Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Zakol mrjasca

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Drugo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

aljazgajst13
Kmetovalec
Kmetovalec


Pridružen/-a: 06.05. 2007, 17:29
Prispevkov: 68

PrispevekObjavljeno: 21 Jan 2011 23:15    Naslov sporočila: Zakol mrjasca

Odgovori s citatom


Zanima me če je kdo zaklal mrjasca doma(ne divjega). Nekateri pravijo da bi naj meso smrdelo, drugi da temu ni tako....Živinozdravnik je rekel da bi se naj naprej kastriralo in se ga šele po kakšnih 4ih mesecih zaklalo. Zanimajo me predvsem kakšne izkušnje imate s tem.

Lp

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov

kristijan
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 04.11. 2006, 20:20
Prispevkov: 1040
Kraj: Brda

PrispevekObjavljeno: 22 Jan 2011 20:50    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


decembra sva ga z očetom zaklala. bil pa je kastriran 6 mesecev, ni pa bil star- dobre dve leti je imel. ni nič smrdel, naredili smo pa ven vse: od salamov, klobas in dank.....

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

bobo1
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 26.08. 2010, 21:52
Prispevkov: 1003
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: 23 Jan 2011 00:44    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


praviloma se prašiči kastrirajo, zaradi močnega vonja (smradu) ko odraste. Samce, ki so odrasli nekastrirani, ker so bili namenjeni za pleme pa se jih nato izloči, se kastrira in vsaj šest mesecev redi, da popolnoma zgubijo vonj. Drugače pa se nekastriranega merjasca lahko zakolje, vendar gre meso v predelavo in se ga lahko največ 5% dodaja v suhomesnate izdelke ali druge termično obdelane izdelke.

Lep pozdrav!

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

vrgoles
Veteran traktor foruma


Pridružen/-a: 01.08. 2010, 17:23
Prispevkov: 212

PrispevekObjavljeno: 25 Jan 2011 08:32    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


brez da kastriraš ni šanse da to meso poješ.

mi smo imeli enega prašiča, ki je ime vraslo jajce, pa nismo vedeli. Meso je bilo neuporabno.

bilo je okusno ali smrad je bil tak, da ni bilo mogoče jesti. Tudi ko se jekuhalo je cela bajta smrdela po merjascu.

trudili smo se s suhomesnatimi izdelki, ki so bili lepega izgleda, ampak pojest pa ni šlo.

pes se pa ni branil nobenega.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

kristijan
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 04.11. 2006, 20:20
Prispevkov: 1040
Kraj: Brda

PrispevekObjavljeno: 26 Jan 2011 21:35    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


odvisno. če se mu jajce razvije, potem smrdi...če se mu jajce ne razvije, potem ne smrdi. oba sva že z očetm ubila. enga so celega vrgli proč, enega pa so predelali in pojedli....
če ma jajce med ledvicami ( prirojena napaka), potem je takega prašiča najbolje zaznamovat: mu zarežeš uhelj, ali pa mu odrežeš rep ( z repom si ne morš pomagat, ker na farmah jih ščipajo proč), takega prašiča se potem ubije kot odojka. problem je npr. pri prekupčevalcih, ki pripeljelo vse, ter mastno prodajo.....

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

linč
Izjava leta 2012


Pridružen/-a: 16.11. 2008, 18:26
Prispevkov: 1191
Kraj: brkini

PrispevekObjavljeno: 27 Jan 2011 08:40    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Vsako leto zakoljem enga tacga strica z tam 350 - 400 kg. Olupim, jajca spoham tako kot od bika, meso v salame in klobase, tudi pečenice, pršute in plečeta v kose za sušenje, pancete so extra dobre (ponavadi sama prata), ombolo in zašinek prav tako na sušilo, krače, skrito prato, jezik, rebra, hrbet po par dneh v skrinjo. Takšnim, ki so trdili, da meso nekastriranega merjasca smrdi smo narezali, potem pa ko so spraševali če je kaj divjačine vmes smo jim obrazložili od česa je. Končna ugotovitev: meso merjasca smrdi, če ga ni. Je pa skoraj takšno kot bi jedel od divjega, temno rdeče, čvrsto.
Moje mišljenje je, da vam meso smrdi zaradi načina krmljenja, mi krmimo samo z žiti (brez soje), poleti pa še deteljo, vsaj dva meseca pred zakolom pa še 10% ovsa za boljše sušenje. Sojo smo dodajali krmi samo eno leto (takoj ko smo se pričeli ukvarjati z prašičerejo), vendar je meso precej slabše kvalitete, bledo, ni čvrsto, kar pomeni da ni salamov in klobas, pršutov in pancete pa sploh ne moreš posušiti. Če hočeš imet dobre klobase in salame moraš imeti prašiča z minimalno težo 170 kg, še boljše so izločene svinje, v krmi pa ne sme biti buč, soja pa se mora prekiniti krmiti najkasneje tam pri ene 120 kg.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

bobo1
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 26.08. 2010, 21:52
Prispevkov: 1003
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: 28 Jan 2011 22:51    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Linč. Če smem pripomniti, da meso ne smrdi. Smrdi hormon testosteron, ki ga izločajo testesi (jajca) od svinjskega strica. Zaradi testosterona je v telesu nekastriranega prašiča manj maščob. Posledično je takšno meso čvrsteje, temnejše za suhomesnate izdelke idealno, če ne bi bilo smradu. Smrad se pa da zakriti z močnimi začimbami in sušenjem. Med hranjenjem v zamrzovalniku se tudi porazgubi smrad, še posebej, če se prej meso par dni suši. Če pa še se takšno meso uporablja dalj časa, uporabnik vonja niti ne zazna.
Kar se tiče vpliva krme na meso pa je res, da če prašič ne dobi preveč tekoče hrane, ni tako prepojen z vlago in ga je posledično dosti lažje posušiti.

Pa bog ne daj, ne želim te užaliti Linč, pač moral sem podati svoje mnenje in izkušnje.

Se pa razvija metoda t.i. nekrvave kastracije, pri kateri bi naj z principom podobnem kot pri vakcinaciji dosegli, da merjaščki ne bi smrdeli, čeprav bi ohranili testise in tudi testosteron, ki bi dal meso, ki ga imajo merjasci. Princip pa je zasnovan na dveh injekcijah učinkovine, ki se prva diza aplicira nekje do petega meseca starosti (pred spolno zrelostjo), kar deluje kot stimulans, da po aplikaciji druge doze nekako mesec pred zakolom izzovemo reakcijo organizma, da samo proizvede snovi, ki razgrajujejo testosteron in tako "počistijo" telo od znotraj in ni več vonja po merjascu. vendar to še preizkušajo.

Lep pozdrav.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

linč
Izjava leta 2012


Pridružen/-a: 16.11. 2008, 18:26
Prispevkov: 1191
Kraj: brkini

PrispevekObjavljeno: 30 Jan 2011 20:12    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Mogoče je problem z vonjem pri mlajših živalih, kajti mi nekastrirane merjasce koljemo že cca 10 let, mesa ne mešamo in ga posebej obdelujemo pa se ne zazna nobena razlika v vonju, razen tega da je bolj podobno divjačini, vsaj pri nas imamo takšne izkušnje, drugače pa nisem strokovnjak na tem področju.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

bobo1
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 26.08. 2010, 21:52
Prispevkov: 1003
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: 30 Jan 2011 20:49    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Čisto možno, da ima pri jakosti vonja vpliv tudi starost živali. če izhajam iz tega, da starost in način prehrane vpliva na konstitenco in barvo mesa, je možno, da starejši merjasci, ki so skakali samo občasno nimajo tako intenzivnega vonja ter sušenje in začimbe ali pa zmrzovanje izničijo še tisto malo vonja, ki je ostal. Sam sem imel opravka z merjasci, ki so skakali redno na tri do štiri dni, tisti pa so se morali vsaj 4. mesece pred klanjem kastrirati.

Lep pozdrav!

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Drugo Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.