Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Učinkovitost Stihlovih verig
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Gozdarstvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

boruthor
Vajenec


Pridružen/-a: 29.10. 2015, 20:25
Prispevkov: 25

PrispevekObjavljeno: 04 Nov 2015 15:41    Naslov sporočila: olje

Odgovori s citatom


[quote="Lenny"]
seba993 je napisal/a:
Mi smo se enkrat z sodelavci pogovarjal o tem katere verige požrejo največ olja. In smo nakoncu prišli do ugotovitve da so Stihl verige najbolj varčne in vn mečejo najmanj olja. Je na tem kaj resnice?


Kolikor olja črpalka spumpa ven iz rezervoarja, toliko se ga ponuca. Poraba olja pa je po potrebi nastavljiva na črpalki in je odvisna tudi od dolžine meča. Ne vem kaj naj bi imela veriga pri temu. Kvečjemu so razlike v transportu oz porazdelitvi olja po meču in učinkovitost mazanja vodilnega kolesca.
Mislim da so silno redki tisti, ki so kdaj nastavljali mazanje na motorni žagi.[/q




Lenny ima prav.

Žaga lahko porabi več olja, če uporabljamo manj viskozno olje (bolj tekoče) oz. manj če uporabljamo viskoznejše. Če zamenjamo dolžino meča na žagi:
daljši meč za 2,5 do 5 cm odpremo oljno črpalko za en obrat ali en klik ali eno številko, odvisno kako ima možnost regulacije oljne črpalke. V primeru uporabe krajšega meča pa črpalko zapremo.
Bistvo kontrole olja je, da nikoli ne zmanjka olja pred gorivom, v nasprotnem primeru lahko nastanejo poškodbe na meču, verigi in predvsem na tesnilih med motorno gredjo in ohišjem (semeringi). Podobne poškodbe nastanejo tudi, če imamo vedno preveč napeto verigo na meču. Boljše verige imajo na pogonskih členih luknjice in manjše zarezice, ki omogočajo boljši transport olja od vstopa v meč do vodilnega oz. povratnega kolesca ter do trebušne strani meča. Zelo pomembno je, da pride dovolj olja na spodnjo (trebušno) stran meča, s katero opravimo večino rezov.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Gozdarstvo Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.