Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Vino iz tepk

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Ostale teme
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

jales
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 26.08. 2012, 08:17
Prispevkov: 552
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: 19 Sep 2013 21:25    Naslov sporočila: Vino iz tepk

Odgovori s citatom


Imam nabranih nekaj tepk in bi rad naredil vino. Včasih so ga delali pri stricu in mi bo malo pomagal, ampak me zanima, če ima kdo zapisan postopek ali pozna literaturo.

Jutri nameravam zmleti tepke in jih dati v kad.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

jales
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 26.08. 2012, 08:17
Prispevkov: 552
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: 21 Sep 2013 15:42    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Sem dobil vse kar sem rabil v kmetijski apoteki. Sedaj imam zmlete hruške v kadi in sem že dodal kvasovke. Žvepla je rekel, da gre 1dcl na 100l, kar se zdi kar veliko.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

bijo
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 31.12. 2010, 20:11
Prispevkov: 398
Kraj: idrija je blizu

PrispevekObjavljeno: 21 Sep 2013 19:23    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Mi smo včasih delali to. Temu smo rekli mošt. Je pa res .da je včasih močan malo manj kot vino.Ne vem po kakem receptu ti delaš. Mi smo tepke zmleli in takoj stisnili.Potem pa v sod. Kvasovk nismo dajali. Žvepla tudi ne. Mošt mora sam fermentirati brez kvasovk.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

bijo
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 31.12. 2010, 20:11
Prispevkov: 398
Kraj: idrija je blizu

PrispevekObjavljeno: 21 Sep 2013 19:24    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Mi smo včasih delali to. Temu smo rekli mošt. Je pa res .da je včasih močan malo manj kot vino.Ne vem po kakem receptu ti delaš. Mi smo tepke zmleli in takoj stisnili.Potem pa v sod. Kvasovk nismo dajali. Žvepla tudi ne. Mošt mora sam fermentirati brez kvasovk.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

jales
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 26.08. 2012, 08:17
Prispevkov: 552
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: 21 Sep 2013 21:38    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Fermentira lahko vsaka stvar tudi sama od sebe, ampak je pa tam vse skupaj bolj nepredvidljivo. No, vsaj tako jaz razumem zadevo. Kupi se kvasovke za fermentiranje sadja in je to to.

Ima pa izmerjenega sladkorja nekaj nad 13, kar naj bi naneslo okoli 8 promilov alkohola po vretju.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

MIRAN K.
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 10.01. 2010, 16:39
Prispevkov: 676
Kraj: Špic berg

PrispevekObjavljeno: 22 Sep 2013 07:57    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Mi skoraj vsako leto delamo mošt, ampak iz jabolk tam do 300l pa brez žveplanja. Butne pa res bolj kot vino Laughing

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

jales
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 26.08. 2012, 08:17
Prispevkov: 552
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: 05 Nov 2013 11:52    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


No, da malo poročam..

Vino je odvrelo na nekje 5.5 sladkorja in sem ga žveplal z decilitrom žvepla/100 l.
Po prvem testu(cca. 1.5 litra po osebi) glava ne boli.

Ker ne bo ves šel v malo cisterno, ga nekaj točim v flaše. Zanima me ali jih naj položim leže, da se plutovinasti zamaški malo napijejo in opnejo?

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

mstrek
Moderator


Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21
Prispevkov: 5111
Kraj: BELA KRAJINA

PrispevekObjavljeno: 05 Nov 2013 12:38    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Par dni po tem ko dodaš žveplo in se nekoliko očisti, je potrebno vino ponovno pretočit in ga ločit od vsedlin. Takrat je dobro tudi malo izmeriti vsebnost žvepla...običajno ga je potrebno še malo dodat zaradi stabilizacije, ker ga mlado vino nekaj porabi.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

jales
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 26.08. 2012, 08:17
Prispevkov: 552
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: 05 Nov 2013 12:42    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Ja to imam namen odnesti v apoteko, da mi zmeri in pove.
V steklenicah je pa še kar malo moten, ker se je mudilo(rabim sod za kis), ampak tega bom tako ali tako imel za takojšno rabo.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Ostale teme Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.