Traktor Forum Seznam forumov
 Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




Domač jabolčni kis, kako narest?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Vinogradništvo in Sadjarstvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

fižou
Vajenec


Pridružen/-a: 05.07. 2012, 13:59
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2012 14:12    Naslov sporočila: Re: Domač jabolčni kis, kako narest?

Odgovori s citatom


Pozimi, mi je kis zmrznil v sodu.
Na vrhu se je pa naredila črna plesen.
Vse stran zlil.
Tudi japke so bile sumljive.
(špricane in z nekim priokusom)
Drugače imam dober kis, če ga pretakam in oksidiram.
V tropine pa malo soka zlit.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

rx170
Kmetovalec
Kmetovalec


Pridružen/-a: 09.09. 2006, 15:12
Prispevkov: 75

PrispevekObjavljeno: 14 Jul 2012 23:03    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


skrjanecjanez je napisal/a:
Pač kot prvo ni priporočljivo pustit posodo odprto že takoj, ko sok naliješ v posodo.
Sok naliješ v posodo, jo zapreš in tako začne potekati alkoholno vrenje, kjer moramo poskrbeti za anaerobne pogoje-ni zraka. Optimalna T je do 20 stopinj. Če imaš posodo tesno zaprto, ne smemo pozabiti na vrelno veho, če ne....
Ko alkolno vrenje poteče, se posoda odkrije, prisoten je tudi zrak, katerega ocetno kislinske bakterije nujno potrebujejo za rast. Fajn je, da tudi dodamo "klubuk" od prejšnega leta-tu so same ocetno-kisl. bakterije. S tem kisanje poteče hitreje. Opt T kisanja je višja, okoli 30 stopinj. Pri 20ih bo kisanje zelo počasno.
Vsak ima svoj način priprave kisa. Kot sem rekel o predhodniku, je tak način res preprost, ni pa najboljši.


Osnova za dober kis je kvalitetno jabolčno vino (nekateri mu pravijo mošt). Zato je dobro, da to poteka čimbolj kontrolirano. Kar se kisanja potem tiče, je za profesionalno uporabo smiselno nabaviti acetator, ki vzdržuje optimalno temperaturo itd. Za domačo uporabo oziroma manjše količine pa tako kot je bilo že napisano.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Nanus
Traktor Forum - zvestoba do groba


Pridružen/-a: 15.04. 2011, 18:18
Prispevkov: 440

PrispevekObjavljeno: 15 Apr 2013 15:51    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom


Kaj kdo izmed vas dela čemažev kis? Zanimalo bi me, koliko čemaža daste na enoto kisa?
Smile

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Traktor Forum Seznam forumov -> Vinogradništvo in Sadjarstvo Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.