Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Pokojninsko in zdravstveno zavarovanje iz kmetijstva
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Kmetijska politika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

Simon MS
Forumovec leta 2007 in FOTO leta 2013


Pridružen/-a: 04.04. 2007, 08:41
Prispevkov: 3942
Kraj: Bakovci (MS)

PrispevekObjavljeno: 05 Maj 2010 10:43    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


To se mi je zdelo, da moram prilepiti.... (http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=4172)

Kmečka populacija je ogrožena kljub temu, da je veliko pripomogla k obstoju kmetij, pridelovanju hrane in ohranjanju kulturne krajine v Sloveniji, ki so velikega pomena za našo državo in njene prebivalce

Od 1. 1. 2009 dalje znaša kmečka pokojnina po zakonu o starostnem zavarovanju kmetov 227,60 evrov. Če oseba prejema starostno pokojnino v višini 187,43 evrov, to pomeni, da je bila taka oseba zavarovana le za ožji obseg pravic in iz tega razloga nima nobene druge pravice iz pokojninskega zavarovanja razen pravic, določenih v 8. členu.

Država skladno s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju vsem zavarovancem zagotavlja najnižjo pokojnino v višini 35 odstotkov najnižje pokojninske osnove, ne glede na višino plačanih prispevkov. To pomeni, da vsaka oseba, tudi kmet, ki izpolni pogoj najmanj 15 let zavarovalne dobe, pri določeni starosti pridobi pravico do pokojnine v omenjeni višini, čeprav si s plačanimi prispevki ni zagotovil pokojnine v tej višini. Če skupni prejemki upokojenca ne dosegajo cenzusa 221,70 evrov za denarno socialno pomoč, je takšna oseba upravičena do te razlike.

Z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju iz leta 2000 so pravico do državne pokojnine, kljub temu, da za to niso bili plačani prispevki, pridobile tudi osebe, ki zavarovanja sploh niso imele. Taka rešitev je bila namenjena predvsem za kmečke ženske, ki v preteklosti praviloma niso bile zavarovane in so na starost ostale brez vseh prejemkov, kljub temu , da so vse življenje delale na kmetiji.

Po podatkih Statističnega urada RS, ugotovljenih na podlagi ankete spomladi 2008, je v Sloveniji 40.000 kmečkih žena, od teh je četrtina že upokojenih. Stare so povprečno dobrih 66 let, maja lani pa so prejemale približno 210,00 Evrov pokojnine, toliko kot je bila povprečna kmečka pokojnina v Sloveniji.

Kmetje, ki so obvezno zavarovani, plačujejo prispevke od KD in drugih dohodkov. Osnova za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje je najmanj minimalna plača. Šteje pa dohodek, ki ga kmetje dosežejo z osnovno kmetijsko dejavnostjo in morebitnimi dopolnilnimi dejavnostmi v preteklem letu.

Po podatkih Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je bilo decembra 2008 v strukturi zavarovancev v Sloveniji od skupno 904.084 zavarovancev le 1 % zavarovancev, ki so zavarovani kot kmetje. Vseh prostovoljnih zavarovancev pa je bilo 2,3 %.

Kmetje in člani kmečkega gospodarstva, ki ne dosegajo predpisanega dohodka za obvezno zavarovanje, se lahko prostovoljno vključijo v sistem obveznega zavarovanja in v tem primeru izberejo osnovo za plačilo prispevkov za ožji ali širši obseg pravic.

Od najnižje osnove (minimalne plače 589,15 EUR) plačujejo prispevke tudi vsi tisti kmetje, ki niso obvezno zavarovani, pa ne dosegajo dohodka v višini minimalne plače, ki so se vključili pred določitvijo cenzusa in so imeli možnost ostati v zavarovanju.

Za širši obseg pravic si lahko sami izberejo osnovo, ki je lahko najnižja v višini 30 % povprečne plače. Od višine izbrane osnove je odvisna tudi višina pokojnine. Osnova za zavarovanje za ožji obseg pravic je zajamčena plača.

Kmečki zavarovanci imajo v večini zelo nizke pokojnine, ker enostavno niso zmogli plačevati večjih prispevkov. Za dolgoletno garaško delo na jesen življenja tako prejemajo pokojnino v višini 227,60 evrov, kar je znatno nižje kot pa je v letu 2008 določen prag revščine, ki je znašal 495 evrov. Nekateri pa imajo celo manjšo odmerjeno pokojnino, v višini 187,43 evrov. To je najnižja pokojnina, ki predstavlja 35 % najnižje pokojninske osnove 535,51 EUR. Kljub tako nizkim pokojninam pa niso upravičeni do letnega dodatka ali do varstvenega dodatka. Dodatki so namenjeni blažitvi socialnih stisk in bi morali biti namenjeni vsem, ki so pod pragom revščine.

V letu 2008 so bili na podlagi zveze upokojencev objavljeni podatki, da je v Sloveniji 689 ljudi, ki imajo pokojnino nižjo od 100 evrov, kar 13.188 jih je imelo nižjo od 200 evrov, 24.662 pa nižjo od 300 evrov. Med prejemniki najnižjih pokojnin so tudi kmetje po zakonu o starostnem zavarovanju kmetov, ki jih je januarja 2009 še 2.302.

Ne pripada pa jim niti sorazmerno nižji letni dodatek ali varstveni dodatek glede na plačevanje zavarovalnih prispevkov. Socialni transferi so namenjeni blažitvi socialnih stisk in bi morali biti namenjeni vsem, ki so pod pragom revščine. Letni in varstveni dodatek sta socialna transfera, ki sta način pomoči upokojencem, na podlagi sistema pokojninskega zavarovanja pri nas, ki temelji na solidarnosti, ne na dejanskem vplačilu zneska zavarovanja. Država je z instrumentom letnega dodatka in varstvenega dodatka vzpostavila instrument pomoči upokojencem. Zato je izločanje kmečkih upokojencev, prejemnikov najnižjih pokojnin, iz prejemanja letnega dodatka tako kot tudi iz prejemanja varstvenega dodatka, neupravičeno, nepravično in neustavno. Saj tudi ostalih upokojencev postavljen sistem ne deli zgolj po višini vplačila prispevkov, temveč po višini prejete pokojnine. Enak kriterij velja za prejemanje socialne pomoči, ki se deli glede višino prejemkov posameznika ali družine in ne glede na višino plačanega davka ali socialnega prispevka. Namen socialnih transferov je torej pomoč osebam s prenizkimi dohodki in ne osebam glede na višino plačanih prispevkov ali davkov državi. Zato bi enaki kriteriji morali veljati tudi pri prejemnikih vseh najnižjih kmečkih pokojnin. Kmetje so s svojim delom in kmetijo preživljali sebe, družine, plačevali davke, zagotavljali hrano, skrbeli za kulturno krajino in plačevali, kolikor so pač zmogli, prispevke in davke državi, na jesen življenja pa niso upravičeni do dodatka, ki bi jim omogočil vsaj delno primerljiv finančni status kot ostalim zavarovancem in jih dvignil nad ali vsaj tik pod prag revščine.

2. Cilji, načela in poglavitne rešitve zakona

Cilj zakona je izenačiti pravice uživalcev kmečkih pokojnin, ki so plačevali kakršnokoli zavarovanje, do letnega dodatka z ostalimi prejemniki, določenimi v zakonu v skladu z veljavnim sistemom v naši državi, ki zaradi vgrajenih načel solidarnosti in vzajemnosti, kategorijam zavarovancev zagotavlja najnižjo pokojnino.

S priznanjem letnega dodatka tudi kmečkim zavarovancem brez izjeme, tudi tistim, ki so uživalci pokojnine po prejšnjem zakonu o starostnem zavarovanju kmetov ali so bili zavarovani za ožji del pravic, bodo uresničena osnovna načela solidarnosti in vzajemnosti, na katerih temelji veljavni pokojninski sistem pri nas. Odpravljena bo diskriminacija kmetov oziroma kmečkih zavarovancev, ki kljub temu, da so vse življenje opravljali težko in pomembno delo, je njihov prejemek na starost še vedno bistveno pod pragom revščine. Zagotavljali so sebi in družini preživetje, opravljali družbeno koristno delo in plačevali davke ali vsaj minimalne prispevke, zato morajo biti upravičeni do letnega dodatka kot ostali upravičenci, navedeni v veljavnem zakonu.

Glavni namen zakona

Glavni namen zakona je zagotoviti boljši materialni in socialni položaj kmečkih zavarovancev, prejemnikov najnižjih pokojnin.

Upokojenci, katerih glavni strošek predstavlja hrana in druge nujne življenjske potrebščine (elektrika, voda, zdravila, kurjava in drugi stanovanjski stroški) ter zdravila, slabši gmotni položaj občutijo najbolj neposredno, praviloma pa tudi nimajo možnosti vplivati na svoje mesečne prejemke, saj si zaradi starosti, bolezni ali invalidnost ne morejo dodatno zagotoviti sredstev za preživetje. To prav tako ali še v večji meri velja za kmete in kmečke upokojence.

Država je z instrumentom letnega dodatka in varstvenega dodatka vzpostavila instrument pomoči upokojencem. Zato je izločanje kmečkih upokojencev, prejemnikov najnižjih pokojnin, pri prejemanju letnega dodatka in varstvenega dodatka neupravičeno, nepravično in neustavno.

Z dopolnitvijo zakona bomo določili, da so enakopravno upravičenci do letnega dodatka tudi kmetje uživalci in prejemniki pokojnin, ki so bili pretežni del zavarovani za ožji del pravic oziroma so uživalci pokojnin po prejšnjem zakonu o starostnem zavarovanju kmetov, saj naj bi letni dodatek bil namenjen izboljšanju socialnega položaja upokojencev. Zato ni pravično, da so nekateri kmečki upokojenci z najnižjimi pokojninami izločeni iz te pravice, čeprav so plačevali davke in na kmetiji delali vse življenje.


Nazadnje urejal/a Simon MS 05 Maj 2010 11:00; skupaj popravljeno 1 krat

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

Simon MS
Forumovec leta 2007 in FOTO leta 2013


Pridružen/-a: 04.04. 2007, 08:41
Prispevkov: 3942
Kraj: Bakovci (MS)

PrispevekObjavljeno: 05 Maj 2010 10:56    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Citiram:
Od 1. 1. 2009 dalje znaša kmečka pokojnina po zakonu o starostnem zavarovanju kmetov 227,60 evrov. Če oseba prejema starostno pokojnino v višini 187,43 evrov, to pomeni, da je bila taka oseba zavarovana le za ožji obseg pravic

vs.


Kdo lahko pridobi državno pokojnino?

Pravico do državne pokojnine lahko pridobi oseba s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki nima pravice do pokojnine po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, drugih predpisih oziroma iz tujega javnega pokojninskega sistema.


Državna pokojnina znaša 33,3% najnižje pokojninske osnove. Od 1. januarja 2010 dalje znaša 181,36 evrov.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

NOVA
Traktorist


Pridružen/-a: 14.03. 2008, 18:58
Prispevkov: 190

PrispevekObjavljeno: 05 Maj 2010 13:09    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Simon MS ob branju članka ostaneš brez besed. Kako lahko nekdo celo življenje gara, da dobi tistih 180 E mesečno!???
Pa je ja vsak, ki nič ne dela, niti si ne plačuje prispevkov že na boljšem???
DA se bodo ( ali so se že celo) pa še prispevki dvignil si pisal- čista sramota ob teh cenah in takih pokojninah kmetov!

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Simon MS
Forumovec leta 2007 in FOTO leta 2013


Pridružen/-a: 04.04. 2007, 08:41
Prispevkov: 3942
Kraj: Bakovci (MS)

PrispevekObjavljeno: 05 Maj 2010 13:19    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Očitno je tako, da nekdo ki nič ne vplačuje dobi "enako" pokojnino kot jo kmet, ki celo življenje dela in tudi plačuje.

Ali pa se motim Confused

zanimivo, da se vas pravzaprav ZELO malo vključuje v to debato, ki pa je za moje pojme zelo pomembna. Pa ne samo zame, ampak za vsakega izmed vas, ki ste te sorte ljudi.

No nevem toliko ampak če plačujem sedaj po novem skoraj 170€ teh prispevkov (vse 3 položnice) a se potem takem lahko nadejam teh dobrih 200€ ali zaradi največje podlage vseeno kaj več ali pa do takrat ko bo naša generacija za odpis tega denarja sploh ne bomo "priklicali nazaj" Idea Question

Človek tako v nekih 35 letih vplača cca 70.000€ in malo jih poznam kmetov namreč, ki kaj "pokoristijo" "prednosti" kmečkega zavarovanca.

Resno sprašujem...



delo.si
Dvig minimalne plače je namreč vplival na znesek prispevkov za socialno varstvo, ki jih morajo samozaposleni plačati vsak mesec, in sicer začenši s prvim mesecem takega statusa, četudi dotlej ponavadi še niso ničesar zaslužili. Sprememba je sicer negativno prizadela zgolj razred samozaposlenih z najmanjšimi prihodki oziroma tiste, ki prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje plačujejo od osnove v višini minimalne plače

In če je dvig minimalne plače postopen to pomeni, da bodo ti prispevki v kratkem še višji...

Kolikor študiram se lahko odločiš tudi za plačevanje ne po osnovi od minimalne plače ampak 18,78% (tako je bilo do sedaj) od KD--->podlaga 53 in 54.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

WeekEnd kmet
Moderator & Izjava leta 2008


Pridružen/-a: 21.03. 2007, 16:49
Prispevkov: 2100
Kraj: Igland

PrispevekObjavljeno: 05 Maj 2010 13:55    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Ne, to ne bo 35, ampak kar 45 let. In ne smeš poenostavljati z enostavnim množenjem. Treba je uporabiti obrestno obrestni račun z mesečno kapitalizacijo, torej primerjati zadevo z rentnim varčevanjem z enakimi mesečnimi vplačili za dobo 45 let... In ko boš to preračunal, se ti bo zmešalo, razliko 50€/mesec po 65 letu starosti v primerjavi s socialno pokojnino pa zmnoži še z 15 leti, ko boš predvidoma užival te sadove in bo jasno kam kuža tačko moli...Hudič je le v tem, da nekaj imaš in te zato cugajo vsak mesec..

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Simon MS
Forumovec leta 2007 in FOTO leta 2013


Pridružen/-a: 04.04. 2007, 08:41
Prispevkov: 3942
Kraj: Bakovci (MS)

PrispevekObjavljeno: 05 Maj 2010 16:43    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Da, da tisto z obrestmi sem skompenziral z "varnostjo".

Saj, jemat tistemu, ki dela (nekaj ima), onim po kafičih nimajo za vzet in jim morajo dati...smo pač socialna država.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

Grega S
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 04.05. 2008, 13:13
Prispevkov: 3586

PrispevekObjavljeno: 05 Maj 2010 18:19    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Simon MS je napisal/a:
zanimivo, da se vas pravzaprav ZELO malo vključuje v to debato, ki pa je za moje pojme zelo pomembna. Pa ne samo zame, ampak za vsakega izmed vas, ki ste te sorte ljudi.


Razlog je verjetno to, da je pravih kmetov ki živijo izključno ok kmetijstva na tem forumu bolj malo. Če ocenim, mogoče 10%.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

NOVA
Traktorist


Pridružen/-a: 14.03. 2008, 18:58
Prispevkov: 190

PrispevekObjavljeno: 05 Maj 2010 19:32    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Kot kaže res ni veliko takih, ki bi si prispevke plačevali iz kmetijstva, ampak jih bo v naslednjih letih pričakovati še manj- vsi vemo zakaj (visoki prispevki- nizke pokojnine).

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

peter_28
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 13.12. 2006, 23:44
Prispevkov: 999
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: 05 Maj 2010 21:59    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Res nas ni več veliko takih. Kako bi nas sploh lahko bilo?
Glede pokojnin: moj oče je plačeval celo življenje, pa dobiva 200€. Čisto res. Res je pa tudi, da jaz, ki sem obvezno zavarovan iz kmetijstva, ne bom dobil 200, ampak toliko, kot delavec z zajamčeno plačo. In imam enak obseg pravic (širši) kot delavec. Juhu! Evil or Very Mad
Pa še glede prispevkov: v bistvu so nizki, v primerjavi s prispevki, če koga zaposliš. Tam šele plačuješ. Da se nam zdi 170€ mesečno veliko, je pa pokazatelj dobičkonosnosti kmetijstva.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

nevednež
Izjava leta 2010 & Forumovec leta 2011


Pridružen/-a: 20.08. 2009, 15:12
Prispevkov: 1975

PrispevekObjavljeno: 12 Maj 2010 03:51    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Žena bo šla letos junija v kmečko penzijo. Menda bo dobivala okrog 400 €. Plačuje za širši obseg pravic. Zanima me če bo dobila tudi regres???

Če bo, greva enkrat v toplice. Prmejdun da.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Kmetijska politika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
Stran 2 od 10

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.