Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Veterinarski problemi in dogodki v čredah krav molznic
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Živinoreja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

_toni
Forumovec leta 2010


Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55
Prispevkov: 3660
Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem

PrispevekObjavljeno: 25 Jan 2011 12:46    Naslov sporočila: Veterinarski problemi in dogodki v čredah krav molznic

Odgovori s citatom


Do sedaj je bila za večino problemov odprta nova tema, mogoče pa je takle način bolj sistematičen. Da bomo vsi, ki imamo molznice, to temo obdelovali kar tule. Mislim, da bo bolje z vidika organiziranosti in dosegljivosti - bolj široka je tema, večkrat je prebrana, večja je možnost za dobiti kakšno rešitev za problem. Mislim, da ni preširoko zastavljena tema. Zna biti zanimivo Smile
------------------------------------------------------------------------------------------------
Za začetek imam kar jaz eno vprašanje: je imel kdo kakšen problem kot smo ga imeli mi: telica po porodu je težko vstajala. No, vstajanje je imela težko že na pašniku, ampak se to ni zdelo kot problem. Se je postavila na prednje noge na ''kolena'', potem pa ji včasih ni uspelo narediti zamaha naprej, da bi se postavila na zadnje noge. Na pašniku je to kar dobro kompenzirala, ker ji ni drselo in še prostora je imela dovolj. Ko pa je prišla v hlev (seveda na privez Sad ) se je začelo. Uležala se je naprej, ker seveda ni vedela, da pred seboj nima dovolj prostora, potem pa ni mogla vstati. Sva jo z očetom spravila pokonci, potem pa se je uležala tako nazaj, da se je vlekla za privez. Seveda spet ni mogla vstati, ker je imela noge v kanalu za gnoj, kjer pa sploh drsi. Spet so bili problemi. No, potem sem odžagal spodnjo cev pri ograji, ki jo imajo pred seboj vse krave, da je lahko glavo dala spodaj in naredila zamah naprej. Počasi se je navadila, da je ležala na ležišču. Potem je imela zelo težko telitev. 5 dni je zamujala (9 mesecev in 2 tedna), tele je bilo veliko in je bil izredno težak porod, pa smo dovolj dolgo čakali. Začuda se ni veliko raztrgala, tako da šivanje ni bilo potrebno. Potem je dobila mastitis. Jedla je zelo počasi, previdno, druge pa kar hlastajo vse, kar dobijo pred gobec. Seveda je precej shujšala od telitve. Enkrat so se pa na levih seskih pojavile potplutbe. Izgledalo je kot da bi si seske kam priprla, pohodila, karkoli. AMpak to ni možno, ker je imela zelo visoko pripeto vime in je vedno ležala na tako, da sta bila ta 2 seska zaščitena. No, predvčerajšnjim je dobila mastitis, sicer ne hud. Potplutbi sta napredovali tako daleč, da se je koža oluščila s seskov, pred vsako molžo je bilo treba odreti krasto, da je mleko lahko teklo. seveda je bila v mleku tudi majna količina krvi. To smo potem seveda ločili in pokrmili teletom. No, v nedeljo je potem padla odločitev: evtanazija. Od zavarovalnice so potrdili, danes pa smo jo dali spat za zmeraj. Crying or Very sad sem kar žalosten, ker je bila sicer zelo prijazna in priljudna... na pašniku je vedno prišla prva k meni in hodila za menoj na 10 cm... in seveda je bila rjave pasme Crying or Very sad Sad

Zanima me, če je imel mogoče kdo kaj izkušenj s potplutbami, kot sem jih opisal. Izgledalo je zelo grdo, čisto črni seski so bili. Seveda je bilo za kravo boleče. Bi bilo mogoče možno, da je s tem, ko je vedno ležala na tisti strani, tiščala seske in skozi njih ni bilo dobre prekrvavitve in sta začela odmirati? Lahko kdo kar koli reče?

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

tine
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 09.05. 2006, 11:27
Prispevkov: 349
Kraj: zali log

PrispevekObjavljeno: 25 Jan 2011 13:02    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Sliši se kot gangrena.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

_toni
Forumovec leta 2010


Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55
Prispevkov: 3660
Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem

PrispevekObjavljeno: 25 Jan 2011 13:07    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Gugl pravi, da je to odmiranje tkiva, lahko zaradi motene prekrvavitve. Mogoče je potem to res posledica ležanja vedno na isti strani (tudi po 10 ur) in sta bila seska pretisnjena?

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

eric
V.I.P
V.I.P


Pridružen/-a: 07.02. 2006, 22:14
Prispevkov: 307
Kraj: ZG.Savinjska

PrispevekObjavljeno: 25 Jan 2011 16:48    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Hehe, vedno optimistični in idealistični _toni se srečuje s prakso in ne samo s teorijo s faksa.

Toni, žal je tako, da vseh stvari v življenju ne moreš predvideti in po Murphyevem zakonu, ti bo ravno najboljša telica izpadla.
Glede vstajanja na stojiščih boš vedno imel probleme, saj telice, ki so na paši imajo drugačen način vstajanja in ali se prilagodijo stojišču ali pa so izločene. Živali na paši so navajene svobode in jih privez utesnjuje. Važno je, da jih dovolj kmalu privežeš v hlev, da se kmalu navadijo na privez, ne zgolj pred telitvijo, saj je telitev že sama po sebi dovolj velik stres za telico.

Glede odmiranja tkiva pa lahko rečem, da skoraj ni verjetnosti, da bi ravno zaradi ležanja prišlo do prekinitve prekrvavitve. Verjetno imate še kakšno kravo, ki tudi veliko leži, pa se to ni zgodilo. Bolj sem mnenja, da je bil prvi mastitis posledica težkega poroda, četudi niste opazili je mogoče, da je prišlo do kakšnega vnetja in posledica vnetja v maternici je bilo tudi vnetje vimena in posledica vnetja vimena so razni edemi, ki pretisnejo žile...Žal se to tudi dogaja.

Me pa iz ekonomskega vidika zanima, koliko ste imeli do sedaj stroškov z živaljo (vzreja, osemenitev, veterinarji....) in koliko vam bo zavarovalnica pokrila.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

_toni
Forumovec leta 2010


Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55
Prispevkov: 3660
Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem

PrispevekObjavljeno: 26 Jan 2011 02:05    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Tale prvi stavek pa izgleda posmehljivo in kot tak nima tu kaj iskati Exclamation ...se srečuje s prakso... eh, škoda komentarja.

Vem, da ne moreš nikoli vsega predvideti, to mi je kristalno jasno, veliko stvari pa se da.

Kar se tiče navajanja na privez... vse to mi je popolnoma jasno in s pašnika je prišla več kot 2 meseca pred telitvijo. Jasno je ne bi dajal 2 tedna prej noter Confused

Glede ležanja na 1 strani - krava nikoli (če je vse normalno) ne leži 10 ur skupaj. Vedno vmes vstane, potem pa se vleže na drugo stran. Lahko tudi na isto. Vsekakor pa leži max nekaj ur. Ta je vedno, brez izjeme, ležala na isti strani in dejansko včasih več kot 10 ur, ker sama ni mogla vstat. Potem je imela že čisto gluho nogo in je seveda še toliko težje. Zato sem rekel, da to ni nemogoče.

Kar se vzreje tiče - glede na to, da je bila od svojega 9. meseca starosti na pašniku, ni bilo ravno visokih stroškov, z osemnitvijo pa sploh ne, težko ocenim stroške vzreje. Zavarovana pa je bila za 400€, kot so vse v hlevu. Najbrž so bili stroški vseeno višji, če preračunam, da je dala v 7 dneh (7 dni je bilo karence, sedaj pa je malo več kot 2 tedna po telitvi) povprečno 17 kg mleka, je to 37,8€, večina tega mleka je končala pri teletih. brez vštetih stroškov, nekaj takega pa še kaj zraven je prišlo zdravljenje mastitisa in uspavalna injekcija. Torej od sebe ni dala nič, samo stroške. pač... smo se odločili, da jo odrešimo, ker je bilo to samo mučenje.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

_toni
Forumovec leta 2010


Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55
Prispevkov: 3660
Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem

PrispevekObjavljeno: 20 Apr 2011 22:36    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Spet imamo problem. Tak, da še nisem slišal zanj. Včeraj zjutraj (še ponoči) je krava drugič telila. Porod je bil brez pomoči, normalno se je tudi očistila. No, potem pa danes zvečer pridem v hlev, jo pogledam od zadaj in vidim tole:


Shocked Shocked Kot da nima desne kolčne grče. Namesto, da bi štrlela ven, kot na levi strani, je samo majhen ''hribček'', kosti se sploh ne vidi. Pa ne stoji postrani, nogi je imela tu vzporedni. Je možno, da si je kako zlomila kost? Kako bi to storila, mi sploh ni jasno. Ima kdo kakšno podobno izkušnjo?

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

bobo1
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 26.08. 2010, 21:52
Prispevkov: 1003
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: 20 Apr 2011 23:17    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Toni, poskusi pretipati ta predel in boš videl, ali boš našel kakšno zatrdlino nižje od lokacije te kolčne grče. Lahko se je po porodu odlomila zaradi napenjanja, ali pa udarca pri vstajanju. Skelet samic ob začetku laktacije postane kar porozen, zaradi mobilizacije kalcija v mleko (mlezivo) in posledično lahko prihaja do poškodb, kot vas je doletela pri kravi.
Glede na dogodek z telico, ki si ga opisal na začetku te teme, pa ti bom potrdil, čisto možno je da je nastopila nekroza vimena zaradi pritiskov in stiskanj. Je pa na podlagi napisanega možno sklepati, da v vaši krmi malce primankuje kalcija, ki sicer ne povzroča težav zdravim kravam, posameznim, ki pa imajo slabšo sposobnost izkoriščanja kalcija iz krme, pa se zalomi in se to kaže kot težko vstajanje, težave z hojo (vaša telica bi lahko bila primer tega, vendar tu ne moreš izključiti niti kakšnega vnetja sklepov - t.i. poliartritisa, ki rezultira tudi z težkim vstajanjem in težavami z mastitisom, pa nekrozo).
To je moje mišljenje glede na sliko in opise. Lahko pa se tudi motim, meni so le bolj domači prašiči, vendar se pri njih dogajajo takšne štorije.
Za preprečevanje takšnih težav, bi bilo možno mesečno enkrat dodati kakšen mineralni premiks v krmo brejih krav. Vprašanje pa je koliko se to izplača, ker se je mogoče pokazalo to sedaj pri dveh kravah, naslednjih x let pa težav (vsaj takšnih) ne bo.

To pa želim, da imate pri reji čim manj težav, pa lep pozdrav!

ps. javi še kaj si ugotovil. Pri zlomu, ko se (pravilno imenovana) sedna grča odlomi, ponavadi ni prisotna skoraj nikakršna bolečina.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

_toni
Forumovec leta 2010


Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55
Prispevkov: 3660
Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2011 07:00    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Hvala za izčrpen odgovor. Kar se tiče kalcija... malo dvomim, da bi ga bilo premalo. Dodajamo MVD, ki ima razmerje Ca:P 10:1. Tudi absolutna vsebnost kalcija je nad normativi, ker z dodajanjem le-tega popravljam zgoraj omenjeno razmerje. Ne rečem, da ni možno. Ampak po računih ne bi smelo biti to...pa saj vemo, v naravi 100% ne obstaja... da so kosti krhke, pa čisto verjamem. Danes zjutraj je namolzla že 15 l mleka, 2 dni po telitvi. Nisem vedel, da je lahko ta zlom neboleč. Kako bi si zlomila to kost... nimam pojma. Zraven nje stoji krava, ki ni hudo velika. Da bi jo pohodila... kaj pa vem. Fora je ravno v tem, da če bi si to naredila na levi strani, bi rekel, da se je udarila v ograjo, ki pa je na desni strani ni. No, pač... tako se je storilo in bo še to laktacijo v štali, če bo lahko stala, potem bo pa šla pa pa... Sad mi je je kar škoda, izredno je lepa... dobro pripeto vime, korektne noge, izredno lepih oblik je, pa še veliko mleka ima in kakovostnega. Za moje oči najlepša krava pri nas. Ampak tako pač je...

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

bobo1
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 26.08. 2010, 21:52
Prispevkov: 1003
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2011 21:59    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Toni, opazuj jo še naprej. Če je ne bo motilo ali bolelo, jo obdrži, edino pred koncem brejosti ji dodaj kalcij (možno, da ga slabo izkorišča ob zelo povečani potrebi, kot je to priprava na novo laktacijo in telitev).
Pa saj boš sam videl. Če pa jo bo začelo boleti, ali kazati znake bolečine, pa si se tako ali tako odločil...(čeprav škoda krave).
Kar se pa tiče teh sednih grč, če je kost slaba, lahko odleti sedna grča že ob močnejšem napenjanju mišic v tem predelui (smešno se sliši, ampak dogaja se).

Lep pozdrav!

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

_toni
Forumovec leta 2010


Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55
Prispevkov: 3660
Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem

PrispevekObjavljeno: 22 Apr 2011 07:36    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Včeraj je prišel pogledati tudi veterinar. Je rekel skoraj enako kot bobo, da dejansko ob porodu zaradi hipokalcemije in delne osteoporoze kosti postanejo izredno krhke in ni treba veliko, da se zlomi, sploh tako izpostavljena kost. Je pa rekel, da mu ni logično, na kakšen način bi si jo zlomila, glede na to, da ni zraven nobenega trdega predmeta, razen sosednje krave. Rekel je, naj jo opazujemo in če ne bo kazala kakšnih drugih nenormalnih znakov, je lahko tudi še za pleme. Samo ob morebitni semenitvi bo treba rektalno potipati, če ni ta grča kaj zožala medenične votline, da ne bi bile preozke porodne poti in bi imela probleme ob telitvi. Tako da... upamo na najboljše.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Živinoreja Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.