Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
gazda09 Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 16.10. 2009, 16:59 Prispevkov: 520 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: 17 Okt 2011 18:10 Naslov sporočila: Domač jabolčni kis, kako narest? |
|
|
Znam uporabljat google, ampak me zanima, kako vi delate doma kis, nekaj sem bral o dodajanju kvasa, piva ter sladkorja (prekmurski način), nekaj pa običajno, narežemo jabolka na štiri dele, očistimo ter potopimo v vodo (a pokrov mora biti). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zan3 Traktorist
Pridružen/-a: 04.11. 2007, 16:19 Prispevkov: 149
|
Objavljeno: 17 Okt 2011 18:31 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da smo mi tako delali, da so se jabolke zmlele pol pa dale v neko posodo kjer so se mal poklačile da ni bilo zraka med samimi jabolki. posoda se je pokrila samo z nekim deklom ni bilo nujno da je zatesnjeno, nato pa se je pocakalo tak dolgo dokler se tropine niso "vžgale" to pomeni da ce si porino roko v njih da so ble tople nekje kot je človeška telesna temperatura. Na to se je potem nalilo mislim da vode in to pol si mogo pačakat še nekak 3 tedne al 14 dni da je postalo kislo. nato se je to "sprešalo" in kis je bil narejen vem pa da se ga je potem shranilo v neko zrakotesno posodo da se ni pokaril mislim pa, da se ga je vsake toliko časa moglo pretočit da se je dlje obdržal. To je to koliko se spomnim, ko smo ga delali pri nas to je že kar precej let od tega, tak da spomin na to ni več popoln. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
FFarmer V.I.P
Pridružen/-a: 29.03. 2006, 13:56 Prispevkov: 3562
|
Objavljeno: 17 Okt 2011 19:16 Naslov sporočila: Re: Domač jabolčni kis, kako narest? |
|
|
Pri nas jabolka zmeljemo in stisnemo kot za jabolčni sok, ki ga nato pustimo v posodi, da odvre in se skisa (posoda ni zatesnjena) - to mora bit v dokaj toplem prostoru, recimo slabih 20°C. Nato dolijemo vodo in prelijemo v zaprto posodo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mstrek Moderator
Pridružen/-a: 12.03. 2007, 18:21 Prispevkov: 5111 Kraj: BELA KRAJINA
|
Objavljeno: 18 Okt 2011 06:45 Naslov sporočila: |
|
|
Mi smo ga letos v začetku sept. naredili 500l.
1. Jabolka otresli, pobrali in oprali.
2. Mletje-najbolše z namenskim mlinom, ki ne zdrobi preveč. Samo žal po 1/3 dela nam je pobralo zobčenik na mlinu (plastičen ) Potem smo nadaljevali mletje z elektro šrotarjem za koruzo brez sita.
3. Pomembno je, da se ne spreša vsega takoj. Vsaj polovica ali pa več mora ostati nesprešanega sadja, da vse skupaj malo povreje na zraku. Potrebno nekajkrat dnevno zadevo premešat.
4. Po nekaj dnevih smo sprešali in pretočili v čist sod. Noter smo še dali sluz (mati) od prejšnjega kisa, da se zadeva hitreje skisa.
5. Čez kakšen mesec ali pa več je zadeva primerna za kisanje solate.
Drugače je pa veliko receptov na spletu....tudi vsi kemijski procesi s opisani. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Nanus Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 15.04. 2011, 18:18 Prispevkov: 440
|
Objavljeno: 18 Okt 2011 16:22 Naslov sporočila: |
|
|
@Farmer:zakaj pa dolijeste vodo
Drgače pa tudi mi iz zmletih jabolk stisnemo sok, damo v inox cisterne, ter počakamo da zavre. Nato na vsake par mescev vzamemo "klobuk" vn, ter usedlino zlijemo proč, ostalo pa premešamo oz. bolje rečeno prezračimo. Tako se čez leto ali še bolje dve naredimo močan in bister kis.
Če kdo rabi sok iz naškropljenih jabolk za kis ali sok, naj me kontaktira, okolica Postojne.
Lp;) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
FFarmer V.I.P
Pridružen/-a: 29.03. 2006, 13:56 Prispevkov: 3562
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
vladimirac Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 13.07. 2008, 16:57 Prispevkov: 752 Kraj: ivančna gorica
|
Objavljeno: 18 Okt 2011 18:30 Naslov sporočila: |
|
|
Najbolj enostavno je zmlet ,sprešat ,nalit v inox in pustit odprt . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
skrjanecjanez V.I.P
Pridružen/-a: 22.05. 2008, 12:50 Prispevkov: 1214 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 18 Okt 2011 20:19 Naslov sporočila: |
|
|
vladimirac je napisal/a: | Najbolj enostavno je zmlet ,sprešat ,nalit v inox in pustit odprt . |
Najbolj enostavno je, ni pa najbolje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Nanus Traktor Forum - zvestoba do groba
Pridružen/-a: 15.04. 2011, 18:18 Prispevkov: 440
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
skrjanecjanez V.I.P
Pridružen/-a: 22.05. 2008, 12:50 Prispevkov: 1214 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 18 Okt 2011 22:22 Naslov sporočila: |
|
|
Pač kot prvo ni priporočljivo pustit posodo odprto že takoj, ko sok naliješ v posodo.
Sok naliješ v posodo, jo zapreš in tako začne potekati alkoholno vrenje, kjer moramo poskrbeti za anaerobne pogoje-ni zraka. Optimalna T je do 20 stopinj. Če imaš posodo tesno zaprto, ne smemo pozabiti na vrelno veho, če ne....
Ko alkolno vrenje poteče, se posoda odkrije, prisoten je tudi zrak, katerega ocetno kislinske bakterije nujno potrebujejo za rast. Fajn je, da tudi dodamo "klubuk" od prejšnega leta-tu so same ocetno-kisl. bakterije. S tem kisanje poteče hitreje. Opt T kisanja je višja, okoli 30 stopinj. Pri 20ih bo kisanje zelo počasno.
Vsak ima svoj način priprave kisa. Kot sem rekel o predhodniku, je tak način res preprost, ni pa najboljši. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|