 Prispevkov: 75
|
Objavljeno: 26 Mar 2015 00:08 Naslov sporočila: |
|
|
misek29 je napisal/a: | Živijo imam en problem pri sirotki za žganjekuhe. Letos se mi je naredilo na vrhu soda bela slus in sem probal da je to vse kislo tako kod da bi bil kis. Samo to se mi ni naredilo pri vseh sodih ampak samo pri nekaterih. Zdaj pa me zanima vzrok ali so bila prekisla jabolka,premrzlo oziroma kak drugi vzrok, in če se da zdaj tiste sode kej popravit s kako rečno oziroma se mi sploh splača kuhati LP pa hvala za nasvet |
Dejstvo je, da se splača kupiti sode, ki so specialni za to.
Meni se je to zgodilo ponavadi pri letnih hruškah, ko jih je bilo toliko, da smo dajali tudi v neke improvizirane sode. Če se to zgodi, ocetna kislina prehaja v destilat in vse skupaj pokvari, tako da ravnaj kot je svetoval že kolega zgoraj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
5600N Vajenec
Pridružen/-a: 19.11. 2016, 15:21 Prispevkov: 4
|
Objavljeno: 21 Avg 2022 11:02 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni,
Letos je v naših koncih koščičasto sadje dobro obrodilo. Prvič smo se odločili in nabrali cca. 300l ringloja. Po končanem vrenju smo pričeli s kuhanjem. Pri drugem kuhanju se nam je pojavil problem motnosti žganja. Ali kdo ve kaj je vzrok, da žganje po drugem kuhanju ni bistro kljub temu, da je vsebnost alkohola zelo visoka. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sebek Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 22.02. 2009, 16:19 Prispevkov: 779
|
Objavljeno: 21 Avg 2022 15:13 Naslov sporočila: |
|
|
Ali je bil kotel po prvem kuhanju dobro očiščen? Bo pa tale motnost s časom izginila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gospod Traktorist
Pridružen/-a: 07.12. 2009, 13:07 Prispevkov: 137
|
Objavljeno: 14 Nov 2022 12:32 Naslov sporočila: |
|
|
5600N je napisal/a: | Pozdravljeni,
Letos je v naših koncih koščičasto sadje dobro obrodilo. Prvič smo se odločili in nabrali cca. 300l ringloja. Po končanem vrenju smo pričeli s kuhanjem. Pri drugem kuhanju se nam je pojavil problem motnosti žganja. Ali kdo ve kaj je vzrok, da žganje po drugem kuhanju ni bistro kljub temu, da je vsebnost alkohola zelo visoka. |
Že dolgo nisem bil na tem forumu, pa sem glih zasledil to debato o motnosti šnopca.
Vzrok za motnost je v tem, ker se pri destilaciji začnejo v šnopcu sproščati oziroma topit sadna olja. Praktično vsako sadje vsebuje nekaj olja. Motnost se lahko tudi pojavi, če šnopc redčiš z nepravo "destilirano" vodo. To se da lepo sfiltrirat preko ogljenega filtra ali pa da ponovno prekuhaš v kotlu z višjo uparjalno cevjo, da se izločijo še višji alkoholi, ki so lažji od tega olja.
Najbolš da kupiš ogljen filter pa prefiltriraš. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|