Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Pasterizacija soka?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Vinogradništvo in Sadjarstvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

mstrek
Moderator


Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21
Prispevkov: 5111
Kraj: BELA KRAJINA

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2013 06:36    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


recnik je napisal/a:
mi imamo pa doma narejen pasterizator, ki je narejen iz nerjaveče cevi zvite v spiralo. na vsaki strani je pipa,poleg njih pa je na izhodni strani tudi termometer v eno pride cev, skozi katero teče sok iz soda, ki je na višji nadmorski višini Laughing cela priprava je privijačena na pokrov, ki se da v emajliran lonec v katerem je voda.
pri uporabi samo odpreš pipo po potrebi, koliko stopinj rabiš, in nalivaš v steklenice za sok, ki se zaprejo takoj. ob tem moram biti v loncu 98 stopinj.
pri kuhanju soka obstaja možnost, da se sok zažge in ima okus po kompotu, to se pri tej pripravi ne more zgoditi.
letos smo pasterizirali 150l izabelinega soka in 300l jabolčnega soka, lanski sok imamo še zdaj in je kot da bi ga skuhal včeraj Smile
če kdo želi lahko dodam tudi slike Laughing


Takega sem tudi sam že gledal...se mi zdi najboljša zadeva za domačo pasterizacijo. Tisti raznorani električni grelniki niso bogvekaj. Pasterizator mora biti pretočen, tako imaš nadzor nad temperaturo in še sproti lepo flaširaš in ni potrebe po dodatnem pretakanju. Pa sok v steklenici je veliko bolj stabilen kot v sodu.
@recnik, kateri pasterizator imaš to? Kdo jih izdeluje in koliko metrov ima cevi? Kako čistiš cev po pasterizaciji grozdnega soka, ker se kar prime na stene...veliko bolj kot jabolčni.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

recnik
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 08.07. 2013, 17:18
Prispevkov: 564

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2013 12:03    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


naš je domače izdelave, mislim, da je na njem 3,5m cevi.
čistiš ga čisto preprosto in sicer skoz njega spustiš krop z čistilom in mivko, potem pa z vapom spereš ven.
jaz ti res svetujem, da ga izdelaš kar doma, ker je pomoje okrog 350e da ti ga nekdo naredi, sicer pa je na njem okrog 120e materiala in ga ni neka umetnost narediti.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

mstrek
Moderator


Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21
Prispevkov: 5111
Kraj: BELA KRAJINA

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2013 12:23    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Kolikšen fi je cevka in kateri material? Pa nekako je potrebno zvit zadevo...

To je nekaj tašnega?
http://www.tehla.si/index.php?module=shop&op=product&productID=57

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

recnik
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 08.07. 2013, 17:18
Prispevkov: 564

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2013 12:35    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


ja to je podobno našemu... naše ima samo dve pipe in trermometer tudi za vodo.o je grel z gorilcem
drugače je to rostfrei cev fi 16. kolikor mi je razlagal tisti, od katerega sem ga kupil jo je zvil tako, da je vanjo pozimi nalil vodo, da je zmrznila, nato pa jo hitro segrel in navil na nekaj okroglega, samo pri ostrih zavojih jo je grel z gorilcem.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

NewHolland91
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 01.12. 2011, 15:57
Prispevkov: 993
Kraj: Brkini

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2013 19:17    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Lahko pa, da ne čakaš zime, v cev natreseš mivke, jo karseda potlačiš in cev zapreš (najbolje da zavariš na obeh straneh čepe) jo segreješ in zviješ, mivka ali voda v njej pa zato da cev ostane okrogla, da se ne deformira in postane nepretočna.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

recnik
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 08.07. 2013, 17:18
Prispevkov: 564

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2013 19:50    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


pomoje jo je tako bolj težko pigat.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

majdra
Traktorist


Pridružen/-a: 20.06. 2009, 02:06
Prispevkov: 195

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2013 21:37    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


http://youtu.be/ah_tcY1pZvs

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

recnik
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 08.07. 2013, 17:18
Prispevkov: 564

PrispevekObjavljeno: 18 Okt 2013 22:02    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


je pa kar razlika za pigat baker ali pa rostfrei veš...

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

cebelar5
Izjava leta 2011


Pridružen/-a: 16.06. 2010, 17:57
Prispevkov: 1090
Kraj: Sp. Savinjska dolina

PrispevekObjavljeno: 20 Okt 2013 15:01    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Takšen pasterizator, kot ga opisuje @recnik, sem gledal na Sejmu v Radgoni. Ponujala ga je firma inoks. Če me spomin ne vara je bila cena okoli 200 €.

lp

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

reider
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 27.10. 2010, 19:48
Prispevkov: 1505
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: 23 Sep 2015 16:55    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Kot vidim se gibljejo komentarji le okoli konzervaciji(preprečitev vretja mislim) z pomočjo toplote.
Mene pa zanimajo vaši komentarji in mišlenja okoli uporabi kemikalij.Kot so naprimer kalijev sorbat.Njegova priporočena doza je max 26g/hl oziroma 100l.

Seveda morajo biti posode tudi čiste.občasno ko bila letina in čas za to naredit smo sok delali tudi mi.Opazil sem,da je sok dlje časa obstal,v večji ko je bil posodi in bolj ko bil na hladu.

In zanima me še to-nekateri ne dodajajo žveplene kisline(5-6% tekoča) za razkuženje posode in soka,nekateri pa.Kaj pravite na to.Oziroma,je sploh potrebno in kaka je max dovoljena doza,da se ne prekorači.

Prelival sem po večini na 1 do 1,5 meseca prvikrat potem pa čez 2 meseca ponovno.A se takrat zadeva dožvepla ob prelivanju?

Tut grel sem ga eno leto.Ni mi uspelo.Skratka zgleda enostavno,a se velikokrat kaj sfiži.Je izgleda po svoje mala mojstrovina,da je to pol res kot treba.
Lp

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Vinogradništvo in Sadjarstvo Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 4 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.