Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Karakteristike motorja traktorja

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Drugo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

Kettengetriebe
Vajenec


Pridružen/-a: 25.08. 2019, 07:48
Prispevkov: 18
Kraj: Slovenske Gorice

PrispevekObjavljeno: 10 Jun 2021 16:04    Naslov sporočila: Karakteristike motorja traktorja

Odgovori s citatom


Pozdravljeni!

Že nekaj časa se mi poraja naslednja dilema. Vprašanje je sicer malo neumno in čudno, za koga drugega pa bo morda zanimivo.
Zanima me, kako je pojmovana moč motorja traktorja. Primer: nek traktor z 1,5l motorjem proizvede 25 KM, majhen dizelski mestni avtomobil pa z enako prostornino 75 KM ali več. Vendar pa dvomim, da bi tak avtomobilski motor brez težav poganjal takšen traktor opremljen z neko težko prikolico, ali pač? Veliko verjetno prispevajo tudi mehanski prenosi (menjalnik), vse pa tudi menda ne. V čem je posebnost traktorskega motorja, da majhna moč na papirju premika tako ogromne mase in obremenitve?

Hvala za odgovor!

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

b-pod1
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 27.12. 2016, 19:06
Prispevkov: 1169

PrispevekObjavljeno: 10 Jun 2021 20:39    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Če gre za resnega proizvajalca motorja, potem podatki o moči držijo tako pri avtomobilih kot pri traktorjih. Bistvene razlike med motorji pri enih in drugih so pri koliko obratih dosegajo imensko moč. Primer: Bencinski motor pri avtomobilu s prostornino 1.3L ima imensko moč 94km pri cca 6000rpm. Traktorski motor s 4,4L gibno prostornino pa doseže imensko moč 95km pri cca 2000rpm. To pomeni, da ima traktorski motor bistveno večji navor, ker so vrtljaji toliko nižji. Moč je namreč produkt momenta in vrtilne hitrosti. Če bi avtomobilski motor opremil z reduktorjem, ki bi dovolj zmanjšal obrate, bi vsaj teoretično s takšnim agregatom lahko opravljal enako delo kot s traktorskim motorjem. V praksi so odstopanja zaradi izkoristkov, ampak za ta nivo razlage to ni pomembno.
Avtomobil potrebuje relativno veliko moč motorja zato, ker od njega zahtevamo, da je sposoben hitrega pospeševanja in hitre vožnje, tudi v klanec. Od traktorja se ne pričakuje višja hitrost kot cca 40km/h, moč, ki bi jo sicer pri avtomobilu porabili za doseganje velike hitrosti in premagovanje zračnega upora itd. pa pri traktorju porabimo za premikanje težkih bremen, vožnjo v klanec, pogon priključkov in podobno.
Druga velika razlika med avtomobilskimi in traktorskimi motorji pa je koliko časa je motor sposoben obratovati pri imenski moči. Avtomobilski motorji so praviloma narejeni, da prenesejo kratkotrajne polne obremenitve, večino časa pa obratujejo pri polovični ali še manjši obremenitvi. Traktorski motorji pa načeloma nimajo težav s tem, če so dolgotrajno obremenjeni na polno.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Drugo Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.