Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jales Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 26.08. 2012, 08:17 Prispevkov: 552 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: 19 Sep 2013 21:25 Naslov sporočila: Vino iz tepk |
|
|
Imam nabranih nekaj tepk in bi rad naredil vino. Včasih so ga delali pri stricu in mi bo malo pomagal, ampak me zanima, če ima kdo zapisan postopek ali pozna literaturo.
Jutri nameravam zmleti tepke in jih dati v kad. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jales Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 26.08. 2012, 08:17 Prispevkov: 552 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: 21 Sep 2013 15:42 Naslov sporočila: |
|
|
Sem dobil vse kar sem rabil v kmetijski apoteki. Sedaj imam zmlete hruške v kadi in sem že dodal kvasovke. Žvepla je rekel, da gre 1dcl na 100l, kar se zdi kar veliko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bijo Traktor Forum - zvestoba do groba

Pridružen/-a: 31.12. 2010, 20:11 Prispevkov: 398 Kraj: idrija je blizu
|
Objavljeno: 21 Sep 2013 19:23 Naslov sporočila: |
|
|
Mi smo včasih delali to. Temu smo rekli mošt. Je pa res .da je včasih močan malo manj kot vino.Ne vem po kakem receptu ti delaš. Mi smo tepke zmleli in takoj stisnili.Potem pa v sod. Kvasovk nismo dajali. Žvepla tudi ne. Mošt mora sam fermentirati brez kvasovk. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bijo Traktor Forum - zvestoba do groba

Pridružen/-a: 31.12. 2010, 20:11 Prispevkov: 398 Kraj: idrija je blizu
|
Objavljeno: 21 Sep 2013 19:24 Naslov sporočila: |
|
|
Mi smo včasih delali to. Temu smo rekli mošt. Je pa res .da je včasih močan malo manj kot vino.Ne vem po kakem receptu ti delaš. Mi smo tepke zmleli in takoj stisnili.Potem pa v sod. Kvasovk nismo dajali. Žvepla tudi ne. Mošt mora sam fermentirati brez kvasovk. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jales Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 26.08. 2012, 08:17 Prispevkov: 552 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: 21 Sep 2013 21:38 Naslov sporočila: |
|
|
Fermentira lahko vsaka stvar tudi sama od sebe, ampak je pa tam vse skupaj bolj nepredvidljivo. No, vsaj tako jaz razumem zadevo. Kupi se kvasovke za fermentiranje sadja in je to to.
Ima pa izmerjenega sladkorja nekaj nad 13, kar naj bi naneslo okoli 8 promilov alkohola po vretju. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MIRAN K. Traktor Forum - zvestoba do groba

Pridružen/-a: 10.01. 2010, 16:39 Prispevkov: 676 Kraj: Špic berg
|
Objavljeno: 22 Sep 2013 07:57 Naslov sporočila: |
|
|
Mi skoraj vsako leto delamo mošt, ampak iz jabolk tam do 300l pa brez žveplanja. Butne pa res bolj kot vino  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jales Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 26.08. 2012, 08:17 Prispevkov: 552 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: 05 Nov 2013 11:52 Naslov sporočila: |
|
|
No, da malo poročam..
Vino je odvrelo na nekje 5.5 sladkorja in sem ga žveplal z decilitrom žvepla/100 l.
Po prvem testu(cca. 1.5 litra po osebi) glava ne boli.
Ker ne bo ves šel v malo cisterno, ga nekaj točim v flaše. Zanima me ali jih naj položim leže, da se plutovinasti zamaški malo napijejo in opnejo? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mstrek Moderator

Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21 Prispevkov: 5111 Kraj: BELA KRAJINA
|
Objavljeno: 05 Nov 2013 12:38 Naslov sporočila: |
|
|
Par dni po tem ko dodaš žveplo in se nekoliko očisti, je potrebno vino ponovno pretočit in ga ločit od vsedlin. Takrat je dobro tudi malo izmeriti vsebnost žvepla...običajno ga je potrebno še malo dodat zaradi stabilizacije, ker ga mlado vino nekaj porabi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jales Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 26.08. 2012, 08:17 Prispevkov: 552 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: 05 Nov 2013 12:42 Naslov sporočila: |
|
|
Ja to imam namen odnesti v apoteko, da mi zmeri in pove.
V steklenicah je pa še kar malo moten, ker se je mudilo(rabim sod za kis), ampak tega bom tako ali tako imel za takojšno rabo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|