Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bobo1 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 26.08. 2010, 21:52 Prispevkov: 1003 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: 19 Dec 2014 21:59 Naslov sporočila: |
|
|
kikko je napisal/a: | Nobeden ne dela več krvavic, da zaupa recept? |
Kikko, koliko vasi, toliko je receptov za krvavice. V osnovi ti bom napisal recept, ki mi ga je zaupal oče (žal že dve leti pokojen). Vendar vedi, da sem iz okolice Ptuja in je ta recept tudi v našem koncu eden od mnogih.
Recept:
1 kg riža, 2 kg ajdove kaše (po moje lahko menjaš za ješprenj- nisem še poskusil te kombinacije), zvrhan jušni krožnik drobno sesekljane čebule (ko meljem svežo črevno mast kar zmeljem čebulo na ploščo za mleto meso), po okusu sol in poper, 3 dag cimeta, 2 dag pimeta, 3 dag majarona, jedilno žlico sesekljanega česna, kavno žličko naribane limonine lupinice (samo rumena plast-bela greni), ter črevna mast, lahko tudi kuhana pljuča, kuhana svinjska glava, pa seveda 1l krvi, ki mora biti dobro umešana, da se ne strdi (če se ti strdi, jo zmiksaj z mikserjem, se dobro razmeša).
Ajdovo kašo dobro operi, dobro soli in skuhaj do mehkega, še enkrat operi in ocedi. Z rižem narediš enako, samo skuhaj ga na pol (naj še bo trd), ter tudi operi in ocedi (ponavadi upora im platneno rjuho za oboje). V kašo in riž med kuhanjem dodaj po eno veliko glavo čebule, ki ju pri odcejanju odstraniš. Črevno mast svežo zamelješ in začneš pražiti skupaj s čebulo, ko je pražena, ji dodaš česen in limonino lupino ter premešaš in vsuješ v kašo in riž z ostalimi dodatki. Po okusu še dodaš začimbe in napolniš čreva. Ko si napolnil, jih moraš še obariti, to pomeni, da jih daš za par minut v vročo vodo, da postanejo sive (jaz jih dam v vreco za krompir in vložim v alfo-brzoparilnik), ohladiti pa jih moraš razdevane tako, da se ne dotikajo ena druge, ker se na stiku skisajo.
Precej je dela, ampak , užitek, ko se jih spece, je vreden truda. Pa se to, da boš prišel do okusa, ki ti odgovarja, moras narediti vsaj 5-6 krat krvavice.
Dober tek in lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kikko Vajenec
Pridružen/-a: 22.11. 2014, 09:09 Prispevkov: 7 Kraj: Istra
|
Objavljeno: 21 Dec 2014 10:08 Naslov sporočila: |
|
|
Bobo hvala ti za recept.
Ko sem bil še otrok smo imeli vedno doma koline, a je vaški mesar to vedno odlično napravil. Sedaj čez mnogo let, ko živim na drugem koncu pa bomo letos spet imeli koline in sem se odločil, da bom napravil krvavice. To da vsaka vas ima različne reepte, da od pokrajine do pokrajine ne govorim vem, a iz tvojega reepta vidim, da sem si kar dobro zapomnil, kaj vse je mesar "namešal" v to maso, le za količine nisem bil siguren. Vem da je stara mama skuhala velko skledo riža in ješprena, al kolko Bog si ga vedi. Iz tvojega recepta si bom odlično pomagal, še enkrat hvala.
Dobrodošli pa še recepti ostalih, verjetno zanima še koga, sem iskal na internetu pa ni prav velika izbira. Sicer pa je takole iz prve roke še najbolje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobo1 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 26.08. 2010, 21:52 Prispevkov: 1003 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: 21 Dec 2014 13:47 Naslov sporočila: |
|
|
Naj ti uspejo! Javi!
Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
laci Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 06.09. 2007, 20:48 Prispevkov: 302 Kraj: radenci
|
Objavljeno: 24 Dec 2014 09:05 Naslov sporočila: |
|
|
Lp.Mene pa zanima,počem prodajate goveje meso.Polovice govedine,okolica Braslovč.Lep dan. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
laci Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 06.09. 2007, 20:48 Prispevkov: 302 Kraj: radenci
|
Objavljeno: 04 Jan 2015 09:57 Naslov sporočila: |
|
|
Lp.Mogoče kdo rabi,kaj govejega mesa.Info.na ZS. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|