Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
maticpl Veteran traktor foruma
Pridružen/-a: 16.02. 2010, 15:18 Prispevkov: 289 Kraj: Lj
|
Objavljeno: 11 Jun 2012 23:17 Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj postov nazaj sem opazil, pogovore o surovem in prekuhanem mleku in o okužbam mleka, ki so novinarji napihovali v novicah. Sam sem letos opravil teste na enem od mlekomatov za projektno nalogo za poklicno maturo, tukaj imam nekaj napisano o surovem mleku je pa skopirano iz moje projektne:
Surovo mleko
Surovo mleko je tisto mleko ki je v »naravnem stanju«, tako kot smo ga pridobili od krave. Ni kuhano, obdelano ali podvrženo nobenemu termičnemu postopku. Sveže mleko vsebuje v 1mililitru od 100 do več milijonov mikroorganizmov različnih vrst. Število in vrsta mikroorganizmov sta odvisna predvsem od higienskih razmer v hlevu in od higiene pri molži. Okuženost mleka po molži imenujemo primarna okužba.
Glavni viri okužbe surovega mleka so:
• Krava, na 1 gramu dlake je lahko do 5 000 000 000 mikroorganizmov, zato sta nega in čiščenje živali pomembna
• Hlev, biti mora vzdrževan in redno čiščen
• Krma, biti mora ustrezna in mikrobiološko neoporečna
• Molzišče, tla in stene morajo biti čiste
• Molzni stroj, po vsaki molži ga je treba temeljito očistiti in razkužiti
• Mlekovodi, po vsaki molži jih je treba temeljito očistiti in razkužiti
• Molznik , skrbeti mora za ustrezno higieno, predvsem za umivanje rok pred molžo
Mikroorganizmi živijo v različnih temperaturnih območjih, zato jih razvrstimo v skupine:
• Psihotrofni, najugodneje delujejo v zelo hladnem okolju (pod 7°C)
• Psihrofilni, najugodneje delujejo v hladnem okolju( 10 do 20 °C)
• Mezofilni, najugodneje delujejo v toplem okolju( od 20 do 30°C)
• Termofilni, najugodneje delujejo v vročem okolju( od 40 do 50°C)
V mleku od mikroorganizmov prevladujejo bakterije , vendar so lahko prisotne tudi druge vrste, predvsem kvasovke in plesni. Glede na njihovo delovanje jih razdelimo na :
• Tehnološko koristne mikroorganizme, ki jih kot cepivo uporabljamo za izdelovanje fermentiranih mlečnih izdelkov (mlečnokislinske bakterije, propionske bakterije, žlahtne plesni).
• Tehnološko škodljive mikroorganizme, ki povzročajo kvarjenje oziroma napake mleka ( proteolitični in liptolitični mikroorganizmi)
• Zdravju škodljive mikroorganizme ki, ogrožajo zdravje potrošnika ( Mycobacterium tuberculosis, Brucella abortus, Salmonella, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Clostridium perfringens
Nekaj o skupnem številu MO
Skupno število aerobnih mikroorganizmov v surovem mleku, med katerimi vedno prevladujejo bakterije, se lahko giblje od najmanj 1000 v ml ob minimalni okužbi med molžo. Do začetne okužbe pride zaradi mikroflore na kmetiji, ki je na vsaki kmetiji drugačna.
Koliformni MO
Koliformne bakterije so gram-negativne, oksidaza-negativne, črevesne nesporogene bakterije, ki lahko rastejo aerobno ali fakultativno anaerobno, v prisotnosti žolčnih soli ali drugih, površinsko aktivnih snovi s podobnimi zaviralnimi lastnostmi. Dobro rastejo pri temperaturi 37°C ter fermentirajo laktozo do kislin in plina. Število koliformnih bakterij je dober pokazatelj higienskih pogojev v celotni proizvodni verigi.
Koliformne bakterije se hitro razmnožujejo v vlagi in in ostankih mleka v neočiščenem molznem stroju in na mlekarski opremi, ki postane tako glavni vir okužbe mleka. Pasterizirano mleko ne sme vsebovati Escherichiae coili v 0,1 ml mleka.
Listeria monocytogenes
Listeria monocytogenes je patogena za človeka, najpogostejši vir okužbe pa je kontaminirana hrana, ki lahko pride v mleko preko krme največkrat lahko pride do okužbe preko silaže ali iztrebkov, če ni pravilno očiščeno vime pred molžo krave.
Kar se tiče pa vprašanja ali je prej treba prekuhati ali ne je odvisno od posameznika, zaradi varnosti bi jaz priporočal da se prekuha če je dal časa mleko v mlekomatu, pač krajši je čas od kmetije do mlekomata in potrošnika manjša je možnost sekundarne okužbe iz zraka seveda ob pravilnem skladiščenju. Kar je pa žal težko vedeti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
logpop Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 23.03. 2010, 23:59 Prispevkov: 654 Kraj: Dobrepolje
|
Objavljeno: 12 Jun 2012 15:54 Naslov sporočila: |
|
|
je že kdo opazil, da ima mleko takoj po molži boljši okus kot čez 1 uro, še vedno surovo, ali prekuhano? okus ima kar malo po sladoledu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
same_delfino35 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 02.10. 2006, 16:19 Prispevkov: 1024
|
Objavljeno: 12 Jun 2012 18:00 Naslov sporočila: |
|
|
logpop je napisal/a: | je že kdo opazil, da ima mleko takoj po molži boljši okus kot čez 1 uro, še vedno surovo, ali prekuhano? okus ima kar malo po sladoledu. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobo1 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 26.08. 2010, 21:52 Prispevkov: 1003 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: 12 Jun 2012 21:24 Naslov sporočila: |
|
|
logpop je napisal/a: | je že kdo opazil, da ima mleko takoj po molži boljši okus kot čez 1 uro, še vedno surovo, ali prekuhano? okus ima kar malo po sladoledu. |
Logpop, je boljše pa tudi rad sem ga pil v otroštvu, ko sem bil na počitnicah na očetovi domačiji, čeprav popolnoma svežega mleka ne pijem dobrih 25 let, zaradi prebavnih težav z nehomogenizirano maščobo v mleku. Je pa res. Boljše je pa tudi zdravo.
Maticpl, odličen post, čeprav jaz poznam kriofilne in kriotropne bakterije ne pa psihofilnih in psihotrofnih bakterij.
Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
_toni Forumovec leta 2010
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55 Prispevkov: 3660 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
|
Objavljeno: 12 Jun 2012 21:40 Naslov sporočila: |
|
|
Tam v psihofilnih/trofnih se je R izgubil. Torej psihrofilne in psihrotrofne. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nevednež Izjava leta 2010 & Forumovec leta 2011
Pridružen/-a: 20.08. 2009, 15:12 Prispevkov: 1975
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
klemen218 Veteran traktor foruma
Pridružen/-a: 10.08. 2010, 23:44 Prispevkov: 283
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mmoc Kmetovalec
Pridružen/-a: 10.12. 2010, 18:42 Prispevkov: 49 Kraj: ljubljana okolica
|
Objavljeno: 10 Okt 2016 05:43 Naslov sporočila: |
|
|
klemen218 je napisal/a: | Pozdravljeni fantje in pa tudi kakšna punca katero zanima ta super forum . Mene bi zanimalo nekaj okrog mlekomatov, in sicer kaksen je kaj protokol glede postavitve, je treba zadevo prijavit, se izvajajio analize mleka tudi ce je oddaja oz prodaja mleka na domu na drobno, tam do 50 l mleka na dan. Sedaj imamo stranke iz vasi ki hodijo po mleko z kanglicam in ker se jih vedno vec zanima za tovrsten nakup mleka bi si omislili nek rabljen mlekomat katerega bi postavili na dvorišče in bi si stranke same postregle z mlekom, seveda z svojo embalažo, ker flašomata za enkrat nebi nabavljali. Tako da me ubistvu bega samo to da me nebi kdo preganjal glede tega. Hvala za odgovore in lp, Klemen |
Zdravo
Kot je meni znano lahko do določene količine prodajaš svoje pridelke doma brez kakršnekoli prijave - lastna proizvodnja na kmetiji.
primer:
Mleko: ne sme presegati 10.000 litrov surovega mleka letno ali največ 30 litrov na dan
Jajca: je količina jajc, ki jo dnevno proizvede jata do 350 nesnic
Za javno potrošnjo tj. stojnice, trgovine, šole, vrtci,..., Pa se moraš registrirati pri UVHVVR !
Poglej si pravilnik o minimalnih količinah!
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bojan MULTIMAT Vajenec
Pridružen/-a: 09.11. 2016, 12:30 Prispevkov: 6 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 09 Nov 2016 12:42 Naslov sporočila: MULTIMAT |
|
|
Spoštovani!
Imate svoje izdelke, pridelke ali predelke in jih želite direktno prodati končnim kupcem?
Vam prisotnost ob prodaji vzame preveč časa?
Bi radi prodajali 24 ur na dan?
Imate težave z menjalnim denarjem?
Potrebujete pregled nad zalogo?
Vam kompleksnost trenutne davčne zakonodaje predstavlja preveč stroškov? Ne želite, da trgovski velikani dodajajo Vašim izdelkom velikanske marže? Bi radi postali del uspešne družine, ki predvsem v tujini že prodaja preko prodajnih avtomatov?
V kolikor ste vsaj na eno vprašanje odgovorili pozitivno, potem imamo za Vas rešitev, saj
edini v Sloveniji nudimo celovit paket za začetek prodaje.
V prilogi je krajša predstavitev našega projekta MULTIMAT.
Pred kratkim smo se predstavili na sejmih V Gornji Radgoni in Komendi ter naleteli na zelo dober odziv pri predelovalcih hrane.
Projekt želimo predstaviti tudi Vam, v kolikor boste imeli čas si preberite ponudbo in nam vsaj povejte Vaše mnenje.
http://www.mojaobcina.si/dolenjske-toplice/novice/gospodarstvo/kmetijstvo/pametni-prodajalec-jajc-pri-prsinatovih.html
Z veseljem pa Vam projekt predstavimo tudi v živo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|