Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Za dolenjske kmete!
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Ostale teme
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

Gošavc™
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 07.02. 2006, 21:09
Prispevkov: 351

PrispevekObjavljeno: 13 Apr 2010 16:19    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


jaz bom pa tako rekel: vsak kmet ki prodaja izdelke ima svoje stranke in razvozi sam če je potrebno. Mislim, da je tako najbolje.

Se pa največ prodaja v mesta, kjer nimajo živali in poznajo samo trgovino.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Fiat
Traktorist


Pridružen/-a: 22.07. 2006, 14:18
Prispevkov: 113

PrispevekObjavljeno: 13 Apr 2010 21:17    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Po vsem prebranem sem dobil vtis, da gre predvsem za že znano potujočo trgovino?? Ne predstavljam si, da bo 100 strank naročilo liter mleka, naslednjih 50 deset jajc na razdalji 100 km in ga bo želela do določene ure. Skoraj v vsakem mestu imamo že trgovske centre, razne avtomate in če si bo kupec zaželel dobi takoj ko izrazi željo po nečem, v oddaljenih vaseh pa je podeželjsko prebivalstvo, nekateri pridelajo sami, drugi hodijo mimo trgovskih centrov na delo in si željeno nabavijo. Želje kupcev so ZDAJ in TAKOJ, kdo bo čakal pol dneva na dostavo.

Kar se tiče plačilne discipline so pa trenutno v gradbeništvu in drugih poslih lepi primeri, tako da naivni padajo prvi.

S kom ali s čim boš lahko zagotavljal slovensko poreklo? Ker samo ustno izročilo je bolj švoh. V takih poslih je tudi potrebno zagotavljati higienski minimum. Ni to samo en preluknan pickup pa gasa Pepi, tako da boš videl, kakšen odgovor dobiš z VURS-a.

Drugače pa je tvoja podjetniška ideja podobna raznim pekarnam, ki same pridelajo in prodajajo, kruh peciva, razne sladke dobrote po vaseh, tvoj predviden način delovanja pa se razlikuje le po tem, da si posrednik, tako, da žal ne vidim nič novega.

Upam, da se Matija ni prestrašil naših pogledov na vse to in odgovori na vsa ta vprašanja.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

skrjanecjanez
V.I.P
V.I.P


Pridružen/-a: 22.05. 2008, 12:50
Prispevkov: 1214
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: 14 Apr 2010 08:17    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Jaz bi pa vseeno glede na vse rekel, da je za probati.

Matija že mora vedeti, v kaj se spušča Wink

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

MatijaMataja
Vajenec


Pridružen/-a: 04.04. 2010, 10:47
Prispevkov: 12

PrispevekObjavljeno: 14 Apr 2010 08:35    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Me veseli, da ste se vsaj malo razpisali Smile Začetek je bil precej zadržan in sem že mislil, da je večina kmetov že močno poprijela za spomladanska dela in so nekoliko zanemarili računalnik. No, šalo na stran.

Taki komentarji so cilj najine raziskave trga. No, da ne bo pomote, večina vas naju že gleda kot na neka biznismena, ki odirata kmete in skušata na vrat na nos nekaj iztržit. Ni tako in analiza trga je namenjena ravno temu, da izveva koliko ste kmetje zainteresirani za takšno stvar. Seveda se stvari ne bova lotila, če ugotoviva, da se ne izplača oz. se bova lotila, če bo ugotovitev nasprotna.

Kmetovalcu bi se zahvalil za tri linke, ki jih do sedaj sam nisem srečal. Stvar bova preštudirala, saj prej težko rečem ali gre res za podoben ali mogoče celo za identičen posel.

Kar se slovenskega porekla tiče, ne bo problema, a o tem mogoče več kdaj drugič. Glede higienskega minimuma, HACCP-a ipd. dobiva točnejše in podrobnejše informacije danes (vsaj tisto, česar še ne veva in poznava). Verjemi, da se brez tako pomembnih zadev posla sploh ne bi lotevala.

Še enkrat bi se vsem zahvalil za koristne komentarje. V primeru, da poznate še kakšne "haklce", bi vas prosil, da jih tako kot do sedaj zapišete tukaj. Hvala.

Matija

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

WeekEnd kmet
Moderator & Izjava leta 2008


Pridružen/-a: 21.03. 2007, 16:49
Prispevkov: 2100
Kraj: Igland

PrispevekObjavljeno: 14 Apr 2010 10:10    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Haklcev je dosti. Dokler ne bosta v poslu, ne bosta vseh spoznala.
Ampak je pač tako, da se na suhem težko naučiš plavati. Je treba skočit v vodo. Včasih tudi na glavo... Samo pogumno naprej..

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

eric
V.I.P
V.I.P


Pridružen/-a: 07.02. 2006, 22:14
Prispevkov: 307
Kraj: ZG.Savinjska

PrispevekObjavljeno: 14 Apr 2010 20:46    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


[quote="MatijaMataja"] Vsekakor pa bo kupljeno blago plačano po pogodbi in so odveč vse skrbi glede tega.
Matija[/quote]

Kupljeno blago bo plačano po pogodbi? Hahahaha, sem se kar nasmejal ob tej izjavi. Dragi Matija, bo treba malo izkušenj prej nabrati. Če pa tako verjameš vase potem pa dovoli, da tvojim dobaviteljem JAZ napišem pogodbe.

Šalo na stran. Vsako blago je plačano po pogodbi (prodajna, komisijska, mandat...)Vendar kaj ostane kmetu, ki mu ne boš plačal po pogodbi? TOŽBA oz. morebiti izvršba, kar pa trenutno v SLO traja toliko časa in stane toliko denarja, da prej kure zlata jajca znesejo, kot pa kmet dobi plačilo za svoje delo. Plačilna nedisciplina je danes eden največjih problemov in verjemi, da tudi ti ne bi bil nobena izjema.

Poglejte, sistemi posredne prodaje so že dolgo znani, vendar bom na tem mestu podal informacije, ki sem jih pridobil tekom študija drugod po svetu:
1. V Londonu sem spoznal sistem prodaje zelenjave v malih specialnih trgovinah, ki so zelenjavo prejemale od lokalnih-kmetov, prodajale pa mimoidočim v centru. Ljudje, ki so siti zelenjave brez okusa in s preveč barve iz velikih trgovskih centrov, so radi zahajali tja.
2. V ZDA sem spoznal sistem prodaje preko interneta. Postavljeno skladišče, oz. logistični center, kamor so dobavljali kmetje svoje izdelke, te pa so potem nekaki kurirji razvažali ljudem vsakodnevno, kar so pač naročali. Hitro, neposredno in učinkovito.
3. V Franciji pa sem spoznal kmeta, ki svoj pridelek da posredniku, ki pozna najboljše gostince in restavracije in svoj visokokvaliteten izdelek proda tja. Kmet ima znanje pridelave, trgovec pa poznanstov kupcev in trga.

Naj me koklja brcne, če naš novi trgovec ne misli na enega od teh sistemov. Tudi sam sem o tem veliko razmišljal, pa nekako ni mogoče poguma ali pa ne želim gledati v oči kmetom, ki bi jih moral čimbolj priviti.

Sistem se mogoče lahko obnese, vendar kmet ne bo bistveno na boljšem. Zakaj? Nekaj podobnega kot Matija so nam obljubljale zadruge, trgovski centri ipd.

Tudi jaz sem se na faksu marsikaj naučil, tudi sam sem naredil kak poslovni načrt in imel blazne ideje kako na SLO trgu uspeti, vendar me je realnost postavila na trda tla. Pisal sem kupe tožb za 50 EUR, izvršbe za 15 EUR in videl, da v našem pravnem sistemu krajšo potegne tisti, ki nima denarja in veselja za pravdanje.

Vsi slovenski kmetje bi potrebovali pravnika, odvetnika, ki bi jih razumel in znal delati zanje. Tako pa nekateri večji kmetje imajo odvetnike, vendar ti le delajo, razumejo pa ne. Kot v državi, ko nam vladajo ministri, ki nikoli niso videli ne razumeli podeželja, kmeta in dela...

lp Eric

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Simon MS
Forumovec leta 2007 in FOTO leta 2013


Pridružen/-a: 04.04. 2007, 08:41
Prispevkov: 3942
Kraj: Bakovci (MS)

PrispevekObjavljeno: 15 Apr 2010 06:38    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


kul

Moje mnenje je, da se družba kot taka odvaja od lastne oskrbe. To pomeni, da skoraj nihče več nima tistega svojega majhnega vrtička na katerega bi z veseljem in užitkom odhajal, da bi si pridelal tist okusen korenček itn.
Zakaj? mogoče ker je lažje/ceneje/hitreje v trgovino?
Postajamo odvisni od trgovine. Tako kot tisti, ki hrano pridelujejo. Izsiljevanja, da se obdržiš, da ostaneš v poslu, v upanju za obstati. Delati več za isto. Da lahko trgovine pošiljajo letake z cenami kar domov, da lahko primerjamo cene večih trgovin kar doma in se potem vozimo od trgovine do trgovine zaradi kakega evra, ob tem pa se ne spomnimo koliko goriva je bilo pokurjenega. Koliko goriva je pokurjenega tudi za dostavo blaga v trgovine, vse da je sveže, vse za potrošnika. Vidim veliko neracionalnosti in manevrskega prostora a to je za zahtevnega potrošnika nedopustno. ŽAL.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

MatijaMataja
Vajenec


Pridružen/-a: 04.04. 2010, 10:47
Prispevkov: 12

PrispevekObjavljeno: 15 Apr 2010 07:05    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Eric ne me razumet narobe. Nikjer nisem zapisal, da sem kmetov Messiah ali kaj podobnega. Žal. Delal bom lahko po obstoječi zakonodaji države, ni pa v moji moči tega spreminjat. Če poznaš kakšen drug, legalen način, ki bi mogoče kmetu bolj vztrezal, ga prosim ne zadržuj zase Wink

Sicer sem pa že prej omenil, da je to uradni način plačevanja. Obstajajo tudi nelegalni načini, kot je bil že prej omenjeni "denar na roko". Takšnega načina poslovanja se pa kot podjetje ne morem posluževat (beri med vrsticami).

Tudi o tem, da v tujini obstajajo podobni sistemi, sem že govoril. Ne vidim pa kaj je tukaj spornega, da pa tega v Sloveniji ne bi smeli imet.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

_toni
Forumovec leta 2010


Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55
Prispevkov: 3660
Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem

PrispevekObjavljeno: 15 Apr 2010 07:08    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Čist tko: ti praviš nam z besedo na dan, sam pa skopariš z informacijami Wink ne bit dvoličen... Smile

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

MatijaMataja
Vajenec


Pridružen/-a: 04.04. 2010, 10:47
Prispevkov: 12

PrispevekObjavljeno: 15 Apr 2010 10:42    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


_toni je napisal/a:
Čist tko: ti praviš nam z besedo na dan, sam pa skopariš z informacijami Wink ne bit dvoličen... Smile


Za fazo v kateri se trenutno nahajamo sem povedal povsem dovolj, verjetno še kaj preveč. Mogoče tudi zaradi tega nekoliko obšernejša debata kot je trenutno potrebno, a nič za to. Vsi zainteresirani bodo itak prejeli vse potrebne informacije, ko bo to potrebno. Ostali, ki jih pa stvar ne interesira, pa tako ne potrebujejo dodatnih info.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Ostale teme Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.