Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Hobit02 Vajenec
Pridružen/-a: 26.10. 2014, 10:54 Prispevkov: 2
|
Objavljeno: 04 Okt 2015 09:57 Naslov sporočila: Prekinitev vrenja rdečega mošta |
|
|
LP
Sem popoln zacetnik kar se tiče vinogradništva.
Sosed mi je zaradi pomanjkanja posode podaril 100l rdečega mošta (jurka).
Doma imam en plastičen sod v katerega sem vlil 1dcl zvepla in 100l rdečega mošta . Mošt je na refraktometru pokazal 13 in sem ga dodatno sladkal z 6 kg sladkorja. Kot so mi svetovali sodelavci 1,25kg sladkorja za en grad.
Sedaj pa sledi moje vprasanje. Ker smo doma vsi ljubitelji bolj sladkega vina bi rad vretje predčasno prekinil. Kot so mi povedali sodelavci bi naj vretje prekinil pri 32. Sedaj pa nimam pojma kako naj to naredim? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 24.04. 2012, 16:44 Prispevkov: 949 Kraj: Bizeljsko
|
Objavljeno: 04 Okt 2015 10:13 Naslov sporočila: |
|
|
Osebno ti priporočam da se zapeješ do kake kmetiske trgovine, zadruge ali pa trgovine kjer prodajajo kletarkse pripravke in tam pouprašaš kar imajo in kaj ti najbolj priporočajo. Jst ti seveda lahko kaj predlagam samo ni mus da bodo pol to tudi imeli v trgovini. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mstrek Moderator
Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21 Prispevkov: 5111 Kraj: BELA KRAJINA
|
Objavljeno: 04 Okt 2015 16:48 Naslov sporočila: |
|
|
Običajno se rdeča vina ne stavljajo na tako visoki sladkorni stopnji. Naj povreje vsaj do 24-25.
Kaj si dal žveplo pred vretjem? Rdeče vino se macerira na tropu, ko povreje daš žveplo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
avto12 Veteran traktor foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2010, 16:42 Prispevkov: 208
|
Objavljeno: 04 Okt 2015 17:36 Naslov sporočila: Re: Prekinitev vrenja rdečega mošta |
|
|
Hobit02 je napisal/a: | LP
Sem popoln zacetnik kar se tiče vinogradništva.
Sosed mi je zaradi pomanjkanja posode podaril 100l rdečega mošta (jurka).
Doma imam en plastičen sod v katerega sem vlil 1dcl zvepla in 100l rdečega mošta . Mošt je na refraktometru pokazal 13 in sem ga dodatno sladkal z 6 kg sladkorja. Kot so mi svetovali sodelavci 1,25kg sladkorja za en grad.
Sedaj pa sledi moje vprasanje. Ker smo doma vsi ljubitelji bolj sladkega vina bi rad vretje predčasno prekinil. Kot so mi povedali sodelavci bi naj vretje prekinil pri 32. Sedaj pa nimam pojma kako naj to naredim? |
flaše ledu v cisterno pa bo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
d4r3 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 06.11. 2010, 19:35 Prispevkov: 921
|
Objavljeno: 04 Okt 2015 22:01 Naslov sporočila: |
|
|
pa klet mora bit dovolj hladna |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Hobit02 Vajenec
Pridružen/-a: 26.10. 2014, 10:54 Prispevkov: 2
|
Objavljeno: 05 Okt 2015 13:19 Naslov sporočila: |
|
|
V nasi okolici večina ljudi takoj vlije rdeči mošt v sod in pravtako žveplo. Tako sem naredil tudi jaz.
Če ustavim vretje z ledom kaj potem ne bo zacelo zopet vret ce bo klet topla? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mstrek Moderator
Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21 Prispevkov: 5111 Kraj: BELA KRAJINA
|
Objavljeno: 06 Okt 2015 18:50 Naslov sporočila: |
|
|
Seveda začne ponovno vret, ko se ogreje. Tudi žveplo ti rado "požre", če ga je premalo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
iwanho Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 06.12. 2011, 19:28 Prispevkov: 375
|
Objavljeno: 07 Okt 2015 09:16 Naslov sporočila: |
|
|
Preveč žvepla da glavobolček.
Po moje se brez dovolj hladne kleti za čuvanje ne splača ustavljat vretje.
Ali pa ga spiti preden vročin. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 24.04. 2012, 16:44 Prispevkov: 949 Kraj: Bizeljsko
|
Objavljeno: 07 Okt 2015 10:12 Naslov sporočila: |
|
|
Kanistri z zmrznjejo vodo niso najboljša ideja. Jst sem lani delal hladno maceracijo in je sem usak dan deval kanistre z zmrznjeno vodo v cisterno in je lepo počasi vrelo. Po priporočilih žveplaj in redno glej da ti ne začne naprej vret. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
laci Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 06.09. 2007, 20:48 Prispevkov: 302 Kraj: radenci
|
Objavljeno: 08 Okt 2015 07:13 Naslov sporočila: |
|
|
Lp.Vsak dan ga izmeri in,ko ti pokaže refraktometer 32,ga lepo žveplaj in pretoči,in to je to. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|