Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Kmetija na novo
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Živinoreja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

kmetovalec
Revija
Revija


Pridružen/-a: 31.01. 2006, 11:48
Prispevkov: 728

PrispevekObjavljeno: 29 Jul 2015 13:38    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


maticx2 je napisal/a:
Vse razumem imam tudi botra ki bi mi racunal samo material Smile seveda vem kako vse poteka ampak nevem ce bo res prodajal stroje ker stalo vsak masec fila z 3 kravami vec
Sedaj pa je kupil kljub kreditu na dobo odplacevanja 30 let . fotterwagon brez kredita zanjga je sparal pou leta ...ne zdi se mi da mu bi slo na slabse
Glede glav pri meni sedaj jih imam 4 za 3 imam nasparano Smile torej je to 7 glav od 8 Smile
Zanima me ali se bolj splaca da vzamem 3 molznice al vzamem bike za meso? Zdi se mi malo nesmiselno cakat 2 leti za 1000€ kukr jih dobis?


Četudi vseli vsak mesec tri nove krave bo hlev kmalu poln (40 mest, sedaj 30 zapolnjenih) in tudi pri 40 kravah ekonomika ni veliko boljša. Za robota je potrebno vsaj 60 krav. Mogoče trenutno še nima težav, dolgoročni kredit ali celo moratorij in pa dobra cena mleka v lanskem letu, ko si je lahko ustvaril nekaj zaloge. Vendar pa dolgoročni kredit pomeni, da bo moral kupiti novega robota (normalna obratovalna doba 7-10 let) ko stari niti odplačan še ne bo. Ravno tako bo potrebno v hlevu v 30 letih še marsikaj spremeniti in ponovno vložiti. To ni stvar katero enkrat postaviš potem pa imaš 30 let mir. Saj smo imeli že dovolj primerov po medijih, ko ljudje leta in leta odplačujejo kredit, potem ko jim zagusti in ne morejo več plačevati pa izvedo, da glavnice še sploh odplačevati niso začeli. Pa pustimo soseda.
Poglejmo kaj je tebi storiti. Če imaš čas in veselje potem je najpametneje kupiti krave, ker se ti bo denar veliko hitreje obrnil. Druga stvar je koliko si pripravljen delati. Zavedati se moramo, da je pri kmetijskih pridelkih kmetovo delo sorazmerno slabo plačano. Kljub temu pa kmet prodaja svoje delo - svoj čas. Če nekaj namesto tebe naredi stroj ti nisi zaslužil nič in zato je vedno potrebno iskati nek optimalni kompromis pri stopnji mehanizacije v kmetijstvu. kajti tu je slika drugačna kot v tovarni kjer je delovna sila strošek. Na kmetiji ,kjer delaš sam seveda delovna sila ni strošek ampak je tisto kar gre za delovno silo tvoj zaslužek. Če poenostavim na primeru robota: pa vzemimo prejšnji primer pri strošku robota 0,1 € na l mleka in mesečni prireji 20.000 l mleka je to 2000 €, ki gredo za odplačilo robota, njegovo vzdrževanje porabo elektrike, čistil... Če se odločiš za običajno molzišče so stroški molzišča vsaj polovico nižji (recimo 5 c/l) tako ti ostane 1000 e na mesec za tvoje delo. to je tvoja plača. V prvem primeru si najel "delavce" v tovarni, ki so izdelali robota, ga vzdržujejo,bankirje, ki so ti dali kredit in za katerega plačuješ obresti... V drugem primeru si si zagotovil delovno mesto, plača je sicer komaj malo nad minimalno. a je le plača. V prvem primeru bi moral ta denar zaslužiti nekje drugje in je ta investicija smiselna kadar imaš boljšo možnost zaslužka: recimo delaš storitve s stroji, imaš donosno dopolnilno dejavnost, si v nadzornem odboru kakšne dobro stoječe delniške družbe....
.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Simon MS
Forumovec leta 2007 in FOTO leta 2013


Pridružen/-a: 04.04. 2007, 08:41
Prispevkov: 3942
Kraj: Bakovci (MS)

PrispevekObjavljeno: 29 Jul 2015 13:40    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Ob takih vprašanjih na forumu si zmeraj mislim: kdor si sam pri sebi ne zna "narediti kalkulacije" bolje da ne sprašuje naokrog, ker vsak ima svojo računico, ki jo sam pri sebi zagovarja. Neki splošni nasvet kaj se splača in kaj ne pa ne obstaja. Enkrat eno krpa drugo, drugič obratno. Na koncu leta si vesel, da si poplačal vse račune, da so še vsi stroji vozni in da je na računu ostalo za burek, popravila in repromaterial za novo sezono.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

maticx2
Vajenec


Pridružen/-a: 29.07. 2015, 07:09
Prispevkov: 19

PrispevekObjavljeno: 29 Jul 2015 14:02    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Vem da je placilo robota velik strosek on ima v mislih ko napolne stalo podalsati za 30 krav ker ima zestrehoin vse samo se lezisca postavi Smile
Jaz nebi imelrobota nikakor ker mi potem to nezgleda pravi kmet...js bi imel postaje 2-3 oz. Kanal za molzisce enostavno in poceni ..sem pa pripravljen delati! Ze od 14 leta delam najeprej pri s.p jevcu sedaj v proizvodnji .kar se pa kmetije tice pa ni dela katerega nebi naredil ...na njivi nardim vse sam oranje,cultiviranje,kosnja,setev,vsee, staro stalo sem prenovil zabetoneral nove jasli napeljal vso elektriko vso vodo vse cisto vse sam pa mi ni nobeden nikoli pokazal kaj in kako se dela ker imam oceta samo za okras in mi samo zivce pije ...se velika vecina nezaveda kako je ko hoces delati pa ti oce hoce samo slabo in te spravlja ob veselje.. pred delom grem v stalo zutraj zvecer isto ...in zato mee veseli samo kmetistvo in nic drugega ...glede tekalkulacije ... Kje jo naj pa dobim drugje kakor od cloveka ki ve ki se ukvarja z tem zato sprasujem po forumu....

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

maticx2
Vajenec


Pridružen/-a: 29.07. 2015, 07:09
Prispevkov: 19

PrispevekObjavljeno: 29 Jul 2015 14:06    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Seveda bi delal pa tudistrojne usluge ze od 16 leta jih z traktorjem kot so pluzenje in gozdarjenje ..zaorjem tudi kasno njivo...vozim zemljo veliko stvari:)

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

robinzon
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 14.11. 2009, 19:20
Prispevkov: 841
Kraj: Bloke

PrispevekObjavljeno: 29 Jul 2015 14:59    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Če imaš možnost dobit sto jurjev pufa za kmetijo, pri tvojih letih, imaš v banki ali politiki res hudo dobrega žlahtnika. Kaj pa ko ga enkrat več ne bo in bo treba puf zares vrnit?
Prvo kot prvo rabiš dober poslovni načrt. Če ga ne znaš sam narest naj ti ga naredi nekdo ki se na kmetijstvo spozna in ne nek inženiring ki te bo na suho nategoval nekaj let, dokler denar ne poide.
Potem boš videl da boš kljub veliko dela zaslužil malo denarja, oziroma nič več kot sedaj z par kravami, brez pufa. Če greš za hlapca politikansko bankirski kliki ti bodo celo življenje narekovali kaj lahko delaš in za koliko prodajaš svoje proizvode. Če misliš da ti bodo pustili obogateti, se krepko motiš. Vedno boš plaval malce nad gladino in le trenutek nepazljivosti pa si pod vodo! Če pa delaš za dušo in nekaj malega za preživetje pa lahko kadarkoli pošlješ vse skupaj v tri krasne in greš drugam!
Pri nas so tudi kmetje ali podjetniki ki na zunaj skoz nekaj obnavljajo ali kupujejo nove svetleče stroje. Potem pa čisto iz drugega konca države izveš da so dolžni 500 eur za nek nakup in se denarja skoraj ne da izterjat ker so v minusu z blokiranim računom....
Je rekel nekdo, Ko sem začel nisem imel čisto nič, niti centa. Sedaj delam že deet let in imam en milijon! Pufa!!!!!!!!

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

maticx2
Vajenec


Pridružen/-a: 29.07. 2015, 07:09
Prispevkov: 19

PrispevekObjavljeno: 29 Jul 2015 15:11    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Se vedno nevem kako si lahko nekateei kmetje potem privoscijo nove traktorje stroje itd. Ce nimajo po tvojih besedah tut za kruh ne?

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

matko92
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 01.05. 2011, 13:36
Prispevkov: 946
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: 29 Jul 2015 16:14    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Saj to je realnost v SLO. Nima za kruh, samo da bo traktor novejši pa močnejši kot sosedov, pa stroji tudi ne smejo bit prestari za nov traktor.. Potem je pa tu še druga stran. So kmetije, kjer je najnovejši traktor star blizu 20 let, hlev na prosto rejo okoli 30 let, za 20 molznic in mlado živino, samo lastink je skromen in lepo vzdržuje tisto, kar ima, pa še zase ima dovolj za preživetje.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

maticx2
Vajenec


Pridružen/-a: 29.07. 2015, 07:09
Prispevkov: 19

PrispevekObjavljeno: 29 Jul 2015 16:48    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Takeg tipa cloveka sem jaz ...rad bi prisel cim bolj cenovno skozi poceni :)mi ni do novega 100 konjskega traktorja za 90000 ker ga lshko kupis rabljenega za 15000 pri strojih pa isto:)

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

tokemarnc
Traktorist


Pridružen/-a: 31.08. 2014, 07:35
Prispevkov: 187
Kraj: Tržišče

PrispevekObjavljeno: 29 Jul 2015 18:39    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Najprej. Imaš dovolj zemlje, da bi lahko imel toliko glav živine? Ali upaš, da kakšna kmetija propade pa, da potem prideš do zemlje?
Imaš možnost da bi povečal hlev, ki ga uporabljaš sedaj?
Če vzameš 100 000 € kredita boš moral z obrestmi odplačati skoraj 150 000 €. Obrok na mesec bi bil verjetno večji kot 500 € Boš zaslužil toliko na mesec? Bankirji so žal oderuhi.
Poskusi zaenkrat s trenutnim hlevom pa zraven hodi v službo in vračuj in varčuj in varčuj. Potem pa čim več postavi s svojim denarjem, morda potem vzameš kredit samo, da zapolniš tisto luknjo, ki ti bo zmanjkala.
Razmisli prekalkuliraj koliko lahko privarčuješ, v kolikšnem času, koliko zemlje imaš... Računaj računaj računaj...

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

secundus
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 30.07. 2011, 16:21
Prispevkov: 498
Kraj: gorenjska

PrispevekObjavljeno: 29 Jul 2015 19:36    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


matic, če si pameten bejž stran od kreditov.

Hodi v službo, uporabljaj razpoložljivo mehanizacijo (tudi sip britev 165 je dobra za do 10 ha enkratnega odkosa - pač kosiš dva dni ali pa v dveh delih), zapolni štalo z 8 biki, registriraj
dopolnilno dejavnost (ali pa na fuš, če boš zalagal znane in poznane stranke)) razsek mesa in prodaja na domu in boš imel dela čez glavo. Bike rediti za v klavnico je traparija, ker ne pokriješ stroškov reje.

Če praviš, da si priden ti bo tole zneslo.
Vsaj jaz bi tako naredil, če bi bil na tvojem mestu.

Pufe pa pusti na miru, ker boš suženj. Delaš zato, da živiš in ne obratno.
Kmetijstvo je nizko profitabilna dejavnost, zato je (preveliko) vlaganje vanjo zelo riskantno. Banke ne bo zanimalo zakaj ne moreš plačati naslednje anuitete. Bo šla pač hiša.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Živinoreja Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
Stran 4 od 8

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.