Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Zakaj jabolčni sok potemni?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Vinogradništvo in Sadjarstvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

AirMulc
Vajenec


Pridružen/-a: 19.10. 2008, 10:02
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 19 Okt 2008 18:50    Naslov sporočila: Zakaj jabolčni sok potemni?

Odgovori s citatom


Pozdravljeni!

Mene pa zanima zakaj jabolčni sok (jabolčnik) stisnjen iz 90% bobovca in 10% carjeviča spravljen v posodi INOX pri vretju postane temen (počrni). Kaj je vzrok temu in če se da kako pomagati, da nebi potemnel?

Hvala za odgovore.
David

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

alky
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 18.04. 2007, 08:42
Prispevkov: 1433

PrispevekObjavljeno: 19 Okt 2008 20:42    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Kolikor jaz poznam stvari moraš dati dodatke za sok že v tropine (da ne potemni), in ko ga prekuhaš (če ga), potem naj bi ga hitro ohladil. Žal je to mogoče samo pri flaširanju.

Lp

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

r0cky
V.I.P
V.I.P


Pridružen/-a: 31.08. 2006, 19:33
Prispevkov: 324
Kraj: Kamnik-okolica

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2008 06:25    Naslov sporočila: Re: Zakaj jabolčni sok potemni?

Odgovori s citatom


AirMulc je napisal/a:
Pozdravljeni!

Mene pa zanima zakaj jabolčni sok (jabolčnik) stisnjen iz 90% bobovca in 10% carjeviča spravljen v posodi INOX pri vretju postane temen (počrni). Kaj je vzrok temu in če se da kako pomagati, da nebi potemnel?

Hvala za odgovore.
David


Potemni kot vsako drugo sadje, temu se tudi reče oksidira saj pride v stik z zrakom, kolikor vem zaradi majhna vsebnosti antioksidantov, ki se pa nahajajo predvsem v česnu, rdečem vinu, oz večini močno obarvani živil (krompir z vijoličnim mesom, rdeče zelje, itd.)

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov

sauvignon
Vajenec


Pridružen/-a: 30.01. 2007, 20:17
Prispevkov: 11
Kraj: Ormož

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2008 15:37    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Jabolčni sok potemni zaradi oksidacije. Ampak ne zato, ker bi imel malo antioksidantov, namreč vemo, da so jabolka bogat vir antioksidantov. Pač pa do potemnitve pride zaradi vezave kisika na polifenole (nastane rjava barva) in potem so tu še encimske reakcije, ki pravtako povzročajo oksidacijo polifenolov. To zadevo pa rešujemo z dodatkom askorbinske kisline (po domače C-vitamin) v vse vrste sokov, kar je tudi zakonsko dovoljeno.
Lep pozdrav!

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

AirMulc
Vajenec


Pridružen/-a: 19.10. 2008, 10:02
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2008 18:05    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Hvala za odgovore.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Mlinar
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 29.12. 2007, 12:53
Prispevkov: 616
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: 02 Mar 2009 22:43    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Mošt počrni ali posivi,ko pride v stik z zrakom.V težjih primerih pridobi praviloma sivočrno barvo.Napaka se pokaže,ko mošt po pretoku nalijemo v kozarec in nam počrni.
Nastane pa zaradi vezave železa na tanin.Sadni sok ali pa kasneje mošt je nekje prišel v stik z železom.Po navadi se počrnitev pojavlja pri moštih,ki vsebujejo malo kislin in vsebujejo malo zaščitnega žvepla.
Napako preprečimo,če onemogočimo stik nezaščitenih železnih delov s svežim sokom oz. prevrelim moštom.Odpravimo pa jo z modrim čisšenjem,ki ga lahko opravi samo pooblaščena ustanova.

Toliko je o tem zapisal Alojz Pori ,ki je strokovnjak na področju pridelave jabolčnega mošta.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Vinogradništvo in Sadjarstvo Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.