Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mstrek Moderator
Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21 Prispevkov: 5111 Kraj: BELA KRAJINA
|
Objavljeno: 17 Okt 2013 06:36 Naslov sporočila: |
|
|
recnik je napisal/a: | mi imamo pa doma narejen pasterizator, ki je narejen iz nerjaveče cevi zvite v spiralo. na vsaki strani je pipa,poleg njih pa je na izhodni strani tudi termometer v eno pride cev, skozi katero teče sok iz soda, ki je na višji nadmorski višini cela priprava je privijačena na pokrov, ki se da v emajliran lonec v katerem je voda.
pri uporabi samo odpreš pipo po potrebi, koliko stopinj rabiš, in nalivaš v steklenice za sok, ki se zaprejo takoj. ob tem moram biti v loncu 98 stopinj.
pri kuhanju soka obstaja možnost, da se sok zažge in ima okus po kompotu, to se pri tej pripravi ne more zgoditi.
letos smo pasterizirali 150l izabelinega soka in 300l jabolčnega soka, lanski sok imamo še zdaj in je kot da bi ga skuhal včeraj
če kdo želi lahko dodam tudi slike |
Takega sem tudi sam že gledal...se mi zdi najboljša zadeva za domačo pasterizacijo. Tisti raznorani električni grelniki niso bogvekaj. Pasterizator mora biti pretočen, tako imaš nadzor nad temperaturo in še sproti lepo flaširaš in ni potrebe po dodatnem pretakanju. Pa sok v steklenici je veliko bolj stabilen kot v sodu.
@recnik, kateri pasterizator imaš to? Kdo jih izdeluje in koliko metrov ima cevi? Kako čistiš cev po pasterizaciji grozdnega soka, ker se kar prime na stene...veliko bolj kot jabolčni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
recnik Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 08.07. 2013, 17:18 Prispevkov: 564
|
Objavljeno: 17 Okt 2013 12:03 Naslov sporočila: |
|
|
naš je domače izdelave, mislim, da je na njem 3,5m cevi.
čistiš ga čisto preprosto in sicer skoz njega spustiš krop z čistilom in mivko, potem pa z vapom spereš ven.
jaz ti res svetujem, da ga izdelaš kar doma, ker je pomoje okrog 350e da ti ga nekdo naredi, sicer pa je na njem okrog 120e materiala in ga ni neka umetnost narediti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mstrek Moderator
Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21 Prispevkov: 5111 Kraj: BELA KRAJINA
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
recnik Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 08.07. 2013, 17:18 Prispevkov: 564
|
Objavljeno: 17 Okt 2013 12:35 Naslov sporočila: |
|
|
ja to je podobno našemu... naše ima samo dve pipe in trermometer tudi za vodo.o je grel z gorilcem
drugače je to rostfrei cev fi 16. kolikor mi je razlagal tisti, od katerega sem ga kupil jo je zvil tako, da je vanjo pozimi nalil vodo, da je zmrznila, nato pa jo hitro segrel in navil na nekaj okroglega, samo pri ostrih zavojih jo je grel z gorilcem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
NewHolland91 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 01.12. 2011, 15:57 Prispevkov: 993 Kraj: Brkini
|
Objavljeno: 17 Okt 2013 19:17 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko pa, da ne čakaš zime, v cev natreseš mivke, jo karseda potlačiš in cev zapreš (najbolje da zavariš na obeh straneh čepe) jo segreješ in zviješ, mivka ali voda v njej pa zato da cev ostane okrogla, da se ne deformira in postane nepretočna. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
recnik Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 08.07. 2013, 17:18 Prispevkov: 564
|
Objavljeno: 17 Okt 2013 19:50 Naslov sporočila: |
|
|
pomoje jo je tako bolj težko pigat. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
majdra Traktorist
Pridružen/-a: 20.06. 2009, 02:06 Prispevkov: 195
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
recnik Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 08.07. 2013, 17:18 Prispevkov: 564
|
Objavljeno: 18 Okt 2013 22:02 Naslov sporočila: |
|
|
je pa kar razlika za pigat baker ali pa rostfrei veš... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cebelar5 Izjava leta 2011
Pridružen/-a: 16.06. 2010, 17:57 Prispevkov: 1090 Kraj: Sp. Savinjska dolina
|
Objavljeno: 20 Okt 2013 15:01 Naslov sporočila: |
|
|
Takšen pasterizator, kot ga opisuje @recnik, sem gledal na Sejmu v Radgoni. Ponujala ga je firma inoks. Če me spomin ne vara je bila cena okoli 200 €.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
reider Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 27.10. 2010, 19:48 Prispevkov: 1505 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: 23 Sep 2015 16:55 Naslov sporočila: |
|
|
Kot vidim se gibljejo komentarji le okoli konzervaciji(preprečitev vretja mislim) z pomočjo toplote.
Mene pa zanimajo vaši komentarji in mišlenja okoli uporabi kemikalij.Kot so naprimer kalijev sorbat.Njegova priporočena doza je max 26g/hl oziroma 100l.
Seveda morajo biti posode tudi čiste.občasno ko bila letina in čas za to naredit smo sok delali tudi mi.Opazil sem,da je sok dlje časa obstal,v večji ko je bil posodi in bolj ko bil na hladu.
In zanima me še to-nekateri ne dodajajo žveplene kisline(5-6% tekoča) za razkuženje posode in soka,nekateri pa.Kaj pravite na to.Oziroma,je sploh potrebno in kaka je max dovoljena doza,da se ne prekorači.
Prelival sem po večini na 1 do 1,5 meseca prvikrat potem pa čez 2 meseca ponovno.A se takrat zadeva dožvepla ob prelivanju?
Tut grel sem ga eno leto.Ni mi uspelo.Skratka zgleda enostavno,a se velikokrat kaj sfiži.Je izgleda po svoje mala mojstrovina,da je to pol res kot treba.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|